AFP
U ZAGREB BEZ STRAHA

Ivanović tvrdi: 'Ne plašimo se 45.000 hrvatskih navijača, dolazimo po tri boda'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. ožujak 2013. 10:31

Kapetan Srbije Branislav Ivanović, jedna od najjačih karika reprezentacije pod vodstvom Siniše Mihajlovića, tri puta je u karijeri nastupajući za mlade reprezentacije Srbije igrao protiv vršnjaka iz Hrvatske. I triput pobijedio. Na tu opasku novinara srpskog sportskog dnevnika Sportskog žurnala, desni bek Chelseaja je skromno poručio:

- Nemojte tako. Nisam ja pobijedio, nego momčad.

Jedan od tih dvoboja odigran je u njemačkom Oberhausenu 27. svibnja 2004. na Europskom prvenstvu do 21 godine. Za Hrvatsku su između ostalih igrali Srna, Kranjčar, Eduardo, Pranjić, za državu koja se tada zvala Srbija i Crna Gora, Biševac, Lazović, Delibašić... Ivanović je ušao u poluvremenu i u 86. minuti pogodio za 3:2 pobjedu.

- Naravno da se sjećam! Bila je to prva utakmica na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a kao da smo je jučer igrali. Nevjerojatna utakmica. Vodili smo 2:0, Hrvati su izjednačili, na kraju smo mi pobijedili i stigli do finala, a Hrvati ispali već poslije tri utakmice. Nisam trebao biti na tom mjestu, ali povukla me lopta. Posrećilo se i meni i momčadi.

Od tada je prošlo skoro devet godina, danas je puno važnije ono što slijedi sljedećeg tjedna. Srbija gostuje u Maksimiru.

- Položaj na tablici nam je takav da nam neriješen rezultat u natjecateljskom smislu ništa ne donosi. Samo pobjeda nas može vratiti među kandidate za odlazak u Brazil ili barem u doigravanje. Ne mogu obećati da ćemo u Zagrebu pobijediti, ali mogu najaviti kako ćemo pokušati osvojiti tri boda.

Nakon tog odgovora novinar SŽ-a je odlučio malo podignuti tenzije. Iako je brojka manja za oko 10.000, Ivanovića je upitao sljedeće; Je li moguće zanemariti 45.000 glasnih navijača protivnika?

- Moguće je. Suparnik je na terenu, bit će nas jedanaest na jedanaest, i ništa drugo ne bi trebalo utjecati na rezultat. Kad utakmica počne, kad se začuje prvi zvižduk suca, jedino lopta postaje važna. Osobno volim takvu atmosferu i budite sigurni da se neću osvrtati na broj domaćih navijača niti koliko na to koliko su glasni. To će biti pritisak na njihove igrače. Publika može ponijeti, ali može i sputati noge. Mi ćemo igrati rasterećeno, jer se od nas u takvoj atmosferi ništa neće očekivati.

Linker
22. rujan 2024 01:02