Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

HAJDUK I ČETVRTU GODINU ZAREDOM POSLOVAO S DOBITKOM Bijeli u 2019. udvostručili profit, samo od transfera zaradili su 123 milijuna kuna

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. svibanj 2020. 16:47

Četvrtu godinu zaredom Hajduk posluje u plusu. U odnosu na 2018., u prošloj poslovnoj godini udvostručen je profit koji nakon oporezivanja iznosi 4,799 milijuna kuna prema financijskom izvješću objavljenom na klupskoj web stranici. Za usporedbu, 2018. je iskazan dobitak od 2,764 milijuna kuna nakon oporezivanja.

Financijsko izvješće Hajduka za 2019. još je sredinom ožujka objavljeno u javnosti, jer Bijeli su tada imali zakazanu Skupštinu dioničara koja je kasnije ipak otkazana uslijed nastupajuće pandemije.

Financijsko izvješće je tako bilo dostupno navijačima i svim znatiželjnicima puno ranije nego li su to nalagale obveze prema licenciranju u HNS-u za sljedeću sezonu. Iz financijskog izvješća razvidno je da je Hajduk imao rashode od 166,678 milijuna kuna dok su prihodi, prema izvješću, bili veći za 7,20 milijuna kuna u iznosu od 174,859 milijuna kuna.

Kada se analiziraju stavke prihoda i rashoda, jasno je koje su promjene nastale u odnosu na 2018. godinu. Najveći prihod u 2019. Hajduk je imao u kategoriji transfera gdje je ostvareno čak 123 milijuna kuna, od čega najviše dakako otpada na poslove vezane uz odlaske Palaverse (Manchester City) i Domagoja Bradarića (Lille) čime su Splićani uprihodili gotovo 100 milijuna kuna.

Povećali su se i prihodi od ulaznica (za 1,5 milijun kuna), a za osam milijuna kuna povećana je i stavka "gotovinski primici od ostalih poslovnih aktivnosti". Smanjeni su troškovi posrednika za jednu trećinu, sa 17,12 milijuna na 12,90 milijuna kuna. Za šest milijuna kuna je smanjena i stavka "nerazvrstani poslovni rashodi" koja je u prošloj godini iznosila 24 milijuna kuna.

U kategoriji izdataka, odnosno rashoda, povećan je godišnji iznos za plaće igrača (sa 28 na 36 milijuna), te iznos za dovođenje igrača. Prošle godine Hajduk je angažirao Dolčeka, Čolinu, Simića i Edouka za koje je plaćena odšteta. Zato je stavka "registracije igrača u dolasku" porasla sa 10 milijuna kuna iz 2018. na 21 milijun kuna u prošloj godini.

U konačnici, Hajduk je u financijskom plusu za spomenutih 4,97 milijuan kuna. Više su Bijeli u prošloj godini prodavali, ali su shodno tome i inevstirali u kadar. Povećali su se troškovi za plaće igrača, ali su se smanjile naknade posrednicima i općenita stavka "nerazvrstani troškovi" u koje ulaze i otpremnine za bivše djelatnike.

Linker
21. rujan 2024 22:18