AFERA 'FIFA'

Evo tko su uhićeni službenici

Kratke biografije devetorice privedenih u velikoj korupcijskoj aferi koja je potresla vrh Međunarodne nogometne federacije (FIFA)
Piše: HinaObjavljeno: 27. svibanj 2015. 21:18

JEFFREY WEBB (Kajmanski otoci, 50 godina): Dopredsjednik FIFA-e i član Izvršnog odbora. Ujedno i predsjednik Nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF), te predsjednik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.

EUGENIO FIGUEREDO (Urugvaj, 83): Dopredsjednik FIFA-e i član IO, bivši predsjednik Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL), bivši predsjednik Urugvajskog nogometnog saveza. Bivši nogometaš i menadžer. Priveden u Zurichu.

EDUARDO LI (Kostarika, 56): Član IO Fife, član IO CONCACAF-a, predsjednik Nogometnog saveza Kostarike. Priveden u Zurichu.

JULIO ROCHA (Nikaragva, 64): Član FIFA-inog razvojnog ureda, predsjednik Nogometnog saveza Nikaragve. Priveden u Zurichu.

COSTAS TAKKAS (Velika Britanija, 58): Ataše predsjednika CONCACAF-a, bivši glavni tajnik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.

JACK WARNER (Trinidad in Tobago, 72): Bivši dopredsjednik FIFA-e i član IO-a. Bivši predsjednik CONCACAF-a, posebni savjetnik nogometnog saveza Trinidad i Tobaga. Priveden u Zurichu.

RAFAEL ESQUIVEL (Venezuela, 68): Član IO CONMEBOL i predsjednik Nogometnog saveza Venezuele. Priveden u Zurichu.

JOSE MARIA MARIN (Brazil, 83): Član FIFA-inog Organizacijskoga odbora za olimpijski turnir u Rio de Janeiru, bivši predsjednik Brazilskog nogometnog saveza. Priveden u Zurichu.

NICOLAS LEOZ (Paragvaj, 86) - Bivši predsjednik CONMEBOL-a. Priveden u Zurichu

Šestorica se protive izručenju, postupak bi mogao trajati godinama

Šest od sedam uhićenih visokih dužnosnika Fife, koje je švicarska policija privela zbog sumnji u umiješanost u korupciju, protivi se izručenju američkim vlastima, objavilo je u srijedu švicarsko ministarstvo pravosuđa.

U slučaju protivljenja, postupak izručenja mogao bi trajati godinama, doznaje se iz američkog Ministarstva pravosuđa.

Švicarska policija ih je privela na zahtjev američkih vlasti, a sumnjiči ih se za korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara.

Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e, Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja. I ostala petorica uhićenih po nalogu ministarstva pravosuđa SAD-a su s američkog kontinenta. Pritvoren je član Izvršnoga odbora FIFA-E Eduardo Li iz Kostarike, djelatnik FIFA Julio Rocha iz Nikaragve, ataše predsjednika CONCACAF-a Costas Takkas s Kajmanskih otoka, nekdašnji dopredsjednik FIFE Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, te predsjednik Brazilskoga nogometna saveza Jose Maria Marin.

TIH apelira na HNS da zaštititi integritet hrvatskog nogometa

ZAGREB, 27. svibnja 2015. (Hina) - Nakon što je švicarska policija u srijedu privela niz visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju, udruga Transparency International Hrvatska (TIH) uputila je apel vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza da zaštititi integritet i poštenje svih aktera uključenih u hrvatski nogomet.

"Zaštite hrvatski nogomet i sport u cjelini od podmićivanja, manipuliranja, namještanja rezultata, trgovanja igračima i korištenja nedopuštenih sredstava. Da bi se spoznali stvarni razmjeri nedostataka integriteta u sportu prikupite stvarne podatke i prevenirajte buduća neprihvatljiva djelovanja. U procesu stvaranja pozitivnih društvenih vrijednosti sport, a pogotovo nogomet, je važno područje koje okupira mnoge generacije. Sportski akteri dužni su učiniti sve kako pobjede ne bi postale važnije od same igre. Rezultati u sportu moraju biti stvarna motivacija za razvoj zdravog društva u kojem kao aktivni građani živimo", priopćila je u srijedu predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Transparency International Hrvatska u priopćenju podsjeća da je Hrvatski olimpijski odbor još u travnju obećao otvoriti besplatnu antikorupcijsku liniju kako bi se prijavile i otkrile manipulacije i korupcija, a zaštitio sport kao takav. No, obećanje do danas nije ispunjeno, tvrdi TIH.

Linker
22. rujan 2024 06:33