Didier Deschamps ostaje na klupi francuske reprezentacije bez obzira na neuspješan nastup na Europskom prvenstvu
 AFP
SADA JE JASNO

Francuzi riješili goruće pitanje izbornika nakon podbačaja na Euru! ‘Postigli smo dogovor nakon 3 minute‘

Nakon kiksa francuske reprezentacije na Euru mediji se dovodila u pitanje budućnost izbornika
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 10. srpanj 2021. 16:47

Didier Deschamps i dalje ostaje izbornik reprezentacije Francuske. Prije početka ovog Europskog prvenstva Tricolori su za mnoge bili prvi favorit za osvajanje naslova prvaka, no nakon očekivanog prolaska skupine uslijedio je šokantan poraz u osmini finala od Švicarske poslije izvođenja jedanaesteraca. Iako su Francuzi u toj utakmici imali dva pogotka prednosti desetak minuta prije kraja, niti spomenuta razlika nije im bila dovoljna da se plasiraju među osam najboljih momčadi Starog kontinenta. Propao je tako njihov plan da ponovno spoje europski i svjetski naslov.

Demantirane špekulacije

S obzirom na navedeni neuspjeh nije trebalo dugo čekati da se pojave špekulacije kako bi 52-godišnji stručnjak mogao napustiti klupu svjetskih prvaka, ali od toga u konačnici ipak neće biti ništa. Koliko god rano ispadanje s Europskog prvenstva već u osmini finala od Švicarske bilo potpuno neočekivano i podosta traumatično, Deschamps i dalje ima sasvim dovoljno kredita da u Kataru sljedeće godine sa svojom momčadi brani naslov svjetskih prvaka osvojen u Rusiji 2018. nakon pobjede protiv Hrvatske u finalnom dvoboju.

- Dogovor smo postigli za samo tri minute. Uopće nije bilo razgovora o bilo kakvim promjenama ili načinu po kojem će one biti provedene u djelo. Nastavljamo dalje zajedno, motivacija Didiera Deschampsa za novim uspjesima u reprezentaciji uopće nije upitna - istaknuo je predsjednik Francuskog nogometnog saveza Noel Le Graet.

Gotovo deset godina Francuzi nisu mijenjali izbornika izbornika s obzirom na činjenicu da je Didier Deschamps stigao na klupu 2012. nakon što je prethodno vodio Juventus, Monaco i Marseille. Pod njegovim vodstvom Francuska je do sada odigrala 117 utakmica i zabilježila 76 pobjeda, a osim naslova svjetskih prvaka, Francuska je igrala i finale Europskog prvenstva 2016. godine kada je kao domaćin natjecanja poražena od Portugala u završnoj utakmici turnira.

Oni koji mu nisu skloni apostrofirali su da je Deschamps u posljednem razdoblju izgubio autoritet u svlačionici prepunoj vrhunske kvalitete, ali i ega koje je, realno, prilično teško kontrolirati. Ovoga puta francuska javnost se najviše obrušila na Kyliana Mbappea, koji je, prema kvaliteti koju posjeduje, odigrao turnir ispod vlasitih standarda, ali koliko god roster na papiru bio kvalitetan ne može baš uvijek garantirati konačnu nagradu, a na sličnom tragu su očito i čelnici Francuskog nogometnog saveza, koji uopće nisu dovodili u pitanje tko će voditi momčad u predstojećem razdobolju.

Velike ambicije u Kataru

Tricolori će početkom rujna nastaviti kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru na kojem ih samo čudo može spriječiti da ne brane naslov iz Rusije.

Naime, nakon tri odigrana kvalifikacijska susreta Francuska na kontu ima sedam bodova uz prvo mjesto u skupini, dok će 1. rujna Mbappe i društvo na svom travnjaku ugostiti Bosnu i Hercegovinu, a s obzirom da su ostali suparnici Ukrajina, Finska i Kazahstan sve osim osvajanja prvog mjesta za Francuze i izravnog odlaska u Katar bila bi prvorazredna senzacija.

117 puta je Deschamps vodio Francusku, te ostvario 76 pobjeda, 22 remija i 19 poraza

Linker
29. rujan 2024 07:22