AFP
UEFA

Izbacila Bešiktaš iz EL-a

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. svibanj 2012. 15:03

Europska nogometna federacija (UEFA) kaznila je pored Beşiktaşa i Bursaspor i Gazientepspor zabranom nastupa u Europa ligi u sezoni 2012/13 zbog financijskih problema.

Podsjetimo, stegovno povjerenstvo UEFA-e ranije ovoga mjeseca je izreklo Beşiktaşu uvjetnu suspenziju na pet godina, te je klub iz Istanbula bio upozoren da će biti izbačen iz UEFA-inih natjecanja ukoliko prekrši bilo koji propis krovnog tijela europskog nogometa.

Beşiktaş nije bio u mogućnosti financijski ustrojiti klub po UEFA-inim željama. Igrači poput Manuel Fernandesa ili Mattea Ferrarija su se nedvano tužili zbog neisplaćenih plaća. Stoga je UEFA izbacila Beşiktaş iz Europa lige za iduću sezonu.

Bursaspor je prvotno kažnjen s 200.000 eura zbog kašnjenja s isplatom odštete kojom je doveden Collins Mbesuma iz Portsmoutha sezone 2007/08. Klub se žalio na takvu odluku krovnog tijela europskog nogometa, a na kraju im je kazna povećana sve do jednogodišnje suspenzije.

Gaziantepspor je kažnjen zbog navodne prijevare i pronevjere predsjednika Ibrahima Kizila. Iako je klub završio 10. u minuloj sezoni turskog prvenstva i stoga ne bi imao pravo nastupa u Europi u bilo kojem slučaju, UEFA-ina kazna vrijedit će i u nadolazećim sezonama u slučaju da Gaziantepspor izbori izlazak u Europu.

Linker
25. rujan 2024 09:19