Ivan Jurić

 LORIS ROSELLI Nurphoto Via Afp
BURA U RIMU

Jurića dočekao potpuni kaos. U klubu nezadovoljstvo, igrači se pobunili, stiže i bojkot

Hrvatski trener je, ni kriv ni dužan, uletio u situaciju za koju nije zaslužan
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 22. rujan 2024. 13:53

U nedjelju je na rasporedu debi Ivana Jurića u Romi. Hrvatski trener preuzeo je vruću stolicu talijanske Vučice nakon odlaska Danielea de Rossija, koji je unatoč pozitivnom djelovanju prošle sezone i jakom investicijom u ljetnom mercatu dobio otkaz nakon samo četiri utakmice. Jurića očekuje momčad u "nokdaunu", s niti jednom pobjedom u uvodne četiri utakmice, dok će se s druge strane nalaziti jedna od težih prepreka uzevši u kontekst bodovnu tablicu. Riječ je o Udineseu, koji je nakon uvodna četiri kola drugoplasirani sastav prvenstva s tri pobjede i jednim remijem.

Osim "vrućeg" protivnika, Jurića će dočekati i pregršt vatre na samom stadionu. U i oko kluba trenutno vlada opće nezadovoljstvo, Romini ultrasi izrazito su uznemireni tretmanom svoje legende i smatraju da je otkaz nakon samo četiri utakmice i više nego ishitren. Zbog toga su najavili bojkot, i pozvali sve ostale navijače da se pridruže ovoj inicijativi.

Opće nezadovoljstvo

"Došao je trenutak da se naši glasovi čuju. Curva Sud poziva sve navijače iz bilo kojeg sektora da sudjeluju u prosvjedu, cijeli dio naše tribine treba ostati prazan prvih pola sata utakmice", objava je ultras grupe na društvenim mrežama. Prema navodima, najžešći navijači Rome planiraju ući na zagrijavanju na stadion, te potom napustiti tribine s ciljem da im se što više ljudi pridruži u tom pothvatu. Svakako, vrlo nezgodna i zabrinjavajuća situacija za Jurića, koji igrama na terenu prvobitno očito mora kupiti mir na tribinama, a tek onda u klubu. Bojkot bi trebao trajati oko pola sata, nakon čega će se ultrasi ponovno reinstalirati na tribinu.

image

Daniele De Rossi

LUIGI CANU Dppi Via Afp

Također, jedna od stavki koja se navodi kao razlog za smjenu nisu samo De Rossijeva prezentacija na terenu, nego i odnos koji su imali on i direktorica Lina Souloukiu. Svoje nezadovoljstvo posebno su konkretizirali ultrasi u petak navečer, kada je ispred trening centra osvanuo natpis: "De Rossi, more Rome. Lina, zlo Rome". Jake su to riječi za direktoricu kluba, koji očito ne kotira dobro nakon posljednjeg poteza.

Spomenuti dvojac imao je nekoliko argumenta tijekom ljeta u vezi prijelaznog roka, a De Rossiju je navodno jako smetalo što je Paulo Dybala, zvijezda momčadi, skoro ostvario transfer u saudijsku ligu nekoliko dana prije završetka prijelaznog roka. Tenzije su s vremenom rasle, te su De Rossijevi zahtjevi za neke igrače pri kraju roka odbijeni. Također, Souloukiu je navodno oklijevala razgovarati o produljenju ugovora s Talijanom na kraju sezone, koji se na kraju ipak finalizirao.

U međuvremenu, kako vrijeme prolazi tako iz Italije dolazi sve više novih informacija o pozadini smjene klupske legende. Te srijede, prije nekoliko dana, ranim jutarnjim priopćenjem Roma je obavijestila navijače o smjeni De Rossija, a u to vrijeme talijanski strateg se navodno pripremao za jutarnji trening.

image

Paulo Dybala

ALBERTO PIZZOLI Afp

Potom je skupio svoje stvari, zaustavio se u trening centru zbog autograma i fotografiranja, te se zaputio na konačni razgovor sa svojim osobljem. U klubu nisu dugo čekali s novim imenom, već šest sati kasnije Juriće je viđen kako dolazi u klupske prostorije. Uslijedio je i njegov prvi trening istog tog popodneva, te je klub odlučio službeno potvrditi njegovo potpis nešto manje od deset sati nakon što je De Rossi službeno smijenjen.

Reakcija igrača

Kao što smo i spomenuli, smjena Talijana ostavila je navijače u šoku, a slično su reagirali i igrači, prema navodima. Kako pišu talijanski mediji, stožerni dvojac Rome, Lorenzo Pellegrini i Gianluca Mancini, kao predstavnici navijača, osobno su se suočili s upravom kluba kako bi dobili obrazloženje za smjenu svog trenera. Potvrdno, ništa bajnija situacija nije ni među simpatizerima Vučice, a pitanje je kako će ostatak navijača koji ne pripadaju "ultras" opredjeljenju reagirati na poziv za bojkot.

U svakom slučaju, Jurić je uletio u pravi kaos, ni kriv ni dužan. Najbolji način za kupovinu mira je odavno poznat, prezentacije na terenu najčešće utišaju i one najnezadovoljnije pojedince. Ako nešto Jurić ima, to je trenerski zanat, sada ga samo mora kvalitetno prakticirati kako bi osigurao mir...

MOTTA KONTAKTIRAO DE ROSSIJA

Juventusov strateg Thiago Motta također je komentirao situaciju oko smjene De Rossija. Na tiskovnoj konferenciji ususret utakmici s Napolijem Motta je otkrio da je izmijenio nekoliko tekstualnih poruka s De Rossijem nakon što je saznao odluku kluba.

"Da, stvarno me iznenadilo. Poslao sam mu poruku, ali naravno, to će ostati privatno", rekao je Motta na konferenciji u petak. Čini se da se talijanski strateg slaže s mislim Rominih navijača koji smatraju da je uzorak od samo četiri susreta premalen za smjenu trenera. Očito ona izreka da je trener uvijek udaljen četiri utakmice od poraza istinita... (tdr)

Linker
22. rujan 2024 17:39