ROBERT PERRY Afp
TAKTIČKA ANALIZA

Igrali smo 4-2-4! Nedostajao nam je jedan vezni, Modrić i Kovačić stalno su bili protiv trojice...

Petković je u duši - vezni igrač! Puno je bolji kada starta nego kada ulazi kao džoker s klupe.
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 19. lipanj 2021. 14:06

Nisu hrvatski nogometaši imali dovoljno snage, energije, da realiziraju vlastite taktičke zamisli i realiziraju svoju nedvojbeno veću kvalitetu i naposljetku moraju prihvatiti da ih i ovaj bod ostavlja u igri da u preostalom kolu, u utorak protiv Škota, također u Glasgowu, pokušaju osvojiti tri boda za prolazak skupine na mala vrata. Hrvatska je tek u drugih 45 minuta, ali samo povremeno, igrala onu igru koju je najavljivala i kakvu je trebala igrati da nadvisi Češku, no nije bilo dovoljno.

Dvije najavljivane promjene napravio je Dalić, Lovren se vratio u zadnju liniju umjesto Ćalete-Cara, ali na desnog stopera, lijevi je bio Vida, kao u Rusiji, dok je Brekalo ušao umjesto Brozovića, ali je startao na lijevom krilu, Perišić je bio desno, a Kramarić iza Rebića. Šilhavý s jednom promjenom u odnosu na 1. kolo, figure za figuru, defenzivnijeg Holeša umjesto Krala kao drugu „šesticu” uz Součeka.

Iako su naši najavljivali da će napokon napasti i tražiti pogodak, Česi su nametnuli svoj spori ritam i imali inicijativu, posjed nakon pola sata 58:42 posto. Naši su prvi put organizirano napali tek u 16. minuti. Nedostajao je jedan vezni, jer ulaskom Brekala umjesto Brozovića naša je formacija de facto bila 4-2-4, najblaže rečeno 4-2-2-2, no Brekalo i Perišić imali su više defenzivnog posla nego što su mogli s Gvardiolom i Vrsaljkom raditi višak na bokovima. Branili su se naši u 4-4-2, no Modrić i Kovačić bili su nadbrojani s tri Čeha u vezi, Součekom, Daridom i Holešom.

image
ROBERT PERRY Afp

Hrvatska je u prvih 45 minuta stvorila samo dvije prilike, prvu uigranom akcijom nakon kornera, u 23. minuti (Perišić), a drugu iz igre, odmah nakon vodećeg pogotka Čeha, no Rebić je iz situacije kakvu inače žmirećki realizira - promašio vrata.

U drugih 45 minuta Dalić je krenuo s dvije zamjene, Ivanušec umjesto Brekala, naravno, na lažno desno krilo, kao u Dinamu, a zapravo kao dodatni vezist, a umjesto Rebića u vrh napada Petković, koji je također u duši vezist. Perišić je napokon bio na svojoj najjačoj poziciji, lijevom krilu i već u 47. minuti pokazao zašto je naš ključni napadač na četvrtom velikom natjecanju u nizu.

Međutim, nisu Dalićevi izabranici iskoristili zamah, iako je bilo očito da žele stvoriti prostor na bokovima, no Česi su bili pragmatični, gusti, malo su toga dopustili našima. Nakon sat vremena igre Dalić je uveo Vlašića, a Šilhavý svoje prve dvoje zamjene, svježe krilo i defenzivnog veznog. Igrali su naši s previše dodira, čak i kad bi stvorili neki prostor, napravili bi potez više, ili predugo čekali da netko utrči ili prerano pokušavali, pa bili neshvaćeni. Česi su stvorili samo jednu opasnost pred našim vratima koju je pravodobnim istrčavanjima neutralizirao Livaković.

Šilhavý je u 74. minuti ponovio dvostruku zamjenu, uveo novu špicu i drugo krilo, sve figura za figuru, ista formacija, na kraju je Barak zamijenio Daridu, čuvali su Česi taj bod, a Dalić je još u 87. minuti uveo vezista za vezista, Brozovića za Kovačića, iako se doimalo da Modrić igra na rezervi. Imao je Petković prigodu u 89. minuti ali je blokiran, također i nakon što mu je Modrić nabacio nakon kornera, u tri minute nadoknade naši više ništa nisu uspjeli iskreirati. Dojam je da se Petković kasno upalio, puno je bolji kad starta nego kad je džoker, što je možda rješenje za Škotsku.

Linker
26. travanj 2024 05:04