Giorgio Chiellini 

 GIUSEPPE CACACE Afp
EUROPSKO ZLATO U MIROVINI

‘King Kong‘ odlazi kao legenda, no kraj bi trebao biti tek novi početak za ‘ljepoticu i zvijer‘

Najbolje ga opisuje čuvena izjava Del Piera: ‘Istinski gospodin ne napušta svoju Damu‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. prosinac 2023. 19:43

Giorgio Chiellini od utorka je bivši nogometaš. Stasiti Talijan, europski prvak čiji vedri duh nikada ne biste povezali s njegovim ratničkim likom, objavio je završetak karijere u 40. godini života. Pored europskog zlata, pamtit će devet vezanih naslova Serie A, pet Kupova i Superkupova Italije s Juventusom te MLS Kup i trofej prvaka regularnog dijela sezone u Los Angeles FC-u.

"Nogomet je bio najljepše i najintenzivnije putovanje u mom životu. Bio mi je sve, ponudio mi jedinstveno i nezaboravno putovanje. Sada je vrijeme za otvaranje novih poglavlja i pisanje drugih važnih, uzbudljivih stranica", pjesnički se izrazio Chiellini putem društvenih mreža, obznanivši javnosti da igračka karijera započeta u Livornu 2000. odlazi u prošlost.

Chiellini ostaje zapamćen kao jedan od najcjenjenijih stopera svoje generacije, staromodni, agresivni branič hladnog lica i klasične tvrdokorne filozofije - "lopta može proći, ali igrač ne". Najbolje je to demonstrirao povlačenjem Bukaya Sake u 90. minuti finala Italije i Engleske na Euru 2021., po mnogima se radi o spasonosnom potezu za kasnije zlatne Azzure. Kad treba spasiti živu glavu, ‘King Kong - kako su ga nekoć nazivali u Juventusu jer pogotke je slavio udaranjem šakama o prsa - nije birao sredstva.

image

Chiellini i Bonucci slave europsko zlato

LAURENCE GRIFFITHS Afp

Manje je poznato da je Chiellini bio na korak do Rome. Godine 2004. predsjednik rimskog kluba Franco Sensi zagrizao je za braniča, no financijske poteškoće onemogućile su transfer, a Juventus je uletio kao B opcija. No, otkad je 18. listopada 2005. pod Fabiom Capellom debitirao u crno-bijelim šarama ušavši na mjesto Pavela Nedveda, osim što je u potpunosti poprimio lik kakvog odbjeglog robijaša, Chiellini se snažno povezao s torinskim grbom. Opcija B za njega nije dolazila u obzir, pa ni onda kada je Juventus izbačen u Seriju B sezone 2006./2007. Bio je jedan od, kako bi čuveni Del Piero kazao, rijetkih "pravih gospodina koji nikada ne napuštaju svoju Damu".

U drugoligaškoj sezoni zaradio je puno povjerenje Didiera Deschampsa, bit će to prekretnica njegove karijere, a srčanost i borba naplatit će se počevši od 2011./2012., kad je Stara dama bez poraza osvojila Scudetto i najavila desetljeće dominacije u Italiji, a izgrađeno, između ostalog, na leđima popularnog BBC trija - Barzaglija, Bonuccija i Chiellinija. Kapetan je postao 2018. odlaskom Gigija Buffona, a četiri godine kasnije izmoren ozljedama i visokim tempom odlučuje se primiriti u MLS-u. U konačnici, samo su Del Piero (705) i Buffon (685) upisali više nastupa od Chiellinija (561) za Staru damu.

image

Giorgio Chiellini 2013.

GIUSEPPE CACACE Afp

Paralelno s nogometnom karijerom, Chiellini je 2010. diplomirao ekonomiju i trgovinu u Torinu, a sedam godina kasnije specijalizirao se za poslovnu administraciju. To je svijet koji ga najviše privlači, no sigurno će ga spojiti sa sportom.

- Ne mogu zamisliti da moj život nije povezan s nogometom - kazao je nedavno za The Guardian.

Vjeruje se da će Chiellini i poslije karijere ažurno raditi u nogometnom resoru, a mnogi bi dali ruku u vatru da ga novi angažman čeka tamo gdje je i ostavio najdublji trag - u Juventusu. Tako bi romantična priča Stare dame i istinskog gospodina, ili "ljepotice i zvijeri", mogla ispisati novi početak.

Klubovi, nastupi, golovi

Livorno (2000. - 2004.) 62 - 4

Fiorentina (posudba 2004.) 42 - 3

Juventus (2004. - 2022.) 561 - 36

Los Angeles FC (2022. - 2023.) 45 - 1

Linker
03. svibanj 2024 06:56