Mateo Kovačić i Luka Modrić, slavlje u finalu Lige prvaka nakon pobjede nad Juventusom, Cardiff, Wales, 2017.

 JAVIER SORIANO Afp
NADOKNAĐUJU MILIJUNE

Fifa najavila još jedno spektakularno natjecanje, Klopp i Guardiola već su se pobunili

Prvi put u povijesti će na Svjetskom klupskom prvenstvu sudjelovati 32 momčadi
Piše: Emanuel KnjazObjavljeno: 17. prosinac 2023. 19:12

Danas je FIFA objavila nekoliko detalja o prvome velikome "super" Svjetskome klupskome prvenstvu, u kojem će 2025. prvi put u povijesti sudjelovati 32 momčadi.

Kako prenosi španjolska Marca, turnir će se odvijati između 15. lipnja i 13. srpnja 2025. u SAD-u. Od tog prvenstva nadalje Svjetsko prvenstvo igrat će se svake četiri godine, godinu prije reprezentativnog Svjetskog prvenstva, tj. 2029., 2033. itd. To će zamijeniti dosadašnji Konfederacijski kup, natjecanje reprezentacija koje je Fifa organizirala kao određenu generalnu probu za Svjetsko prvenstvo.

Od 32 momčadi koje će sudjelovati na turniru, njih 12 bit će iz Europe, prenosi Mundo Deportivo. Izravni plasman na turnir osigurat će pobjednici zadnje četiri Lige prvaka od 2021. do 2024. To znači da su Chelsea, Real Madrid i Manchester City već osigurali svoje mjesto na turniru.

Ostali klubovi plasirat će se prema najvećem UEFA koeficijentu koji se još može promijeniti ove godine. Za sada su najizgledniji kandidati Bayern, PSG, Inter, Porto i Benfica. Po sličnom će se principu plasirati i južnoamerički klubovi, samo što će oni imati šest predstavnika. Četiri prvaka CONCACAF Lige prvaka u istome razdoblju (2021.-2024.) osigurat će svoje mjesto na turniru, kao i četiri prvaka Azijske te četiri prvaka Afričke Lige prvaka. Zadnja dva mjesta popunit će prvak MLS-a, odnosno Oceanijske Lige prvaka između 2021. i 2024. koji ima najveći koeficijent u tome razdoblju.

image
JOSE HERNANDEZ Anadolu Via Afp

Turnir je svojevrsna kompenzacija za najbogatije klubove koji su, željni profita, namjeravali prošlih godina stvoriti novu Superligu. Naime, prema španjolskome dnevniku novi turnir sudionicima će donijeti 50 milijuna eura, dok pobjednici mogu zaraditi 100 milijuna eura.

Odvijanje turnira 2025. predstavljat će problem u FIFA-inu kalendaru budući da su već dva termina rezervirana za kvalifikacijske obveze reprezentacija za Svjetsko prvenstvo 2026. između 3. i 10. lipnja, a Svjetsko klupsko prvenstvo je najavljeno od 15. lipnja.

FIFA je također potvrdila kako će se aktualno Svjetsko klupsko prvenstvo nastaviti igrati iz godine u godinu i zvat će se Interkontinentalni kup (Svjetsko prvenstvo s 32 momčadi održavat će se isključivo svake četiri godine, u godinama prije Svjetskog prvenstva). Interkontinentalni kup će se igrati na neutralnom terenu između prvaka Lige prvaka, koji ide izravno u finale, i pobjednika ‘multiplayoffa‘ u kojem će se sučeliti prvaci ostalih pet Liga prvaka: Oceanije, Afrike, CONCACAF-a, Azije i Copa Libertadoresa. Novi Interkontinentalni kup, koji vraća izvorni naziv, počet će se igrati krajem 2024. na mjestu koje tek treba biti određeno. Finale će biti 18. prosinca.

Bit će zanimljivo kako će na odluku reagirati treneri velikih klubova. Naime, Jürgen Klopp i Pep Guardiola već se neko vrijeme žale na nabijeni tempo utakmica koji zna opteretiti igrače i rezultirati sve brojnijim ozljedama. FIFA, izgleda, ne odustaje s povećanjem utakmica, dokle god joj to nosi veliki profit. Za zaljubljenike nogometa svakako novo prvenstvo zvuči zanimljivo, no pitanje je koliko će igrači imati kapaciteta za raspored koji postaje sve zahtjevniji.

Linker
10. lipanj 2024 11:52