Mike Hewitt / Getty
NITKO KAO CRUYFF

HRVATSKI SVJEDOCI O LEGENDI 'Osjećam se kao da mi je umro član obitelji'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 25. ožujak 2016. 09:11

Goran Vučević, aktualni sportski direktor Hajduka, prešao je iz tabora "bijelih" u Barcelonu točno uoči prvenstva Europe 1992. Tako je odlučio Johan Cruyff, koji je dobio sugestije od Nikice Milenkovića, bivšeg stopera Rijeka i Sportinga iz Gijona, koji je nešto kasnije postao trener kadeta Barcelone.

- Johan, veliki igrač, fantastičan trener, čovjek i pol, izvanredne inteligencije. Osjećam se kao da mi je umro najbliži član obitelji. Otkako je obolio sa zebnjom sam pratio njegovo stanje, nekako sam bio uvjeren da će se othrvati bolesti… - rekao je Dido Milenković.

Milenković je na kraju karijere bio pomoćnik Ljupka Petrovića u Sabadellu, pa i tumač (Ljupko nije znao španjolski), i u jednom trenutku, bila je konverzacija o igri, Cruyff je pozvao Milenkovića u Barçu.

- Sugerirao sam mu Gorana Vučevića, otišao sam zajedno s Tonom Bruinsom, Cruyffovom desnom rukom, čovjekom od maksimalnog povjerenja, gledati u Puli utakmicu Istra - Hajduk. A gledaj peha, Vučević ozlijeđen, ali kad je čuo da smo došli mi iz Barçe gledati ga, molio je trenera Stanka Poklepovića da pod blokadom odigra makar jedno poluvrijeme. I dao je sjajan gol, u nizu je prevario četiri, pet igrača i pogodio za pobjedu. Vučević je tada napustio teren, u poluvremenu se iskrao sa stadiona i u jednom 'portunu' susreo s Bruinsom. Potpisao je sedmogodišnji ugovor za Barçu.

Nažalost, Vučević se nije naigrao u Barceloni, u to vrijeme su mogla u momčadi igrati trojica stranaca, tamo su bili R. Koeman, Laudrup, Romario pa Stoičkov.

- Jednom prigodom Cruyff je odlučio igrati utakmicu s vratarom, bekom Ferrerom i devetoricom napadača. Bio je to vatromet golova, Cruyff je tumačio: 'Nogomet je igra za golove, zar nije bolje gledati utakmicu s rezultatom od 4-3 nego 1-0.

Milenković je trenirao kadete, katkad je individualno radio s prvotimcima.

- Upozorio sam ga na Pepa Guardiolu, došao je gledati drugu momčad, Barcelonetu, ali Pep nije bio u postavi. Onda je gledao jedan trening i pozvao ga u prvu momčad, trenirao je s njim, igrao za drugi tim. Johan je imao oko za vidjeti, čak bih rekao osjetiti igrača. Mogu kazati, a to je mišljenje svih u Barceloni, Cruyff je bio preteča, začetnik načina igre našeg kluba.

Linker
23. rujan 2024 07:30