Ivan Bebek
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
BRUNO MARIĆ ZA SN

Hrvatska opet bez suca na velikom natjecanju: ‘To je nepravda prema Ivanu Bebeku i hrvatskom suđenju‘

‘U UEFA-i to naravno znaju, te onda hrvatskim sucima ne daju pristup velikim natjecanjima‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. lipanj 2021. 18:35

Vatreni su opet na velikom natjecanju, naša nogometna vrsta otkako je hrvatske države postala je nogometna krema i rijetko propušta europska i svjetska prvenstva. Naši reprezentativci svjetske su zvijezde, igraju u najvećim klubovima, za njih znaju svi na Globusu. Međutim, s druge strane na velikim natjecanjima nema hrvatskih sudaca. Otkako je Hrvatska postala samostalna država niti jedan sudac nikada nije sudio na europskim ili svjetskim prvenstvima. Zašto su naši suci daleko od velike scene, zašto ih nema nigdje? Jesu li nesposobni suditi na najvećoj pozornici, imaju li dovoljno znanja ili su u pitanju neke druge igre? O tome smo jučer popričali s predsjednikom sudačke komisije HNS-a, Brunom Marićem. Pitali smo ga kad će Hrvatska konačno imati suca na jednom velikom natjecanju?

- Nadam se da ćemo po prvi puta otkako je Hrvatske imati suca na Europskom prvenstvu 2024. godine! Sve ćemo napraviti da ostvarimo sve smjernice našeg programa, a onda vjerujem da bismo za tri godine konačno mogli imati suca koji će suditi jedno veliko natjecanje - kaže nam Marić.

image
Bruno Marić
RONALD GORSIC/CROPIX

Naravno da smo ga pitali koje su to smjernice koje bi konačno jednog našeg suca mogle gurnuti pod najveća svjetla europske sudačke pozornice?

- One o kojima sam govorio cijelo vrijeme. To je da naši najkvalitetniji suci sude više, da budu u stalnoj formi, da kvaliteta bude jedini kriterij te da nema izbora sudaca po regionalnom ključu. Dakle, isključivo kvaliteta i forma moraju biti jedini kriteriji pri određivanju i klasificiranju sudaca. Pratit ćemo rad sudaca kako bi bio bolji. Permanentno ćemo pratiti treninge, naobrazbu u pravilima nogometne igre, najstručniji kontrolori će biti delegirani na utakmice sucima za koje će u tom trenutku biti krucijalno dati kvalitetnu opservaciju. Dogovarat ćemo praćenje sudaca s povjerenicima, te onda sudačke komisije u drugom stupnju.

Partikularni interesi

Marić kao šef sudačke komisije HNS-a naravno o tome ne može pričati, pa ga onda to nismo niti pitali, jer nema smisla čovjeka koji želi unaprijediti hrvatsko suđenje dovoditi u neugodnu situaciju. Međutim, svima je zapravo jasno da problem zapravo ne leži u nekvaliteti hrvatskih sudaca, već u činjenici da se u HNS-u radi ono što se ne smije. Kuća europskog nogometa itekako prati što se zbiva i okreće palac prema dolje. U HNS-u odluke o sucima donosi Izvršni odbor HNS-a! To je apsolutno nedopustivo, to bi, valjda je logično, trebala donositi Komisija nogometnih sudaca, dakle struka. Ovako prevladavaju partikularni interesi, odluke donose nekompetentni ljudi u tom segmentu. U UEFA-i to naravno znaju, te onda hrvatskim sucima ne daju pristup velikim natjecanjima. Bez obzira što se Marić nada da će Hrvatska imati suca 2024. godine na Euru, dok se to ne riješi u HNS-u, nećemo niti tada, a niti ubuduće, imati suca na velikim natjecanjima. Neovisnost sudačke organizacije jest temeljni kriterij. Valjda će u Kući hrvatskog nogometa to shvatiti. Tek onda će u fokus UEFA doći sve one smjernice koje Marić kao šef sudaca želi ostvariti.

Marić će kazati...

- U konačnici, o tome ne odlučujemo mi, ne ovisi to o našoj sudačkoj komisiji, nego o Sudačkoj komisiji UEFA-e, te o sucima koji su kandidati. Moraju biti na najvišoj razini cijelo vrijeme. Ali, naravno ne treba zaboraviti niti lobiranje. Suci se prate permanentno, ne može se sudac samo tako pojaviti na velikoj sceni. On mora i u nacionalnoj ligi i na europskim utakmicama suditi na visokoj razini. Tek tada može doći u razmišljanja UEFA-e, tek tada postaje predmet rasprave.

image
Ivan Bebek
VLADO KOS/CROPIX

Morao je biti unutra

Ovog trenutka kao naš najbolji sudac kotira Ivan Bebek. Istina, nije više u cvijetu mladosti kad je suđenje u pitanju, no Bruno Marić će kazati.

- Smatram da je Bebeku napravljena nepravda, on je trebao biti na velikom natjecanju. To je nepravda prema njemu i hrvatskom suđenju. Nadam se da će ta nepravda biti ispravljena u narednim godinama dok ja budem predsjednik Komisije sudaca. Valjda ću na Skupštini dobiti mandat od četiri godine - zaključio je Marić.

Fernando Rapallini prvi sudac iz Južne Amerike u povijesti Eura

Na nadolazećem Europskom prvenstvu bit će 19 glavnih sudaca sa svojim timovima, a ti suci dolaze iz 14 zemalja, 12 europskih, jedne azijske (Izrael je od 1992. pod kapom UEFA-e) i jedne - južnoameričke! Fernando Rapallini, argentinski 43-godišnjak rođen u La Plati, u sklopu suradnje UEFA-e i CONMEBOL-a postat će prvi Južnoamerikanac koji je sudio na Euru. Po dva glavna suca daju Engleska, Njemačka, Rumunjska i Španjolska, a najstariji sudac na Euru je 48-godišnji Nizozemac Björn Kuipers. Evo 19 glavnih sudaca na Euru...

Fernando Rapallini (Argentina, 43)
Michael Oliver (Engleska, 36)
Anthony Taylor (Engleska, 42)
Clement Turpin (Francuska, 39)
Daniele Orsato (Italija, 45)
Orel Grinfeeld (Izrael, 39)
Björn Kuipers (Nizozemska, 48)
Danny Makkelie (Nizozemska, 38)
Felix Brych (Njemačka, 45)
Daniel Siebert (Njemačka, 37)
Artur Manuel Ribeiro Dias (Portugal, 41)
Ovidiu Alin Hategan (Rumunjska, 40)
Istvan Kovacs (Rumunjska, 36)
Sergej Karasev (Rusija, 41)
Slavko Vinčić (Slovenija, 41)
Carlos Del Cerro Grande (Španjolska, 45)
Antonio Miguel M. Lahoz (Španjolska, 44)
Andreas Ekberg (Švedska, 36)
Cüneyt Cakir (Turska, 44)



Tešanić 1962. i Matovinović 1982. jedini Hrvati u ulozi glavnog suca na velikim natjecanjima

Znate li tko je posljednji Hrvat koji je kao glavni sudac sudio utakmicu na velikom natjecanju i kad je to bilo?

Zbilo se to 1982. godine, kad je Dinamo nakon 24 godine osvojio naslov prvaka bivše države, te godine rođen je i dugogodišnji kapetan Vatrenih Darijo Srna... A taj Hrvat bio je Damir Matovinović, koji je te 1982. godine sudio utakmicu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, Brazil - Novi Zeland. Nakon toga, hrvatski suci su nestali s europske i svjetske pozornice. Prije Matovinovića, legenda varaždinskog nogometa Branko Tešanić sudio je na Svjetskom prvenstvu 1962. u Čileu.

Ako se zaista dogodi da imamo suca na Europskom prvenstvu 2024. godine, to će onda značiti da će neki Hrvat suditi na velikom natjecanju nakon 42 godine! Na europskim prvenstvima nikad nijedan Hrvat nije bio glavni sudac...

Linker
19. travanj 2024 14:21