JEAN CATUFFE/DPPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jean Catuffe/dppi/shutterstock Editorial/profimedia
NOVI PRAVAC

Francuzi zamijenili Mbappéa sa 170 milijuna eura. Prašina se spustila, slavni trener konačno može raditi u miru

S Mbappéovim odlaskom došlo je i pitanje, što je sljedeće za PSG?
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 30. kolovoz 2024. 23:34

Ovog ljeta završen je dugoočekivani posao na relaciji Kylian Mbappé - Real Madrid. Francuz je nakon šest provedenih godina u Parizu, tijekom kojih je stigao do statusa najboljeg strijelca u povijesti kluba s 256 golova, tamno plavi dres PSG-a zamijenio nešto svjetlijim, bijelim dresom Kraljeva i tako, prema svojim riječima, ostvario svoj dječački san. Vrlo blizu ostvarenja tog pothvata već je bio 2022. godine, kada je u konačnici ususret Svjetskom prvenstvu u Kataru odlučio potpisati novi ugovor sa svojim katarskim vlasnicima, i tako produljiti vjernost PSG-u na još dvije godine uz opciju za sezonu 2024/25.

Tada se činilo da mu je Florentino Perez zauvijek zatvorio vrata Reala, bilo je priča o tome da "kad jednom odbiješ Real - nema povratka", no u međuvremenu su predsjednik Reala i Mbappé našli zajednički jezik, te u konačnici završili veliki posao.

"Mbappé saga" prošle je sezone redovito unosila nemir u svlačionicu Luisa Enriquea, a iako je predsjednik Nasser Al-Khelaifi inzistirao na njegovom ostanku, sada kad se prašina spustila, ostavlja se dojam da Španjolac konačno može u miru raditi svoj posao. S Mbappéovim odlaskom došlo je i pitanje, što je sljedeće za PSG?

image

Luis Enrique

MATTHIEU MIRVILLE/DPPI/SHUTTERST/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Matthieu Mirville/dppi/shutterst/shutterstock Editorial/profimedia

Enriqueova igra

Izvana gledajući, Parižani su ovog ljeta nastavili po starome. Financijska moć bila je i ostala jaka, te je tako ljetni mercato iskorišten za čišćenje svlačionice, i dolazak igrača koji profilno odgovaraju stilu nogometa koji gaji Enrique. Prva i glavna meta po tom pitanju bio je Benficin Joao Neves, koji je nakon dugih pregovora stigao za, reklo bi se čak i iznenađujuće malu cifru od 60 milijuna eura. Početkom ljeta vodeći svjetski mediji pričali su o odštetnoj klauzuli od 120 milijuna eura, no Parižani su taj iznos uspjeli prepoloviti, a u paketu su "uvalili" i Renata Sanchesa, koji se vratio u matični klub na posudbu.

Dolaskom Nevesa, formiran je novi vezni tercet koji bi trebao omogućiti najbolju moguću prezentaciju Enriqueovih zamisli. U poznatoj 4-3-3 formaciji spomenuti Neves držat će poziciju zadnjeg veznog igrača, a oko njega će u diktiranju igre pomagati sunarodnjak Vitinha i istaknuti projekt kluba, 18-godišnji Warren Zaïre-Emery. Svu trojicu igrača krase slične sposobnosti, izrazita tehnička vještina, otpornost na presing, mogućnost držanja tempa igre i kreacija, te tako treba očekivati da će u tom pogledu Parižani biti još bolji nego prošle sezone.

Slična figurativna investicija uložena je i u obrambenom dijelu momčadi, posljednju liniju na stoperskoj poziciji pojačao je ekvadorski internacionalac Willian Pacho, koji je za 40 milijuna eura stigao iz Eintracht Frankfurta. Pacho je odmah po dolasku u klub zauzeo mjesto u početnoj postavi, pa je tako upisao svih 180 minuta u prve dvije ligaške utakmice. Prinova se dogodila i na vratarskoj poziciji, tu će rezervnu ulogu imati Matvey Safonov koji je stigao za 20 milijuna eura iz ruskog Krasnodara.

Kolektivno zalaganje

Konačno, onaj dio terena koji je doživio najveće promjene odlaskom Mbappéa je napadačka linija. Enrique je prošle godine eksperimentirao s Francuzom, ponekad je okupirao svoju omiljenu poziciju lijevog krila, no u mnogim slučajevima Mbappé je igrao najisturenijeg napadača. Na papiru gledajući, PSG je dobro pokriven na poziciji špice, prošlog ljeta su kao pojačanja u tom dijelu stigli Benficin Goncalo Ramos i Randal Kolo Muani iz Eintracht Frankfurta.

Ipak, unatoč velikim financijskim izdatcima (160 milijuna eura), niti jedan spomenuti napadač se nije uspio u potpunosti prilagoditi, pa su tako često gubili mjesto u startnoj postavi, a jedan od mogućih razloga je i - uspon Bradleyja Barcole (21). Enrique je mladog Francuza prošle godine integrirao u momčad nakon transfera iz Lyona, odigrao je neke ključne utakmice poput dvoboja s Barcelonom i Borussijom Dortmund u Ligi prvaka, a svojim igrama zaslužio je i poziv u reprezentaciju za EP u Njemačkoj.

image

Warren Zaire-Emery i Bradley Barcola

JEAN CATUFFE/AFP/PROFIMEDIA Jean Catuffe/afp/profimedia

Odlaskom Mbappéa, Barcola je izgledno zacementirao mjesto na lijevom krilu, te se ove sezone od njega očekuje iskorak. Klub se također pobrinuo da sav teret ne padne samo na njegova leđa, pa je tako dogovorena akvizicija Désiréa Douéa za 50 milijuna eura. Doué može pokriti obje krilne pozicije, on će tako dijeliti odgovornost s Barcolom na lijevoj i Dembeleom na desnoj strani napada. U samom vrhu osim Ramosa i Kolo Muanija može igrati i Marco Asensio.

Svakako, ove godine očekuje se kolektivna kontribucija cijele momčadi, bez istaknutog "superstara", kako je to bio običaj dugi niz godina. Djeluje to kao najbolje moguće okruženje za Enriqueov stil, koji zahtjeva zalaganje cijelog kolektiva...

Linker
05. rujan 2024 10:47