AFP
KVALIFIKACIJE

Englezi sredili Wales, BIH bolja od Rumunja, Elf i dalje gazi, Kuže slomio Bjeloruse

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 26. ožujak 2011. 19:19

S po dva pogotka Miroslava Klosea i Thomasa Müllera njemačka nogometna reprezentacije je deklasirala Kazahstan s 4-0 i nastavila sigurno kročiti prema Europskom prvenstvu 2012. godine...

"Elf" je s tri boda osvojena u Kaiserslauternu učvrstio vodstvo u skupini A. Momčad Joachima Löwa ima stopostotan učinak, pet pobjeda iz isto toliko utakmica, a drugoplasirani Belgijanci su na čak osam bodova manje.

Na sjajan je način desetu godišnjicu svoga igranja za njemačku reprezentaciju obilježio Miroslav Klose. Napadač Bayerna je s dva nova gola došao do ukupne brojke od 61 pogotka u dresu "elfa", samo sedam manje od vječnog rekordera Gerda Müllera.

Engleska nogometna reprezentacija izjednačila se s Crnom Gorom našeg Zlatka Kranjčara na vrhu skupine G kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine. Svladali su Englezi u otočkom obračunu Wales s 2-0.

Ekspresno je Capellova momčad obavila posao u Cardiffu i utišala domaće navijače na stadionu Millenium. Već je nakon 15 minuta bilo 2-0, rezultat kojim je utakmica i završila. U šestoj je minuti Danny Collins srušio Ashleyja Younga u kaznenom prostoru, a precizan je s bijele točke bio Frank Lampard.

Glen Johnson je u 15. minuti dugačkom loptom izbacio Younga koji je s desne strane šesnaesterca ubacio za Darrena Benta, a napadaču Aston Ville nije bilo teško pogoditi iz neposredne blizine.

Treba spomenuti da za Velšane zbog ozljede nije igrala njihova najveća zvijezda, krilo Tottenhama Gareth Bale, a kapetansku je vrpcu oko ruke nosio 20-godišnji veznjak Arsenala Aaron Ramsey. Engleski je kapetan, pak, nakon odslužene kazne zbog seksualnog skandala ponovno bio John Terry.

Reprezentacije Bugarske i Švicarske odigrale su na stadionu Vasil Levski u Sofiji neodlučeno 0-0. Remijem nijedna momčad ne može biti nimalo zadovoljan budući da nakon četiri odigrane utakmice u skupini obje zaostaju za Engleskom i Crnom Gorom čak šest bodova i izgledi da će dohvatiti natjecanje u Poljskoj i Ukrajini sve su im manji.

Zanimljivo je svakako spomenuti da je u 77. minuti utakmice za Švicarsku u igru ušao napadač Schalkea Mario Gavranović. Time je i definitivno zaključena priča o mogućem nastupu 21-godišnjeg nogometaša hrvatskog porijekla za našu reprezentaciju. Mladić rođen u Luganu u budućnosti će moći igrati samo za Švicarsku.

U skupini B Armenija je u Jerevanu, odigravši 0-0, iščupala bod protiv vodeće Rusije iza koje je tako i dalje dijele samo dva boda.

A iz utrke za EP-om je gotovo sigurno ispala Rumunjska koja je u skupini D izgubila od Bosne i Hercegovine. Reprezentacija Safeta Sušića je u Zenici slavila s 2-1, nadoknadivši zaostatak u drugom poluvremenu. Ciprian Marica je u 29. minuti osigurao prednost Rumunjima, no u 63. je nakon ubacivanja Zvjezdana Misimovića glavom izjednačio Vedad Ibišević, da bi 20 minuta kasnije Edin Džeko nakon gužve ugurao loptu u mrežu za konačnih 2-1.

Albanija je u skupini D ostvarila iznimno važnu pobjedu protiv Bjelorusije (1-0). Utakmicu u Tirani s albanske je klupe ponovno vodio hrvatski stručnjak Josip Kuže koji se oporavio od moždanog udara. Radost mu je u 62. minuti donio Hamdi Salihi, a s tri su se boda Albanci sada izjednačili s Bjelorusima. Obje momčadi nakon pet utakmica imaju po osam bodova, četiri manje od vodeće Francuske i jedan više od Bosne i Hercegovine koja ima i odigranu utakmicu manje.

Norveška i Danska su u Oslu, u sklopu skupine H, odigrale neodlučeno 1-1. Gosti su poveli zgoditkom Dennisa Rommedahla u 27. minuti, a bod je domaćima u skandinavskom obračunu donio Erik Huseklepp. Ni u drugoj utakmici ove skupine nije bilo pobjednika, Cipar i Island su odigrali 0-0.

Kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo 2012. godine:

skupina A





Njemačka – Kazahstan 4-0 (Klose 3, 88, Müller 25, 43)

Redoslijed: 1. Njemačka 15, 2. Belgija 7, 3. Austrija 7 (-1), 4. Turska 6 (-1), 5. Azerbajdžan 3 (-2), 6. Kazahstan 0

skupina B

Armenija – Rusija 0-0

Andora – Slovačka (kasnije)

Irska – Makedonija (kasnije)

Redoslijed: 1. Rusija 10, 2. Armenija 8, 3. Irska 7 (-1), 4. Slovačka 7 (-1), 5. Makedonija 4 (-1), Andora 0 (-1)

skupina D

BiH – Rumunjska 2-1 (Ibišević 63, Džeko 83 / Marica 29)

Albanija – Bjelorusija 1-0 (Salihi 62)

Redoslijed: 1. Francuska 12, 2. Bjelorusija 8, 3. Albanija 8, 4. Bosna i Hercegovina 7 (-1), 5. Rumunjska 2 (-1), 6. Luksemburg 1

skupina G

Wales – Engleska 0-2 (Lampard 7 - 11m, Bent 15)

Bugarska – Švicarska 0-0

Redoslijed: 1. Engleska 10, 2. Crna Gora 10, 3. Švicarska 4, 4. Bugarska 4, 5. Wales 0

skupina H

Cipar – Island 0-0

Norveška – Danska 1-1 (Huseklepp 81 / Rommedahl 27)

Redoslijed: 1. Norveška 10, 2. Portugal 7, 3. Danska 7, 4. Cipar 2, 5. Island 1

Linker
29. rujan 2024 14:33