Antonio Mirko Čolak karijeru nastavlja u Rangersima

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NOVI LIST U KARIJERI

Hrvat rođen za velike stvari: ‘Navijači su ga jedva dočekali, mogao bi vrlo brzo postati prva špica u ekipi‘

Novinar škotskog Daily Recorda Gavin Berry je za SN otkrio što čeka Antonija Mirka Čolaka u Rangersu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. srpanj 2022. 19:42

Antonio Mirko Čolak novi je član slavnih Rangersa. Klub iz Glasgowa prošlu je sezonu škotske Premier lige završio na drugom mjestu, s četiri boda zaostatka za gradskim rivalom Celticom.

Što Čolaka čeka na slavnom Ibroxu, tko su mu glavni konkurenti za poziciju u udarnoj postavi, kakav je Giovanni van Bronckhorst kao trener? Odgovore na neke od tih pitanja dao nam je Gavin Berry, novinar škotskog Daily Recorda koji je odlično upućen u tu problematiku.

"Alfredo Morelos je svakako napadač broj jedan, ali ostala mu je još samo godina dana ugovora s Rangersima. Svakog ljeta se pričalo da bi Kolumbijac mogao otići, možda je sad došlo to ljeto i ta godina u kojoj će otići. Naravno, svi znamo kakvo je nogometno tržište, nitko ni u što ne može biti siguran sve dok se transfer ne realizira. Stoga bi se moglo dogoditi da Čolak u novoj sezoni zamijeni Morelosa i postane prva špica Rangersa", rekao je Gavin Berry.

Mogu li Morelos i Čolak igrati zajedno?

"Možda, ali vjerojatno ne, jer trener obično igra samo s jednim napadačem, najčešće koristi sustav 4-2-3-1."

U rosteru su još dva napadača, Kemar Roofe (29) i Fashion Sakala (25). Roofe je u prošloj sezoni u 36 nastupa u svim natjecanjima postigao 16 pogodaka, s tim da je neke utakmice odigrao i na krilnim pozicijama. Sakala je u 50 nastupa isporučio 12 golova, s tim da je i on korišten kao krilo.

Nizozemac Giovanni van Bronckhorst preuzeo je momčad iz Glasgowa 18. studenog prošle godine, te ju je odveo do drugog mjesta u prvenstvu, ali i do finala Europske lige u kojem je na jedanaesterce trofej osvojio njemački Eintracht.

"Pokazao se kao jako dobar trener. U taktičkom smislu je vrlo dobar, može promijeniti sustav tijekom utakmice ili na poluvremenu. Dobro vidi stvari na terenu i reagira u skladu s tim."

Njegov prethodnik Steven Gerrard bio je igračka legenda Liverpoola, a zov Premier lige ipak je bio prejak te je krajem prošle godine preselio na klupu Aston Ville. Naš sugovornik kaže kako se on i Van Bronckhorst dosta razlikuju.

"Postoje razlike, a one se najviše očituju u sustavu igre. Naime, Gerrard je cijelo vrijeme igrao samo u jednom sustavu, 4-3-3, i to se nije mijenjalo. Van Bronckhorst ima drugačiji pristup. Ako vidi da nešto nije dobro i da neke stvari treba popraviti, Nizozemac se neće ustručavati promijeniti formaciju i zaigrati s petoricom ili trojicom otraga..."

Ciljevi Rangersa u novoj sezoni su prilično ambiciozni.

"Prije svega, žele ući u grupnu fazu Lige prvaka, tamo ih nije bilo čak 11 godina. Bila bi velika stvar za klub da to uspije ostvariti ove sezone. Osim toga, žele vratiti i naslov prvaka Škotske na Ibrox kojeg je nakon godinu dana u svoje vitrine vratio Celtic."

Vratimo se još malo na Čolaka. Kakve su reakcije Rangersovih navijača na dolazak povremenog hrvatskog reprezentativca?

"Navijači su bili sretni zbog njegovog dolaska jer Rangersi ovog ljeta nisu doveli niti jedno pojačanje. Tek je jedan igrač bio dogovoren još u siječnju. Stoga su fanovi bili očajnički čekali neki novi potpis, a prvi je bio Čolak, pa su sada zadovoljni što je napokon netko stigao. Sjećaju ga se dobro iz utakmice Europske lige s Malmöom, kad je Rangersima postigao dva pogotka, i smatraju da je riječ o vrlo dobrom igraču", zaključio je naš informator iz škotskog Daily Recorda.

Linker
08. svibanj 2024 20:28