JAVIER SORIANO Afp
NESTVARNE BROJKE

Još mu nije dosta, najveći igrač Eura ikad ima posljednji veliki cilj: Želi srušiti Michela Platinija!

Ima namjeru obraniti europsku titulu, ali i postići nove rekorde koji su mu odavno postali opsesija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. lipanj 2021. 08:01

Za osam dana Cristiano Ronaldo istrčat će na travnjak Puskas Arene u Budimpešti i krenuti u lov na nove trofeje i rekorde. Za ostale reprezentativce postoji uglavnom samo jedan naslov, onaj europski s reprezentacijom, ali s Ronaldom bi posla imao cijeli Državni zavod za statistiku.

U Cristiana je čitava enciklopedija prvih mjesta i rekorda, jasno, onih isključivo vezanih za Euro. Jer, ovog puta ne govorimo o pet Zlatnih lopti, pet Liga prvaka i dalje da ne nabrajamo. Rekordi s Eura su u opasnosti, na svoju petu završnicu europskih prvenstava CR7 stiže silno motiviran postaviti nove standarde.

image
JAVIER SORIANO Afp

Uvijek više i bolje

Dolazi postati najveći igrač Eura svih vremena. Cristiano Ronaldo za vječnost! Nije se zadovoljio što na ovogodišnji Euro stiže kao kapetan branitelja naslova Portugala i pritom diže “paru” Messiju, koji nema SP u riznici, a na Copi je izgubio tri finala. Ali, CR7 hoće još više, hoće uvijek biti najbolji.

Odigrao je najviše utakmica na Euru (21), postigao najviše pogodaka u kvalifikacijama za Euro, ali ti su rekordi već postavljeni, za Ronalda su kao čitatelju jučerašnje novine. Koji su novi rekordi?

Već protiv Mađarske s jednim golom postaje najbolji strijelac svih vremena na završnim turnirima europskog prvenstva. Prvi kojeg skida s trona je Michel Platini. Neće to slavnom Francuzu tako teško pasti s obzirom što je proživio proteklih godina i koliko je danas daleko od nogometa, ali u svakom slučaju Ronaldo u Budimpešti polazi s “devetke” kao i Platini. Imat će već tri prilike u skupini, a simbolično bi bilo da postigne pogodak Francuzima u zadnjem dvoboju grupne faze i na taj način prestigne Platinija.

image
PEDRO ROCHA Afp

Ali tko zna, možda Ronaldo izbjegne taj romantični filmski scenarij i zabije već Mađarima na startu. Da skine i tu brigu oko jednog rekorda s vrata. Ronaldo i Platini su na devet, Alan Shearer je na sedam, a šest pogodaka na Euru ima dosad šest igrača. Među njima jedini Antoine Griezmann može ugroziti Ronalda. Jasno, ako bude u formi kao na prošlom Euru, kada je s tih šest pogodaka ponio naslov najboljeg strijelca turnira.

Ekskluzivna lista

Ispod površine gole brojke stoji podatak da je Ronaldu za devet pogodaka trebala 21 utakmica na četiri Eura, a Platiniju tek pet susreta iz samo jednog Eura 1984. s tim da je jedan od tih zgoditaka zabio i Portugalu za polufinalnu pobjedu 3:2. Dalje, analiza Ronaldove “devetke” s Eura kaže da je zabio dvaput 2004., jednom 2008., te po tri puta 2012. i 2016. godine. Jedini je igrač koji je dvaput postigao po tri gola na završnici europskih prvenstava. Šest pogodaka je iz grupne faze, jedan iz četvrtfinala, te dva iz polufinala. Pritom je svih devet zgoditaka potpisao udarcima iz šesnaesterca, od čega je pet postigao glavom.

Možda će nekog iznenaditi podatak da je Ronaldo igrač s najviše upućenih udaraca prema golu na Eurima od 1980. Iza njega su Thierry Henry (52), Zinedine Zidane (48), Dennis Bergkamp (48) i Zlatan Ibrahimović sa 42. Ima i druga kategorija, udarci u okvir. Opet je Ronaldo najbolji sa 32 udarca, dok su dva bivša igrača Arsenala, Henry i Bergkamp, iza Portugalca sa 20 udaraca. Zanimljivo da je sljedeći na popisu Gareth Bale sa 17, ali iz samo 26 pokušaja ostvarenih na prošlom Euru.

Ronaldo ima 83 pokušaja driblinga, od čega je 31 uspješno prošao, čime je ipak daleko od vrha, na sedmom mjestu. Šest asistencija na Eurima ima Čeh Karel Poborsky, ali i njemu Ronaldo puše za vratom s pet asistencija. Još jedna prilika za Cristiana.

image
EVRIM AYDIN Anadolu Agency Via Afp

Ako osvoji Euro, priključit će se ekskluzivnoj listi od 13 igrača koji su dvaput ostvarili taj doseg, Nijemac Rainer Bonhof (1972, 1980.), te 12 igrača Furije (2008, 2012). Dođe li do finala, bit će prvi kojem je to uspjelo tri puta, a zapne li u polufinalu opet će biti prvi koji je četiri puta igrao poluzavršnicu Eura. Ronaldo ima i najviše pobjeda na Euru, čak 11, i time je stao u istu rečenicu s Iniestom i Fabregasom. Ali, jedini ima priliku ostati sam na vrhu ove kategorije.

Dobro će proučiti

Toliko je tih malih rekorda ispred Ronalda na Euru 2020., ali najvažnije od svega na osobnoj razini svakako mu je postati najbolji strijelac svih vremena na završnici europskih prvenstava i prvi igrač koji je nastupio na pet Eura. Natjecatelj u duši kao što je Cristiano sigurno će dobro prije Eura proučiti i ostale statističke detalje, jer jedna kategorija sigurno mu “bode oči”. Iranac Ali Daei drži rekord sa 109 golova za svoju reprezentaciju. Bude li Ronaldo u golgeterskoj formi na Euru, neće mirno spavati Ali Daei. Ali, ako i ne zabije sedam pogodaka na Euru za rušenje tog rekorda, iranski napadač je svjestan da se “gol-mašina” neće oprostiti od nogometa dok ne sruši i taj rekord.

image
FRANCOIS LO PRESTI Afp

Prijeti i Ali Daeiju

S obzirom na tjelesnu spremu i disciplinirani život upornog CR7 samo je pitanje vremena kada će nadmašiti Ali Daeija. Ali, od idućeg vikenda i Ronaldo više misli na europsku titulu, nego na Ali Daeijeve zgoditke. Doći će i taj rekord doma na Madeiru.

Ali, kako je Ronaldo navikao igrati na više kolosijeka, tako će se kod njega usporedo s Eurom odvijati još jedna globalno zanimljiva priča. Jasno, špekulacije glede mogućeg transfera Ronaldu daju dodatnu dimenziju, ako za njega uopće i postoji ta ekstra kategorija. U Juventusu ima ugovor, ali prosječni rezultati Stare dame sigurno loše utječu na Ronaldov san. Prosjek je riječ koja ne postoji u njegovu vokabularu, jer u Manchester Unitedu i Real Madridu navikao je na najviše i najbolje. Zato se njegovo ime spominje u opciji za povratak na Bernabeu, gdje se vratio bivši mu trener Ancelotti. Ali, ni PSG nije imun na Ronaldovu ambicioznost, i Parižani bi htjeli osjetiti kakav je osjećaj gledati CR7 kao svoga na Parku prinčeva.

U 36. godini, kada mnogi igrači bilježe zadnje minute karijere, Cristiano Ronaldo postavlja nove granice, ruši rekorde i svojom pojavom trese mercato. Jedinstveni CR7.

image
SN/SCREENSHOT Sn/screenshot

Ronaldove noćne more s europskih prvenstava

Portugal - Grčka 0:1 (finale 2004.)
- Portugal je izgubio od autsajdera Grčke na lisabonskom Luzu, a Ronaldo je promašio veliku prigodu šutiravši preko vrata za moguće poravnanje u finišu dvoboja.


Portugal - Njemačka 2:3 (četvrtfinale 2008.)
- Miroslav Klose uzeo je loptu duhom odsutnom Ronaldu postigavši pogodak za vodstvo Njemačke 2:0 i veliki korak prema polufinalu, koje su kasnije Nijemci i ostvarili, a Portugalci su ispali u četvrtfinalu.


Portugal - Španjolska 2:4-11 m (polufinale 2012.)
- Ronaldo je čekao i nije dočekao. Zlobnici će reći da još i danas čeka na petu seriju jedanaesteraca u Donjecku. Peh se dogodio, Španjolci su pogodili sva četiri, Portugalci promašili dva jedanaestarca i Ronaldo nije stigao niti pucati, a Portugal je zapeo u polufinalu.

Ronaldovi najveći trenuci s europskih prvenstava

Portugal - Nizozemska 2:1 (polufinale 2004.)
- Ronaldov udarac glavom za vodstvo i potom asistencija Manicheu obilježili su prolaz Portugala u finale Eura na domaćem travnjaku.

Portugal - Češka 1:0 (četvrtfinale 2012.)
- jedan, ali vrijedan bio je dovoljan Portugalcima za prolaz u polufinale, a taj jedan pogodak udarcem glavom potpisao je Ronaldo. Prejako za Čecha.

Portugal - Mađarska 3:3 (grupna faza, Euro 2016.)
- kada reprezentaciji ne ide, Ronaldo je na visokoj razini. S dva pogotka spasio je Portugal od ranog ispadanja, a kasnije je sve legenda.

Portugal - Wales 2:0 (polufinale 2016.)
- kao i na prvom Euru, ponovno je u polufinalu zablistao pogotkom i asistencijom za prolaz u finale. Prvo je zabio za 1:0, a onda tri minute kasnije Naniju asistirao za kraj velških snova.


Portugal - Francuska 1:0 (finale 2016.)
- iako se ozlijedio u 25. minuti, Ronaldo je savjetima odigrao važnu ulogu s klupe u osvajanju prvog Eura. Barem tako tvrde Portugalci.

Linker
25. lipanj 2024 09:50