Slavlje nakon raspucavanja jedanaesteraca protiv Brazila, 9. prosinca 2022.

 GABRIEL BOUYS Afp
RASPUCAVANJE

Kazališna predstava o Brazilu s Petkovićem i Oršićem ‘u glavnim ulogama‘, javili se i Livaković i Vlašić

Četvrtfinalna pobjeda na SP-u u Kataru poslužila je kao inspiracija za kazališnu predstavu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. studeni 2023. 19:04

Na kazališne daske, ali i u škole, od 9. prosinca stiže predstava Raspucavanje čiji su glavni junaci trojica dječaka iz osnovne škole koji ne mogu s ostalima gledati utakmicu četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Kataru Hrvatska - Brazil 4:2 (1:1) zato što su kažnjeni zbog nepodopština.

Premijera 9. prosinca

Nogomet daleko nadilazi granice sporta, režiser i scenarist Vid Balog i glumci iz kazališta Lutonjica Toporko, u suradnji s HNS-om, žele iskoristiti njegovu moć i utjecaj za drugačiji odgoj mladih naraštaja. Trojica dječaka su Borna, sin bogatog Hrvata, Kemal, koji je romske nacionalnosti, i Slovenac Aleš. Radnja počinje njihovom svađom nakon što su izolirani od ostalih, gdje Borna, ljut što je u kazni, s njima sije ogorčenje:

- Zašto sam završio ovdje s kranjskim drekom i ciganskim smradom?

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Cilj predstave je promicati prihvaćanje različitosti, tolerancija i uključivost, suzbijanje rasizma i diskriminacije u nogometu i cijelom društvu. Dok se oni svađaju i vrijeđaju, u čemu Borna prednjači i diktira tempo, u pozadini se čuje ton sa stadiona Education City u Dohi i komentator utakmice Marko Šapit, i tako cijelo vrijeme igre do velike hrvatske pobjede i njihovog shvaćanja da joj se svi zajedno raduju.

Premijera predstave bit će točno na godišnjicu te utakmice, 9. prosinca u Centru za kulturu Trešnjevka, a potom će krenuti u preventivnu kampanju protiv neželjenog ponašanja po školama za učenike od šestog do osmog razreda, ali i prvog i drugog srednje škole. Predstavljena je 27. studenoga, što je datum na koji su Vatreni lani svladali Kanadu 4:1 u drugom kolu SP-a.
Vid Balog je istaknuo:

image

Bruno Petković, Vid Balog, Jakov Jozić, Roko Raguž, Jan Novosel, Mislav Oršić

DAMIR KRAJAC Cropix

- Osjećamo nesložnost u društvu, a sport i posebno nogometna reprezentacija mogu ga ujediniti, da svi građani Hrvatske pokazuju zajednički cilj. Demonstritat ćemo djeci kako možemo skupa navijati za naše, ali i tako se ponašati u svemu ostalome. Rečenice u predstavi su na nekoliko razina dubine pa se nadam da će svaki roditelj pronaći dio sebe u odrastanju. Svi se trebamo ugledati u naše nogometaše, da taj duh i snagu prenesemo u međusobne odnose.

Odgoju djece uz pomoć nogometa pridonijet će glumački trojac Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž. Uz njih na press konferenciji kao promotori bili su Bruno Petković i Mislav Oršić, junaci te utakmice, a video porukama, u kojima su se sjetili toga susreta, javili su se Dominik Livaković i Nikola Vlašić.

Livaković je kazao:

- Skinuo sam u tom raspucavanju jedan penal. Često se sjetim te utakmice, jedna je od najboljih u mojem životu. Protiv Japana sam prije toga dobio samopouzdanje za jedanaesterce. Prije početka osjećao sam se odlično s obzirom da sam igrao dobru utakmicu, dosta obrana imao, samopouzdanje je bilo na razini. Kad sam obranio prvi jedaneseterac osjećao sam ponos i sreću. Znao sam koliko će suigračima biti lakše nakon toga. Kad je zadnja lopta Brazilaca pogodila vratnicu, nisam znao kuda bih od sreće. Pamtit ću tu utakmicu do kraja života, drago mi je da dobiva kazališnu predstavu, pozivam sve da je pogledaju.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Vlašić se javio da puca prvi

Nikola Vlašić bio je prvi hrvatski izvođač, nakon njega pogodili su Majer, Modrić i Oršić.

- Lijepo je sjetiti se tih trenutaka s te famozne utakmice, Javio sam se da ću pucati prvi, imao sam samopouzdanje da ću zabiti. Kad smo vježbali pogodio sam većinu. Nisam dvojio niti sekundu. Dva dana ranije odlučio sam gdje ću pucati, po sredini gola. Kad je lopta ušla to je bio osjećaj sreće i olakšanja, ali bio je tek prvi udarac s bijele točke, još je dosta toga trebalo napraviti. Nadam se da ću što prije vidjeti predstavu.

Linker
28. travanj 2024 00:36