BARCELONA, SPAIN - MAY 30: FC Barcelona players celebrate after Neymar of FC Barcelona scored his team's second goal during the Copa del Rey Final match between FC Barcelona and Athletic Club at Camp Nou on May 30, 2015 in Barcelona, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images)
 David Ramos / 2015 Getty Images
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

ITALIJU NAPUSTIO IZVIŽDAN, A ENGLESKU ISMIJAN 'Debeli konobar' dolazi srušiti Barcu

Ziheraški nogomet kod navijača kraljevskog kluba ne prolazi, od novog trenera odmah će se tražiti atrakcija
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. lipanj 2015. 10:15

Rafa Benitez je u nedjelju zvižducima ispraćen sa San Paolo stadiona nakon što je prokockao priliku da Napoli uvede u Ligu prvaka, ali nije imao ni vremena niti potrebe lamentirati nad porazom protiv Lazija (2-4). Ujutro ga je čekao privatni zrakoplov Florentina Pereza kojim je krenuo prema Madridu i vrhuncu trenerske karijere.

Kraljevski klub će u srijedu predstaviti Beniteza kao Ancelottijeva nasljednika na klupi, a planet nogomet još uvijek nije siguran što misliti o ovom ustoličenju.

Zvižduci u Napulju

S posljednja dva posla 55-godišnjak se razdužio praćen ili glasnim uzdahom navijačkog olakšanja, kao što bješe slučaj u Chelseaju gdje su mu zakvačili etiketu “debelog španjolskog konobara”, ili zvižducima stadiona razočaranog činjenicom što momčad s Higuainom, Hamšikom, Callejonom i Mertensom ne uspijeva preskočiti Dnjepar u polufinalu Europske lige niti dokučiti Ligu prvaka. Na obje je adrese Benitez odradio opipljiv posao - Chelseaju je donio Europsku ligu, Napoliju talijanski kup - ali ove dvije epizode, kao i ona prethodna s Interom, daju se opisati radnim naslovom “bez oduševljenja, molim”.

Pedesetpetogodišnjeg trenera u toplom sjećanju čuvaju još samo navijači Liverpoola kojima je prije deset godina u Istanbulu donio europsku slavu, ali tijekom šest godina boravka na Anfieldu ipak nije uspio srušiti Man Unitedovu dominaciju i uzeti naslov engleskog prvaka. U Madridu od njega očekuju upravo to, naslov nacionalnog šampiona i prekid Barcine strahovlade, ali očekuju da taj posao odradi sa stilom što je dio obvezne prtljage svakog Realova trenera. Ziheraški nogomet i čvrst defanzivni blok u najglamuroznijem svjetskom klubu neće proći, nekoliko takvih utakmica i Ronaldo će početi praviti grimase, a zrakom će vijoriti more bijelih maramica...

Impuls svježine

Benitez na dolasku može računati na barem tihu dobrodošlicu, jer ovaj posao doživljava kao povratak kući. Jednom je kao 19-godišnjak bio na pragu Realove “Castille”, ali ga je ozljeda koljena rano usmjerila u trenerske vode.

Tijekom dva desetljeća karijere Benitez je izgradio ugled trenera koji čvrsto drži do svojih postulata: puno rotacija, opsežna analitika, komponiranje momčadi ovisno o suparnikovu. Nisu to preporuke koje će oduševiti svlačionicu nakrcanu zvijezdama, ali Perez je siguran da će s novim trenerom dobiti “impuls svježine”...

Linker
22. rujan 2024 09:43