BURAN TJEDAN

Epski ogledi posrnulih giganta: Barca i Real u tjednu El Clasica razmišljaju o LP-u!

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 25. veljača 2013. 18:40

Pred nama je novi Clasico, čak štoviše dva, i to uoči nimalo ugodnih uzvrata Lige prvaka. Kad su prošle godine i Real Madrid i Barcelona ostali pred vratima finala LP, došli su do zaključka da ih je u europskim duelima oštetilo međusobno nadmetanje, intenzivno i iscrpljujuće, tek nekoliko dana ranije. Ništa neuobičajeno, već nekoliko godina neizbježna je serija Clasica, u Kupu i prvenstvu, isprekidana europskim obvezama.

Tada je španjolski vodeći dvojac, koji ima privilegij da mu se kalendar Clasica kroji po tome kako mu najviše odgovara, zatražio da se međusobne utakmice prebace mjesec dana ranije kako bi u svibnju bili 'friškiji’ za europske protivnike. Sudbina im se nasmijala u lice, za Europu će se boriti već sada, opet nakon dva Clasica. Na prvenstvenoj tablici Barcelonu i Real dijeli duboki procjep.

U primeri za čast

Istina je da Barcelona prvenstvo ima u džepu, ali dojam je da i ona u ovih desetak dana sezonu stavlja na kocku. U Kupu, čiji se uzvrat polufinala igra ovog utorka (na Bernabeuu je završilo 1:1), tek treba izboriti finale protiv Reala ranjenog u prvenstvu. U subotu u prvenstvu čeka Clasico, koji obje momčadi igraju za čast. Desetak dana nakon toga kod kuće dočekuje Milan koji joj je u komadiće razbio uvjerenje da joj je finale zajamčeno.

Čak i da ispadne iz oba natjecanja, još uvijek se može pohvaliti da je prvenstvo 'odradila’ besprijekorno, ali ne treba dvojiti da bi ta dva eventualna poraza bila ledeni tuš za njeno samopouzdanje. Nije, zato, neosnovan strah od predstojećeg razdoblja. A što tek reći za Real? Nekako je dojam da su navijači već preboljeli sramotnu udaljenost u prvenstvu i da bi im dobra partija u Clasicu bila valjana zadovoljština. Da tek eliminira Barcu u Kupu zahvatila bi ih euforija, da pred Manchester Unitedom pokaže svoj duh i prođe dalje u LP, sezona bi bila spašena. Ako se dogodi suprotno, Real će debakl uknjižiti već u veljači.

Kako Barcelona i Madrid ulaze u presudni tjedan sezone? Nekako podjednako. Nijedan od njih nije suvereno nadvladao svoje protivnike u prvoj utakmici Lige prvaka kao što se očekivalo. Real ipak nakon remija može svoje šanse temeljiti na optimizmu svjestan da je ManU vrlo težak suparnik. Barcelona se hvata za slamku, loša igra bez ideja i efikasnosti pred golom u Milanu težak su teret u uzvratu. Treba postići tri gola, protiv Talijana, i ne primiti niti jedan, kad momčad u posljednjih 11 utakmica nije uspjela mrežu sačuvati netaknutom.

Nekako paralelno išlo im je ovog vikenda i u prvenstvu. I Barca i Real su počeli gubeći protiv Seville i Deportiva i samo su zahvaljujući inidvidualnoj kvaliteti, a ne igri momčadi, preokrenuli poraz u pobjedu. Kad već nije bilo igre, trebalo se zadovoljiti pogocima. Za obje momčadi preokret rezultata bio je ključan pred Clasico, u koji treba ući pun morala.

- Igramo protiv vrhunske momčadi. Borimo se za finale i nije dovoljno čekati, bila bi to pogreška, treba ići na pobjedu. Ne smijemo dozvoliti da nas opterećuju današnja utakmica ili ona protiv Milana. Kup i Liga prvaka ovise o nama - izjavio je Messi.

Prvenstvene su utakmice nametnule dojam da će derbiji biti scena na kojoj će dva glavna aktera, Messi i Cristiano Ronaldo, ostati garanti veličine svojih momčadi, ali će svjetla pozornice biti uperena u dva dosad sporedna glumca - Villu i Kaku. Obojica su prošle subote još jednom pokucali na vrata velike scene kojoj nesumnjivo pripadaju.

Sporedni glumci

Villa je miljenik Barcine publike. Zato se u klubu i nisu usudili pustiti ga u siječnju iako se već mjesecima bezuspješno bori da izađe iz sjene. Bez sumnje je igrač koji bi blistao u svakoj momčadi, no upravo u ovom trenutku, kad je očigledno da Barceloni nedostaje baruta i kad Messi više ne postiže golove istom lakoćom, Villa ima priliku vratiti se u središte pozornosti. U Realu, s druge strane, toliko puta otpisani Brazilac sa smješkom odgovara na umarajuće pitanje o 'uskrsnuću’.

- Bolje je živjeti u sadašnjosti, toliko sam već puta 'uskrsnuo’. Ako me trener treba, ja sam spreman.

Linker
22. rujan 2024 02:28