SCREENSHOT: YOUTUBE
BORBA PROTIV STEREOTIPA

HNS za Dan žena pokrenuo novu kampanju: ‘Ženama (ni)je mjesto u nogometu‘

Ambasadorice kampanje su Doris Bačić, Iva Olivari, Ivana Martinčić i Tihana Nemčić Bojić
Piše: SNObjavljeno: 08. ožujak 2024. 12:27

Hrvatski nogometni savez obilježio je međunarodni Dan žena kampanjom kojoj je cilj pokazati nogomet kao ugodno radno okruženje u kojemu ima puno prostora za žene, kao i potencijala za razvoj njihovih karijera u različitim segmentima.

Cilj kampanje "Ženama (ni)je mjesto u nogometu" je pobijediti stereotipe i predrasude konkretnim primjerima moćnih žena koje su uspjele u nogometu, i to u sasvim različitim ulogama, ističu u HNS-u.

Naslov slavila pred 40 tisuća navijača

Ambasadorice kampanje su četiri žene koje su u različitim ulogama ostvarile međunarodne uspjehe – Doris Bačić (vratarka ženske A reprezentacije), Iva Olivari (team menadžerica muške A reprezentacije), Ivana Martinčić (međunarodna sutkinja) i dr. Tihana Nemčić Bojić (izbornica hrvatske malonogometne reprezentacije). Doris, Iva, Tihana i Ivana u kampanji povodom Dana žena dijele učestale predrasude o ženama u nogometu, dok svojim životnim pričama i uspjesima lakoćom demantiraju takve stereotipe.

Iva Olivari je jedna od samo dvije žene na klupi muške A nogometne reprezentacije u Europi, ujedno jedina dužnosnica koja je bila delegatkinja na finalima Europskih prvenstava za žene, Finalissime i ženske Lige prvaka.

Doris Bačić je vratarka i kapetanica hrvatske ženske nogometne reprezentacije. Igrala je u klubovima poput Arsenala, Juventusa, Sportinga, Anderlechta i Napolija, a naslov prvaka Italije s Juventusom proslavila je pred 40 tisuća navijača.

- Lopta ne razlikuje spolove i upravo ovom kampanjom odlučile smo pokazati da i žene mogu dominirati u svijetu nogometa. Naša pobjeda bit će ako bilo koju djevojčicu potaknemo da se bavi nogometom i da izbrišemo predrasude. Ženski nogomet u svijetu obara rekorde, a Hrvatska ima jako svijetlu budućnost - poručila je Doris Bačić.

Ivana Martinčić je, pak, prva sutkinja na utakmici SuperSport Hrvatske nogometne lige te je dijelila pravdu na utakmici njemačke muške nogometne reprezentacije. Sudila je na Svjetskom i Europskom prvenstvu za žene te u polufinalu ženske Lige prvaka.

Kustić: Djevojke su dobrodošle u nogometnu obitelj

Tihana Nemčić Bojić je izbornica hrvatske ženske futsalske reprezentacije, a prije trenerske karijere, i sama je imala zavidnu igračku karijeru i bila hrvatska reprezentativka u velikom i malom nogometu. Prva je trenerica koja je vodila mušku seniorsku momčad u Hrvatskoj. Uz sve to, doktorirala je na Kineziološkom fakultetu gdje predaje kao viša asistentica na predmetu Analiza nogometa.

Koliko je važno podizati svijest o uspješnosti žena u nogometu, potvrdio je i predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

- Ponosan sam što je u HNS-u zaposleno više žena nego muškaraca, što svjedoči da je poruka ove kampanje dobro pogođena - u nogometu apsolutno ima mjesta za žene. Naše četiri ambasadorice najbolji su primjer kako žene mogu ostvariti zapažene karijere u nogometu, a ovim putem zahvaljujem Doris, Ivi, Tihani i Ivani na sudjelovanju u kampanji. Svim mladim djevojkama poručujem da su dobrodošle u hrvatsku nogometnu obitelj, kao nogometašice, trenerice, sutkinje, djelatnice i dužnosnice, a ovu priliku koristim kako bih svim ženama poželio sretan međunarodni Dan žena - poručio je Kustić.

Videospotove za kampanju režirala je mlada i talentirana redateljica Judita Gamulin, a poruka kampanje ima univerzalno značenje za sve žene - što god radile, vjerujete u sebe, a ne u ono što vam govore. Sretan vam Dan žena!

Linker
27. travanj 2024 14:27