JURICA GALOIC
EUROPEADA 2024.

Kad su već Modrić, Perišić i ostali zakazali, europsku medalju u nogometu mogli bi nam donijeti Srbi

‘U Austriji smo prije dvije godine petim mjesto napravili iskorak u odnosu na pretprošlu Europeadu‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 04. srpanj 2024. 13:45

"U osmini finala nogometnog Eura u Njemačkoj sastaje se 16 najboljih europskih reprezentacija, a hrvatska i srpska reprezentacija sastale su se na frankfurtskom aerodromu na putu do Zagreba, odnosno Beograda." Nedavna je to, mora se priznati, prilično uspjela šala koja se pojavila na društvenim mrežama, a plasirana je najvjerojatnije iz Slovenije, koja je prošla skupinu Eura. Tko je smislio ovu foru, nebitno je za ovu priču, no to je činjenica - Hrvati i Srbi su u svakom slučaju (pre)rano otišli s Eura. Otišli su, nažalost u osmini finala naknadno i Slovenci ispavši udarcima s bijele točke protiv Portugala. Ipak, odličje s nogometnog Eura u Njemačkoj, vjerovali ili ne, ove godine još uvijek može doći u Hrvatsku.

Ne mogu je donijeti Modrić, Perišić, Livaković i ostali, ali može to ostvariti nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske, koja u Njemačkoj i Danskoj nastupa na petom izdanju Europeade, na nogometnom Euru autohtonih europskih nacionalnih manjina. A nju je, naravno, kao i svake druge godine, nemoguće zamisliti bez hrvatskih Srba. Nažalost, ove godine, zbog financijskih problema, na Europeadu nije išla i reprezentacija Hrvata iz Srbije. Za podsjećanje, ove su dvije reprezentacije - "Jovani iz Hrvatske i Ivani iz Srbije", u austrijskoj Koruškoj u organizaciji koruških Slovenaca na prošlom izdanju Europeade 2022. zajedno doputovali, zajedno su bili smješteni, zejedno trenirali i navijali jedni za druge. Poput prave braće, što realno i jesu, što god tko o tome mislio. Sličan je slučaj trebao biti i sada kad su novo izdanje Europeade organizirali danski Nijemci i njemački Danci u Sønderjyllandu/Schleswigu na obje strane granice ovih dviju zemalja. Nažalost, Hrvati iz Srbije nisu doputovali jer od Republike Srbije ovaj put nisu dobili potrebnu financijsku podršku. Dobili su je zato hrvatski Srbi od Vlade RH, od Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, od Srpskog narodnog vijeća. Dobili su je i od Hrvatskog nogometnog saveza što je za svaku pohvalu. Hrvatski su Srbi u skupini G u Harrisleeu najprije uvjerljivo sa 24-0 pobijedili reprezentaciju bugarskih Pomaka (muslimanska manjina u Bugarskoj), a zatim u udlučujućoj utakmici za prolaz u četvrtfinale i mađarske Slovake rezultatom 2-1 golom u posljednjim sekundama. U četvrtfinalu igraju protiv jednog od domaćina, protiv reprezentacije Danaca iz Njemačke.

image

logo europeade

Europeada 2024.

Ovaj put, okosnicu reprezentacije hrvatskih Srba, čiji je izbornik Nikica Gagulić, čine igrači NK BSK Bijelo Brdo, koji se natječu u 1. HNL, te igrači NK Vuteks Sloga Vukovara, koji igraju u 3. HNL.

- U Austriji smo prije dvije godine petim mjesto napravili iskorak u odnosu na pretprošlu Europeadu i 11. mjesto, najavio je izbornik Gagulić, inače voditelj nogometne škole u Bijelom Brdu. Zasad mu se želja ispunila...

- Preteška utakmica! Postigli su nam gol iz jedine njihove šanse. Cijelu utakmicu smo bili bolji, oni su od prve minute igrali izuzetno grubo i nekorektno, što su i suci na kraju prepoznali, dodijelivši im nekoliko žutih i dva crvena kartona. I na prošloj Europeadi su isto tako igrali. Na samom kraju utakmice njihov trener ubacio je loptu na teren s klupe, namjerno da bi se prekinula igra, ali su oni baš iz te akcije primili gol. Valjda je "onaj gore" to vidio i kaznio ih golom u zadnjoj minuti.

I kapetan Marko Jelečki istaknuo je dobru igru momčadi.

- Golom u zadnjim minutama plasirali smo se u četvrtfinale, što nam je i bio cilj. Primili smo pogodak iz jedinog njihovog šuta i, iako smo rano izjednačili, znali smo da nas pobjeda vodi dalje. Protivnik je znao što želi, kaže se da cilj opravdava sredstvo, a oni su se služili svim sredstvima da dođu do pobjede ili barem neriješenog rezultata što bi ih direktno vodilo dalje zbog bolje gol razlike. No, možda im se baš takav nepošten pristup vratio u zadnjim trenutcima utakmice iako su i oni prošli dalje u četvrtfinale kao najbolja drugoplasirana reprezentacija po skupinama...

Ostali parovi četvrtfinala Europeade: Slovaci u Mađarskoj - Occitània, Koruški Slovenci - Južni Tirol, Gornja Šleska - Furlanija.

Reprezentacija hrvatskih Srba na Europeadi 2024.: Marko Jelečki (kap.), Mihailo Zekić (Negoslavci), Nebojša Popović, Marko Maksimović, Dejan vajić (Radnički Dalj), Miloš Mirosavljević, Vukan Rakić, Stefan Bingulac (Vuteks Sloga Vukovar), Dragan Dolić, Bojan Trbojević, Marko Knežević (Petrova Gora Vojnić), Nikola Nešić, Ilija Đilas, Branko Kostić (BSK Bijelo Brdo), Srđan Milovanović (Sremac Markušica), Duško Petrović (Topusko), David Bodza (Sloga Borovo), Aleksandar Ivošević (Lokomotiva Rijeka).

Linker
04. srpanj 2024 13:48