Reuters / Eddie Keogh / REUTERS
OTOČKA ZVIJEZDA

FILMSKA PRIČA NAJBOLJEG MLADOG IGRAČA U ENGLESKOJ Život ga nije mazio: Otac ga je ostavio, majka mu je bila alkoholičarka, ali on je uspio!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. siječanj 2017. 18:37

Danas je najbolji mladi vezni igrač Premier lige, čovjek koji sa samo 20 godina rješava velike derbije i ima standardnu poziciju u engleskoj reprezentaciji. No, njegov put do vrha bio je sve samo ne lagan. Dele Alli je bio sam protiv svih, život ga ni u kojem slučaju nije mazio, obitelji kao da ni nije imao, a ulica je imala velik utjecaj u njegovu odrastanju...

Međutim, teško djetinjstvo koje je imao zapravo mu je na neki način pomoglo da uspije u nogometu.

- Imao je zahtjevno i izazovno odrastanje. No, kada je počinjao trenirati kod nas, nije pokazivao strah, ništa ga nije zabrinjavalo. Ne, nije bio arogantan, samo se nastojao zabavljati na terenu - prisjetio se Mike Dove, šef nogometne škole Milton Keynes Donsa, engleskog trećeligaša iz kojeg je Alli prošle godine prešao u redove Tottenhama.

Ne želi ‘Alli’ na dresu

Bamidele Jermaine Alli rođen je 11. travnja 1996. godine. Otac Kebnny je Nigerijac koji ga je napustio samo tjedan dana nakon rođenja te se preselio u Sjedinjene Američke Države, a majka Denise imala je problema s alkoholom, pa je mali Dele većinu vremena bio prepušten sam sebi.

- Vremena su bila jako teška, bila sam samohrana majka. Imala sam četvero djece od četiri različita oca, ali ni jedna od tih veza nije potrajala - rekla je Allijeva majka u jednom intervjuu.

Dele se od malih nogu morao brinuti sam za sebe, zato je na početku prošle sezone promijenio i ime na dresu, umjesto ‘Alli’ sada mu iznad broja piše samo ‘Dele’.

Dele Alli
Reuters / Dylan Martinez / REUTERS

- Želio sam na dresu imati ime koje predstavlja ono što jesam, a ne osjećam povezanost s prezimenom Alli. Odluka je to koju sam donio nakon puno razmišljanja i razgovora s bliskim članovima obitelji - objasnio je Tottenhamov veznjak u kolovozu prošle godine.

Započeo kasno

U školi je često imao problema, učenje baš i nije obožavao, više je volio vrijeme provoditi s društvom na ulici. Lopta je uvijek bila tu, nešto poput najbolje prijateljice, i to je bio važan čimbenik u njegovu nogometnom razvoju. Tamo je naučio puno poteza i trikova koje i danas primjenjuje u svojoj igri, to je jedan od razloga zašto je tako poseban.

Danas dječake u nogometni sustav uključuju već u dobi od pet godina, no Alli je u tom smislu prilično zakasnio. Tek s 11 godina došao je u MK Dons, ali treneri su odmah vidjeli kakav se potencijal u njemu krije. Jednostavno rečeno, bio je drukčiji od drugih, imao je veliko samopouzdanje i vjeru u vlastite mogućnosti, a na to se nadovezala i skladna građa, brzina i snaga. Odmalena je bio obdaren tjelesnim karakteristikama koje su potrebne u nogometu, a krasio ga je pozitivan pristup, stalno je pred sebe postavljao nove izazove, pokušavao je vještine s ulice prenijeti na treninge i utakmice.

U klubu je dobio sigurno okruženje i ljude koji su se brinuli o njemu, ali s ulaskom u pubertet pojavila se opasnost da ga ulica odvuče na drugu, tamniju stranu. Uvidjela je to njegova majka, koja se složila da bi za njegov nogometni i životni put bilo uputnije odrastati u sređenijoj obitelji koja je živjela u uglednijem kvartu.

Tako je mladi Dele preselio k obitelji Hickford. Alan i Sallay nikad ga nisu formalno posvojili, no s njima je ostao živjeti sve do odlaska iz MK Donsa u Tottenham u ljeto 2015. godine.

Više uloga

- Kad ste trener mladim nogometašima, vi ste ujedno i socijalni radnik, roditelj, psiholog... Morate razumijeti mlade ljude. A kod Delea sam shvatio da kod njega sve mora biti uživanje. Za njega je nogomet bio zabava. Brzo bi mu dosadilo da ste na njega stalno vikali. Umjesto toga, trebalo ga je samo pustiti da se izrazi - objasnio je Mike Dove.

Alli se odlično razvijao te je sa samo 16 godina debitirao za prvu momčad MK Donsa, gdje mu je prvi dodir s loptom bilo odigravanje petom, dok je prvi gol zabio s više od 30 metara. Tottenham je bio najbrži, u siječnju 2015. platio je 6,63 milijuna eura i ostavio ga na posudbi u matičnom klubu do kraja sezone, a Dele je ‘eksplodirao’ već u prvoj sezoni među Spursima.

U listopadu 2015. godine debitirao je i za seniorsku reprezentaciju Engleske, za koju je dosad odigrao 15 utakmica i postigao dva pogotka. Za njega se ozbiljno zanimaju Real Madrid i Paris SG, ali potpisao je s Tottenhamom do 2022. godine, a zna se koliko je Daniel Levy tvrd pregovarač, pa je teško očekivati da će Alli u dogledno vrijeme napustiti Spurse...

Linker
23. rujan 2024 05:16