COURTESY OF HARD ROCK/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA Courtesy Of Hard Rock/mega/the Mega Agency/profimedia
SVI OVO ČEKAJU

Hrvat će probati zaustaviti Messija u njegovom debiju u MLS-u: To vjerojatno neće biti baš najugodnije iskustvo

Hrvatski vratar je član američke momčadi Charlotte FC, protiv koje bi veliki Argentinac trebao odigrati prvu ligašku utakmicu za Inter Miami
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. srpanj 2023. 14:43

Inter Miami priprema veliko predstavljanje pojačanja na čelu s Lionelom Messijem. Najbolji nogometaš svijeta potpisao je za jednu od najlošijih momčadi MLS-a, no to je spektakularan događaj za Ameriku, zato ne čudi što se Messimanija već osjeća...

U MLS-u igraju četvorica Hrvata, jedan od njih, vratar Kristijan Kahlina koji čuva gol Charlottea, vrlo vjerojatno imat će jedinstvenu čast da će upravo on stati sučelice Messiju na njegovu debiju u toj ligi. To će se dogoditi tek 21. kolovoza, jer prije toga Messi će s Interom nastupiti u Liga kupu.

- MLS je i prije Messija bio vrlo kvalitetan, a sada ide na još višu razinu - kazao nam je Kahlina, koji je iz Ludogoreca iz Razgrada prešao u Charlotte početkom 2022. godine.

- Sad će se mjesec dana igrati novooformljeno natjecanje Liga kup, u kojem smo zajedno s Meksikancima, po tri momčadi u skupini, dvije idu dalje, pa na ispadanje, a potom 21. kolovoza nastavljamo baš protiv Intera u Miamiju završnih jedanaest kola do play-offa. Baš u toj utakmici Messi bi trebao debitirati u samom MLS-u. Inter je igrao na manjem stadionu na koji stane dvadesetak tisuća gledatelja, ali dolaskom Messija možda se presele na veliki Hard Rock stadion.

Niti on neće moći sam

Što znači Messi za MLS i radujete li se što ćete možda već na njegovu debiju imati zadatak da ga spriječite u zabijanju pogotka?

- Normalno da se radujem. Cijeli život gledaš njegove utakmice, pratiš ga, pa ću sad vidjeti uživo kako to izgleda kad je nasuprot tebe nešto posebno. Mislim da neće biti najugodnije, ali s druge strane jako lijepo iskustvo. Igrat ćemo kasnije u listopadu u zadnjem kolu osnovnog dijela s njima i na našem terenu. Odjeknulo je kad je potpisao, pogotovo što dovode i druga pojačanja poput Busquetsa.

Možete nazvati Dominika Livakovića kako je to braniti udarce Messiju.

- Ha, ha, možda oko jedanaesteraca mogu kontaktirati Livakovića - nasmijao se Kahlina, te dodao:

- Bit će zabavno, teško, ali uživat ću u tome.

Inter je na dnu, jedna od dvije momčadi s najlošijim skorom u Ligi. Kakve su mu šanse da dohvati play-off?

- Jako teško da će izboriti play-off, jer zaostaju 17 bodova za ekipama koja drže te pozicije. Morali bi dobivati sve do kraja... Inter je krenuo vrlo dobro u sezonu, ali potom su upali u krizu iz koje se nisu izvukli. Reći ću još jednu stvar - Messi je jedan igrač. MLS je preozbiljno natjecanje da bi jedan igrač mogao sam pobjeđivati. Lani su došli Bernardeschi i Insigne, napravili su razliku u Torontu, ali ove sezone su i oni na dnu, a cijelo vrijeme igraju obojica. Liga je stvarno jaka, Shaqiri u Chicagu ne može sam, također su loše plasirani.

Čak niti Messi ne može momčad s dna podignuti na vrh?

- Ne može. Radit će razliku, ali jedan igrač u nogometu ne pobjeđuje. Mora imati pokraj sebe kvalitetne suigrače. Po meni će on u Interu više biti desetka nego što će davati golove.

Iako je veliko zanimanje za MLS, s Messijem će brojke rasti.

- Dakako. Napravljena je cijela propaganda oko toga po čitavoj Americi s porukom - Messi dolazi u grad. Svima je povećana prodaja ulaznica za utakmice s Interom, žele uživo pogledati Argentinca. Bit će poneka tisuća gledatelja više na svakom stadionu... No, ne očekujem da će zbog toga puno ljudi gledati prijenose MLS-a u Europi, ali sažetke svakako hoće.

Vrhunski događaj

Osjeća li se već da će SAD biti domaćin Svjetskog prvenstva 2026. godine?

- Osjeća se, vidi se i po tome što dovode sve više kvalitetnih igrača i to mnogi nisu pred kraj karijere, nego u dobrim godinama. Reprezentacija forsira mlađe da nađe kvalitetna rješenje za 2026. godinu. Bit će to vrhunski događaj, Amerikanci će organizacijski SP dovesti do perfekcije.

Kako ste se vi snašli u MLS-u?

- Svaki Europljanin podcjenjuje MLS, ja sam ovdje godinu i pol, a imao sam sreće kod dolaska što sam prošao cijele pripreme i shvatio da je to zaista ozbiljna liga. Presretan sam. Organizacija je na jako visokom nivou, kao i kvaliteta nogometa.

Koliko su nogometaši popularni u odnosu na, primjerice, košarkaše?

- U Charlotteu smo jako popularni zato što ovdje živi dosta Južnoamerikanaca. Na domaćim utakmicama imamo minimalno trideset tisuća ljudi, na posljednjoj su bile 44 tisuće. S takvim brojkama ne mogu se pohvaliti NBA igrači. Spadamo među najpraćenije momčadi u MLS-u, imamo jako velik stadion koji prima 75 tisuća, donji sektor se uvijek prodaje, nekad i gornji. Prelijepo mi je ovdje, grad je velik, a nije prevelik, uživam. Ne podcjenjujem Razgrad i Ludogorec, ali to se ne može uspoređivati.

Cilj mi je ostanak ovdje

Koliko ste zadovoljni svojim igrama?

- Prvu sezonu odradio sam na visokoj razini, ali na kraju sam se ozlijedio. To sam vukao cijelu zimu, imao sam problem s leđima, na kraju sam morao na operaciju, propustio sam prvih deset utakmica, a sad opet branim odlično. Sredina smo tablice, želimo u doigravanje, pa moramo još malo bolje, no osobno sam zadovoljan.

Namjeravate ostati duže u MLS-u?

- Da. Ugovor mi vrijedi do kraja 2024. godine, a imam i dodatnu sezonu kao opciju. Možda već prije toga produžim ugovor. Ne bih se bunio da tu ostanem. To mi je cilj. Prezadovoljan sam sa svime. Ne bih se tek tako vratio u Europu - ustvrdio je golman Charlottea Kristijan Kahlina.

Ovdje ima zaista strašnih desetki

Kome dajete najveće šanse da osvoji titulu u Major League Soccer?

- Cincinnati igra jako lijepo i mislim da su najjača momčad u Ligi. Los Angeles FC, u kojem igra Biuk, je stvarno jak i odmah do njih, osim tih momčadi istaknuo bih New England Revolution, a i Philadelphia je također jako ozbiljna. Ona igra više obrambeno. Treba dodati i St. Louis, koji je novi u Ligi, a vrlo dobar.

Hvalite pojedine igrače koji u Europi nisu osobito poznati.

- Ovdje ima strašnih igrača, kakvih ima desetki. To je čudo.

Koja su to imena?

- Armenac rođen u Argentini Zelarayan iz Columbusa, Nijemac Mukhtar iz Nashvillea, Španjolac Carles Gill iz New Englanda, Argentinac Acosta iz Cincinnatija... To su igrači koji zabijaju 15-20 golova u Ligi, rješavaju utakmice. Tu je i poznatiji Carlos Vela. Ako netko gleda sažetke zna kakvi se golovi ovdje zabijaju. Fantastični. Ne iz pogrešaka, nego iz sjajnih šuteva i akcija.

Hrvatima preporučujem MLS, to je dobar izbor

Osim vas, još su trojica Hrvata u MLS-u.

- Dario Župarić je s Portlandom potpisao novi ugovor, tako da će ostati, cijelo vrijeme igra. Damir Kreilach također je standardan u Salt Lakeu, on je ovdje već rutiner, a eto, Stipe Biuk je nekidan dao gol u pobjedi Los Angeles FC-a. Nedavno je iz Istre stigao Monsef Bakrar u New York City. Sve više igrača iz Hrvatske želi doći ovdje. Znaju nazvati i pitati kakva je liga, samo sipam komplimente.

Piše se da Matija Frigan ima ponudu iz New Yorka...

- Ako me nazove, pohvalit ću mu ligu. Organizaciju, plaćanje, ma ne priča se o tome. Plaću dobivaš svaka dva tjedan u sekundu, o tome nema razgovora. Sve je to bitno za sportaša. Mladim igračima nije pogrešan korak doći ovdje. Ako se dokažeš, vraćaš se u Europu. Primjerice, sve je više mladih Francuza u MLS-u.

Idem na utakmice Hornetsa, Panthersa...

Kako u Charlotteu živite ne računajući nogomet?

- Živim u zgradi unutar koje imam bazen, teniski teren, košarkaški teren, dvije teretane, bilijar, stolni tenis, saunu... Sve što mi treba, ne moram nigdje ići. Grad je jako lijep, miran, siguran za prošetati se, obići parkove, ima nekoliko lijepih centara. Kad krenu sezone NBA i NFL-a odem na utakmice, čak i baseball iako je ovdašnja ekipa u drugoj ligi. Netko će reći zašto ne bih išao u New York, ali ne, ovdje mi treba deset minuta autom do treninga, a tamo su ogromne gužve...

Koji sport posebno pratite?

- Nogomet mi je glavni, ali gledam Charlotte Hornetse, imam dva-tri igrača koji su mi dragi, posebno LaMelo Ball i Kelly Oubre. Američki nogomet je drugo, jer svi su pod kacigama, pa im toliko ne vidim lica, ali jako je lijepa atmosfera, sada Carolina Panthersi rade vrlo dobru momčad, nadam se da će konkurirati za play-off.

Linker
01. svibanj 2024 16:44