NOVA PRAVILA U IGRI

FINANCIJSKI FAIR PLAY Da bi kupio Di Mariju, PSG će morati prodavati igrače

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 21. srpanj 2014. 10:56

Ni biti multimilijarder nije kao što je nekad bilo. Kada je u ljeto 2011. Qatar Sports Investments odlučio uložiti u Paris Saint-Germain , nije mislio na francuskog sunarodnjaka zvanog Michel Platini. Fino je Al Khelaifi trošio lovu koju bi Al Thani bez problema ubrizgavao... Koliko? Koliko treba. Koliko je bilo dovoljno da PSG postane ne samo najbogatiji klub u Francuskoj, nego i u cijelom svijetu. Sve do ovog prijelaznog roka.

Dakle, tog ljeta Gospodnjeg 2011. PSG je na transfere igrača 'ulupao' oko 100 milijuna eura, a uprihodio nešto više od - deset. Podaci su s web stranice Transfermarkt, radi preciznijeg praćenja... Jedini veći transfer bio je Javier Pastore (40 milijuna eura), no bilo je mnogo 'osrednjih' kao npr. Motta, Gameiro, Matuidi, Sissoko, Menez itd. Financijsko izvješće za iduću sezonu prikazivalo je još goru bilancu, rashodovna strana ogromnih 140 milijuna eura (Thiago Silva, Lucas Moura, Lavezzi, Ibrahimović, Verratti...), a prodan je tek Milan Biševac za tričavih 3 milijuna. Koliko love? Koliko treba, kao što se zorno vidi.

Uoči 2013/14. stigli su Cavani (64,5), Marquinhos (32) te Lucas Digne (15), na zimu su još doveli Cabayea iz Newcastlea za 25 milijuna eura, a prodan je, od ozbiljnijih transfera, tek Sakho u Liverpool. I onda je UEFA rekla:

- Nema više gledanja kroz prste! Parižani, izvolite se ponašati prema Financijskom fair playu.

E, ovog ljeta je priča malo drukčija. Jose Mourinho im je 'uvalio' Davida Luiza kojeg je Park Prinčeva pretvorio u najskupljeg braniča ikada (62,5 milijuna eura), a Laurent Blanc želi u svlačionici vidjeti i Angela di Mariju.

- On je prioritet - rekao je.

Real se pokušava riješiti Argentica ne bi li otvorio prostor za Jamesa Rodrigueza, u igri je i Manchester United, ali njima je prepreka neparticipiranje u Ligi prvaka. Vjerojatno bi Di Maria rado u Pariz po 8 milijuna eura godišnje gaže, vjerojatno bi Real rado u džep spremio odštetu od oko 50-60 milijuna eura, ali 'neće moći ove noći'. Opet ta UEFA:

- Prvo ostvarite velik transfer da prihodi i rashodi ne budu u takvoj suprotnosti, pa ćemo onda odobriti posao.

Stvarno kvare zabavu, pa zar nisu dovoljni odlasci Alexa i Meneza? Doduše, besplatni...

Paradoksalno, PSG ima love, ali je ne smije trošiti. Moraju se barem koliko-toliko poravnati ulazni te izlazni transferi, iako će u Parizu ovi prvi uvijek biti - viši. Ali, evo drugog problema... Koga prodati za neku ozbiljnu lovu, a da značajno ne oštetiš natjecateljske ambicije momčadi? Sljedeći kandidati su u 'bubnju': Cavani, Verratti i Lucas Moura, možda Lavezzi, iako je Al Khelaifi izjavio kako nema šanse prodati budućnost kluba te kako se radi o - principu. Bio bi tu i Pastore, ali za njega nitko neće platiti više od 20-25 milijuna eura, osim ako se najede 'ludih gljiva'. Ta cifra nije dovoljna za poštivanje FFP-a, a za kršenje tih novih pravila kazna se penje sve do izbacivanja iz Lige prvaka.

Svaka čast Al Khelaifiju, ali na kraju dana morat će prodati jednog ili dvojicu (ako je Pastore out) dok rješava transfer Auriera kojeg će pokriti odlascima Rabiota, Jalleta i Chantomea. Prema svoj logici, Edinson Cavani najbliži je izlaznim vratima, iako je onda Blanc ostao samo na Ibrahimoviću kao klasičnom napadaču.

Spasitelj PSG-a zove se Louis van Gaal, 'željezni Nizozemac' želi vidjeti Urugvajca na Old Traffordu. I Wayne Rooney igra bitnu ulogu u tom 'dealu', naravno. Ako se Rooney ne adaptira novoj taktici (3-4-3), Crveni vragovi će se okrenuti dovođenju Cavanija za desno krilo, jer će u špici sigurno igrati Van Persie. Spominje se čak i mogućnost zamjene igrača uz novčani dodatak Uniteda, ali PSG s time ne dobiva ništa u pogledu FFP-a.

Zaista, više se ne isplati ni biti bogataš. Pa tko će brinuti o godišnjim financijskim izvješćima, izjednačavanju prihodove i rashodovne strane?! O tome bi trebali razmišljati 'siromasi', neka Al-Khelaifi ulaže koliko hoće i može... Nema toga više. Prvi korak prema onoj frazi 'against modern football'. Protiv modernog nogometa. Prodaj, pa kupi, Al-Khelaifi. Sad je malo teže, zar ne?

Linker
22. rujan 2024 05:27