Sipa
KONAČNO DOBILI IZBORNIKA

HARRY ĆE PRIČEKATI Roy Hodgson vodi englesku reprezentaciju na Euro!

Ovaj 64-godišnjak će odvesti Engleze na Euro nakon što je u karijeri vodio čak 18 klubova i tri reprezentacije (Švicarska, Finska i Ujedinjeni Arapski Emirati)
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. svibanj 2012. 18:51

Roy Hodgson, 64-godišnji menadžer nogometaša engleskog prvoligaša West Bromwich Albiona, imenovan je za novog izbornika engleske reprezentacije...

Engleski nogometni savez (FA) sklopio je s Hodgsonom četverogodišnju suradnju. Hodgson će voditi West Bromwich do kraja ove sezone, odnosno do 13. svibnja, a nakon toga će se u potpunosti posvetiti svojoj novoj dužnosti i nastupu na Europskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj ovog ljeta.

Iako je menadžer Tottenhama Harry Redknapp u engleskoj javnosti i medijima kotirao kao snažni favorit za preuzimanje funkcije koja je ostala upražnjena odlskom talijanskog stručnjaka Fabija Capella, FA se odlučio za Hodgsona, stručnjaka s velikim klupskim, al i reprezentativnim iskustvom.

Hodgson je vodio 16 različitih klubova u osam zemalja. Dva puta je dovodio svoje momčadi do finala bivšeg Kupa UEFA-e (Inter 1997. godine), odnosno današnje Europa lige (Fulham 2010.). Bio je izbornik Švicarske od 1992. do 1995. godine, te ju je doveo do osmine finala na Svjetskom prvenstvu 1994. godine. Od 2002. do 2004. godine bio je izbornik Ujedinjenih Arapskih Emirata, a 2006. i 2007. godine sjedio je na klupi Finske, koja se tada umalo kvalificirala na Euro 2008. godine. Osvojila je respektabilna 24 boda u kvalifikacijama, samo tri su joj nedostajala za najveći uspjeh u povijesti te reprezentacije i plasman na prvo veliko natjecanje, što Fincima nikada nije pošlo za rukom.

Iako ga je Finski nogometni savez želio zadržati na klupi, Hodgson se odlučio na nove izazove u karijeri. Krajem 2007. godine preuzeo je Fulham, u ljeto 2010. godne sjeo je na klupu Liverpoola, a od veljače 2011. godine radi u svom sadašnjem klubu West Bromwichu.

Podsjetimo, Engleska će na Europskom prvenstvu igrati u D skupini. Suparnici će joj redom biti Francuska, Švedska i domaćin Ukrajina

Hodgson: Ponosan sam, a momčad ću objaviti nakon našeg prvenstva

- Ovo je dan na koji sam ponosan. Vrlo sam sretan što mi je ukazana čast vođenja reprezentacije moje zemlje – kurtoazno je izjavio Roy Hodgson, nakon što je preuzeo vođenje engleske reprezentacije do 2016. godine...

- Jako se radujem izazovu za koji je svima jasno da nije lagan i jednostavan. Toplo se nadam da će svi navijači, ljubitelji nogometa u našoj zemlji stati iza naše momčadi, jer samo je momčad ta koja dobiva utakmice. Ja ću, dakako, učiniti sve što mogu kako bi momčad bila što je bolje moguće pripremljena i spremna za izazove – izjavio je 64-godišnji Hodgson, menadžer West Bromwich Albiona, koji će na toj dužnosti ostati do kraja engleskog prvenstva.

Njegov prvi projekt bit će Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj ovoga ljeta.

- Budući da radim u Engleskoj u zadnjih pet godina, jasno je da jako dobro poznam sve potencijalne reprezentativce, iako možda i nisam s mnogima od njih imao priliku raditi. Na posao ću se baciti odmah, već po završetku ove konferencije za novinare. Važno je da obavim što je moguće više istraživanja o stanju i mogućnostima igrača koji će konkurirati za sastav, te da obavim razgovore sa što je moguće više igrača. Želim biti siguran da sam napravio maksimum po tom pitanju kada dođe vrijeme za objavu sastava za Europsko prvenstvo, a to će biti nakon završetka engleskog prvenstva.

Stiglo je pitanje o srednjim braničima Johnu Terryju i Riju Ferdinandu...

- Moram razgovarati sa svim igračima. Dakako, njih dvojica su važni igrači naše momčadi i normalno je da ću s njima također razgovarati. No, ne mogu vam ponuditi odgovore na vaša pitanja prije nego što sjednem s njima dvojicom i popričam. Ako neću imati prilike sjesti s njima, obavit ću te razgovore telefonski – odgovorio je Hodgson.

Linker
25. rujan 2024 05:15