JONATHAN NACKSTRAND Afp
ŠPANJOLCI VEĆ SLAVE

Ibrahimović na udaru ‘Atmosfera je opet gora, a Zlatan igra alibi igru! Ali što se uopće bunimo...‘

‘Do sada nijedan izbornik i nijedna inačica reprezentacije nisu uspjeli izvući najbolje iz Zlatana‘
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 12. studeni 2021. 19:31

Hladan tuš pogodio je Zlatana Ibrahimovića u njegovu prvom nastupu za švedsku reprezentaciju od ožujka. Naime, Švedska sinoć izgubila 2:0 na gostovanju u Gruziji, ishod do kojeg nije smjelo doći što se tiče Skandinavaca, i time ispustila vodstvo na vrhu tablice u kvalifikacijskoj skupini B.

Šveđani su, nakon što je Španjolska svladala Grčku, pali na drugo mjesto s bodom zaostatka za Španjolskom i time uvelike izgubili nade za izravni prolazak na Svjetsko prvenstvo. Odlučujuća utakmica igra se već sutra, izravan dvoboj između Švedske i Španjolske. Igra se u Sevilli, na stadionu La Cartuja i bilo kakav ishod osim pobjede za Šveđane znači drugo mjesto i dodatne kvalifikacije.

image
VANO SHLAMOV Afp

Reakcije švedske javnosti na poraz su miješane. Priča se kako Švedskoj nikada ne odgovara uloga velikog favorita i da takve situacije uvijek dovode do teških utakmica. Uz to, puno se, naravno, priča i o Zlatanu Ibrahimoviću. Milanov as, naime, nije imao lošu utakmicu - promašio je jednu dobru priliku, ali se iskupio s nekoliko stvorenih izglednih prilika koje onda njegovi suigrači nisu realizirali. Šveđani, međutim, smatraju da su mentalitet i okruženje momčadi drugačiji sa Zlatanom na terenu, s time da neki vjeruju kako bi reprezentaciji bilo bolje bez Ibrahimovića.

Stalna tema

- Reprezentacija i Zlatan, ponovno. Atmosfera je gora, ponovno. Do sada nijedan izbornik i nijedna inačica reprezentacije nisu uspjeli izvući najbolje iz Zlatana, koji se ponovno vraća stacionarnoj igri s alibi dodavanjima umjesto onoj igri svjetske klase za kakvu je sposoban - istaknuo je nakon poraza švedski TV komentator Ola Wenstrom.

Ibrahimović je napad dijelio s Alexandrom Isakom, koji je progovorio za tamošnje medije nakon poraza, evo što je mladi napadač imao za reći:

- Ibrahimović je igrač ogromne klase i igrali smo prvo poluvrijeme kao što smo i zamislili, stvorili smo dovoljno prilika da već do poluvremena riješimo utakmicu. Oko čega se uopće možemo buniti? Samo su pogoci nedostajali. Da smo zabili, sve bi bilo lijepo i super, ali sada je tako kako je i okrećemo se utakmici sa Španjolskom - izjavio je Isak.

image
VANO SHLAMOV Afp

Poraz Švedske, naravno, stiže kao sjajna vijest za Španjolce, kojima sutra treba samo remi kako bi osigurali Katar 2022. La Roja je do svoje pobjede stigla u gostima kod Grčke rezultatom 1:0, što nije preslika stvarne dominacije koju su uspostavili na utakmici. Španjolci su imali čak 73% posjeda i 92% točnost dodavanja. Takoreći, Grcima nisu dali disati.

Pobjeda ih je podigla na 16 bodova, dok Švedska ima 15. Dakle, ove dvije momčadi više ne mogu završiti s istim brojem bodova, pa gol razlika postaje nebitna, iako i tu Španjolska bolje stoji. Potreban im je, ponavljamo, samo remi, no Pablo Sarabia je nakon utakmice najavio da Furija ide po pobjedu protiv Šveđana...

- Ionako bismo išli po pobjedu. Istina je da su nam pomogli s ovim porazom, ali idemo s namjerom da pobijedimo pred našim navijačima. Cilj nam je jasan, uzeti sva tri boda i proslaviti odlazak na Svjetsko prvenstvo - izjavio je nakon utakmice s Grčkom strijelac jedinog pogotka Pablo Sarabia.

L. Enrique poziva na oprez

Španjolski su mediji puni optimizma nakon četvrtka, toliko da se na nastup Furije na Svjetskom prvenstvu već smatra sigurnim, ali izbornik Luis Enrique poziva na smirenost i koncentraciju uoči posljednjeg kola:

- Igrat ćemo protiv dobrog protivnika, koji bi u teoriji trebao napadati nešto više nego inače, ali idemo pobijediti, a ne po remi. Živio pritisak. U nedjelju idemo po pobjedu. Igrat ćemo jednako, pritiskati i napadati.

Linker
03. svibanj 2024 14:09