PARANOJA U ZÜRICHU

IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC Sepp Blatter napao američke vlasti zbog uhićenja

'Ja nikad ne bih komentirao druge organizacije ili ih javno prozivao da ne znam u deatlje o čemu se radi' - rekao je vječni čelnik Fife
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 30. svibanj 2015. 13:15

Švicarac Sepp Blatter (79) i naredne četiri godine ostat će predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) nakon što je na izbornom kongresu u Zuerichu njegov jedini protukandidat jordanski princ Ali bin Al Hussein odustao od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasovanja.

Blatter u prvom krugu nije uspio skupiti potrebnih 140 od ukupno 209 glasova, ali je dobio 133 glasa, a Ali 73, uz tri nevažeća listića. Blatter je tako dobio peti mandat na čelu FIFA-e, na čijem je čelu od 1998. godine, ali je njegov izbor zasjenio skandal s uhićenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Zuerichu dva dana prije izbora pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.

FIFA proživljava najgore trenutke od osnutka prije 111 godina, sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori.

No, sve to nije pokolebalo nesalomljivog Švicarca koji je odmah nakon pobjede našao vremena da udari po američkim organima vlasti (čitaj FBI) koji su bili ključni faktor u nedvanim uhićenjima. Blatter je za švicarsku televiziju rekao kako je "šokiran" njihovim postupanjem. Štoviše, dodao je kako su ova uhićenja zanimljiva 'slučajnost' taman dva dana prije izbora.

'Ja nikad ne bih komentirao druge organizacije ili ih javno prozivao da ne znam u deatlje o čemu se radi' - rekao je vječni čelnik Fife i našao vremena da udari po pripadnicima europskih nogometnih saveza koji su tražili njegovu smjenu. Za njih je rekao da su vodili kampanju obilježnu govorom mržnje protiv njega.

U međuvremnu, američki mediji nagađaju kako uhićenjima još nije kraj...

Linker
21. rujan 2024 21:28