TRANSFERI

Fernando Torres rekorder zimskih prijelaznih rokova koji obiluju promašajima

Real Madrid i Barcelona su kraljevi transfera, no njih zima uopće ne zanima, već samo ljetni mercato
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. siječanj 2015. 13:39

Z imski prijelazni rok ne može se uspoređivati s ljetnim, kada su klubovi, naravno, puno rastrošniji. Čak i kada se radi o velikim iznosima plaćenima za igrače, promašaji su dosta česti. Kupovanje u siječnju ipak je uglavnom krpanje na brzinu, što nerijetko ispadne kao pogreška.

Prošli siječanj nije nam donio previše spektakularnih transfera, zimski prijelazni rok 2014. godine bio je uglavnom miran. Glavna zvijezda bio je Juan Mata, s kojim si je David Moyes pokušao ‘spasiti glavu’. Tadašnji menadžer Manchester Uniteda za ofenzivnog veznjaka Chelseaja platio je 45 milijuna eura, no nije mu pomoglo. Mata nije digao Crvene vragove na željenu razinu, a Moyes je nekoliko mjeseci kasnije dobio otkaz.

Suarez kao pogodak

Matin transfer je, inače, drugi najveći u povijesti zimskih prijelaznih rokova. Puno je bolje prošao Chelsea, koji je za 25 milijuna eura kupio od Benfice svog bivšeg igrača Nemanju Matića i dobio u njemu istinsko pojačanje. Za isti je iznos Paris Saint Germain kupio Yohana Cabayea od Newcastlea, Kevin de Bruyne je za 22,5 milijuna eura Chelsea zamijenio Wolfsburgom, dok je Hernanes za 20 milijuna eura iz Lazija otišao u Inter. Još je za šestoricu igrača plaćena odšteta od 10 ili više milijuna eura, no s obzirom na imena nogometaša i njihove izvedbe, definitivno ne možemo pričati o izvanserijskim transferima. Na 14. mjestu po visini transfera u siječnju 2014. bio je hrvatski napadač Nikica Jelavić, za kojeg je Hull platio Evertonu 7,8 milijuna eura.

Ljetni prijelazni rok tradicionalno je puno atraktivniji, ali tijekom godina i zimi su se znale događati zanimljive stvari. Rekorder je Fernando Torres, zvijezda i ovog prijelaznog roka. Njega je Chelsea 2011. od Liverpoola kupio za astronomskih 58,5 milijuna eura (12. najveći transfer u povijesti). U Merseysideu je španjolski napadač postao persona non grata, ali ni nova sredina ne pamti ga po dobrom. Ukupno 45 golova u 172 utakmice za Chelsea daleko je od učinka kakav se očekivao od tako klasnog i skupog napadača. Zamjenu za Torresa Liverpool je te zime našao u Andyju Carrollu, za kojeg je Newcastleu platio čak 41 milijun eura. Carroll se također pokazao kao mačak u vreći, u 58 utakmica zabio je 11 golova, pa su ga Redsi 2013. West Hamu prodali za 17,5 milijuna eura.

Bez obzira na Carrolla, siječanjski prijelazni rok 2011. godine pokazao se kao jedan od najuspješnijih u povijesti Liverpoola. Kenny Dalglish je nanjušio pravog igrača i za 26,5 milijuna eura iz Ajaxa doveo Luisa Suareza. Tri i pol godine kasnije Urugvajac je prodan Barceloni za 81 milijun eura, a u međuvremenu je fantastičnim predstavama oduševljavao navijače kluba s Anfielda.

Real Madrid i Barcelona su kraljevi transfera, kupili su devet od 13 najskupljih igrača u povijesti. No njih zima uopće ne zanima, spektakularne transfere ostavili su isključivo za ljeto. Madriđani su se zadnji put opekli 2009. kad su za 27 milijuna eura od Ajaxa kupili Klaasa-Jana Huntelaara, koji je za Kraljevski klub odigrao samo 20 utakmica. Barcelonin zimski rekorder je Geovanni doveden za 21 milijun eura još 2002. iz Cruzeira. Brazilac nije ugrožen, Barca ovog prijelaznog roka neće trgovati...

Linker
22. rujan 2024 05:31