VALERY HACHE Afp
RASPLET PRVENSTAVA

Hrvati osvajaju Lige petice, evo kakvo je stanje: Kovač pred izazovom sezone, dva Vatrena već slave...

Bradarić, Brozović, Perišić... su vodeći, Niko Kovač i Ivan Rakitić sa pravom javno sanjaju...
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 01. svibanj 2021. 09:11

Borba za domaće titule nije bila jednako zanimljiva u svim najjačim europskim ligama. Primjerice, Manchester City nevjerojatnom se serijom dosta rano odvojio od konkurencije u Premierligi, a ništa puno drugačiji slučaj nije ni s Bayernom u Bundesligi.

Zato su preostale tri lige - talijanska, španjolska i francuska - i dalje neizvjesne, ili su to, u slučaju Serie A, bile sve do nedavno.

Teško je točno odrediti točku preokreta, odnosno trenutak u kojemu su Interove šampionske ambicije prerasle ambicije gradskog suparnika. Milan je, unatoč skepsi, ali i realno slabijem rosteru u odnosu na ostale, sjajno odradio jesenski dio prvenstva. Na Ibrahimovićev pogon, sastav Stefana Piolija nizao je pobjedu za pobjedom, dok su prvi pratitelji Inter i Juventus još slagali i preslagivali svoju igru.

image
JL

Pad Milana i Juventusa iskoristio Inter

Kombinacija Ibrahimović - Rebić bila je noćna mora za protivničke stopere, a stvar je za njih trebala postati još gorom kada je na zimu potpisan Mario Mandžukić.

image
MIGUEL MEDINA Afp

No to je samo u teoriji bilo tako. Kraj siječnja označio je pad Milana, porazi su se počeli gomilati, a glavne napadačke vedete su otupjele. Ibrahimović se ugasio, Mandžukić nije opravdao očekivanja, a tek je Rebić koliko-toliko držao jesensku formu. Sve to bilo je premalo da se Milan održi na vrhu, i porazom od Atalante, onda i Spezije te Intera tijekom veljače, izgubio je korak i trenutačno je u situaciji da neće ni dohvatiti Ligu prvaka iduće godine. Budući da Andrea Pirlo nije uspio reformirati Juventus, Milanov pad objeručke je prihvatio Conteov Inter, koji sada već warp brzinom juri prema naslovu. I to potpuno zasluženo. U dosadašnja 33 kola talijanskog prvenstva, Inter su pobijedili jedino Milan u listopadu prošle godine, te Sampdoria početkom siječnja, što je, uz sedam zabilježenih remija, skor istinskog prvaka. Pet kola prije kraja "nerazzurri" su nakupili 11 bodova prednosti pred drugoplasiranom Atalantom, i 13 bodova više od Napolija, Juventusa i Milana. Dakle, ako se ne dogodi nešto spektakularno, u Italiji će biti zanimljivo pratiti tek borbu za Ligu prvaka. Marcelo Brozović i Ivan Perišić blizu su šampionskog slavlja.


Najbolji dojam trenutno ostavlja - Rakitićeva Sevilla

Borba u Španjolskoj je, pak, puno napetija, osobito nakon najnovijeg posrtanja Barcelone. Katalonski klub doživio je ove sezone nekoliko sramotnih poraza, ali ovaj posljednji, protiv Granade, zaslužuje dosta visoko mjesto na toj ljestvici. Uz utakmicu manje, Messi i društvo bili su dva boda iza vodećeg madridskog Atletica, te bodovno izjednačeni s drugoplasiranim madridskim klubom, Realom.

image
CRISTINA QUICLER Afp

U slučaju pobjede protiv Granade, mogli su se pet kola prije kraja popeti na prvo mjesto u utrci za naslov španjolskog prvaka, no Granada je s 2-1 potpuno zakomplicirala prvenstvo. Iako, u početku nije mirisalo da će to biti ovako. Atlético za koji igraju Šime Vrsaljko i Ivo Grbić je izgledao kao da će iskoristiti neuvjerljive ulaske u sezonu Reala i Barcelone - Simeoneov je sastav marljivo skupljao pobjede i bodove, dok su se njihovi protivnici mučili iz kola u kolo. Međutim, u ožujku i travnju Atlético je često skretao s pobjedničkog kolosijeka, a usput rečeno, ni Barça ni Real nisu oduševljavali, i sada imamo situaciju da u posljednjim tjednima najbolji dojam ostavlja Sevilla Ivana Rakitića.

Od sredine ožujka, dakle, u posljednjih osam prvenstvenih utakmica, Andalužani su potpisali sedam pobjeda, uz tek jedan remi. U preostalih pet kola La Lige, Sevillu od težih ispita očekuju utakmice protiv madridskog Reala, Athletica i Valencije. Real, osim sa Sevillom, mora igrati s Villarrealom, te otići na noge Athleticu, dok Atlético, osim utakmice s Barçom, nema toliko težak raspored do kraja. Naoko najteže utakmice očekuju Koemanovu momčad, Barça će, dakle, ugostiti Atlético te Celtu Vigo, a u idućem kolu gostovati kod Valencije. Trenutačni redoslijed glasi ovako: Atlético 73 boda, Real i Barcelona po 71, a četvrtoplasirana Sevilla 70. U Španjolskoj je sve otvoreno, pa čak i to da Sevilla proslavi svoj drugi naslov prvaka, a prvi još od 1946. godine.


Kovač u nekom čudensom raspletu može osvojiti i dvostruku krunu

image
LOIC VENANCE Afp

Ništa manje uzbudljivo nije niti u francuskom prvenstvu, gdje se prognozirani prvak PSG nije uspio otarasiti konkurencije prije samog finiša sezone. Ne samo to, četiri kola prije kraja skupocjeni pariški sastav s bodom zaostatka gleda u leđa Lilleu Domagoja Bradarića, dok mu s bodom manje za vrat puše Monaco Nike Kovača. Lille nema toliko zahtjevan raspored do kraja, prema stanju na ljestvici najteže bi mu trebalo biti protiv petoplasiranog Lensa. PSG, osim u ligi, treba odigrati Ligu prvaka i kup, a u prvenstvu ga također očekuje Lens, ali i sedmoplasirani Rennes. Kovačev Monaco još je živ u kupu, a utakmica s Lyonom u idućem kolu reći će puno toga o njegovim izgledima za osvajanje prvenstvenog naslova.

No, Kovač vjeruje u svoje igrače.

- Monaco na početku godine nitko nije očekivao na ovoj razini. Svi su govorili o PSG-u, Lilleu, Lyonu i Rennesu, ali nitko nije spominjao Monaco. To znači da su igrači učinili ono što je potrebno da bi se sanjalo, a sanjati je prvi korak prema postizanju nečega. Ne želim se suprotstaviti tom snu, rekao je Kovač nakon posljednje pobjede protiv Angersa.

Linker
17. travanj 2024 03:51