Clive Rose / Getty
GDJE ĆE SPECIAL ONE?

Englezi sigurno - Mourinho je u win-win situaciji: Portugalac između Manchestera i Valencije

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 03. travanj 2016. 11:25

Jose Mourinho je ove sezone imao jednu od lošijih sezona u trenerskoj karijeri, karizmatični Portugalac je dobio otkaz u Chelseaju unatoč osvajanju naslova prvaka samo godinu ranije. Klub je ‘visio’ na 16. mjestu, upisavši devet poraza u 16 utakmica, svađe s Cescom Fabregasom i Edenom Hazardom punile su novinske stupce pa je Roman Abramovič morao presjeći. Mourinho se nakratko povukao iz javnosti, vjerojatno tugujući za voljenim klubom, u kojem ima veliku podršku navijača, ali ubrzo su počela nagađanja oko njegovog idućeg kluba.

Novac sigurno stiže

‘Special one’ je koketirao s brojnim bogatim’ udavačama’, lako moguće da njegovo namigivanje traje i dalje, ali ipak je potpisao predugovor s jManchester Unitedom. Kada je sir Alex Ferguson odlazio, Mourinho je bio uvjeren da će ga upravo on naslijediti, uzevši u obzir prijateljstvo i često zajedničko ispijanje vina nakon međusobnih utakmica.

No, Fergie je imao drugačiju ideju i za svog nasljednika predložio Davida Moyesa, poznato je kako je ta avantura završila. Mediji su se nakon takve odluke raspisali o Mourinhu i njegovoj ‘depresiji’, kako se 53-godišnji portugalski stručnjak osjeća prevareno i utučeno. Tri godine kasnije Jose je na ‘štihu’, u predugovoru stoji da United ima vremena do svibnja kako bi ‘dali nogu’ pogubljenom Van Gaalu, a ukoliko se to ne dogodi, Mourinho će inkasirati pristojnih 6,3 milijuna eura, dok će mu na račun sjesti dodatnih 13 milijuna ako do početka lipnja ne bude na kormilu kluba s Old Trafforda. Ukupna bilanca pokazuje da je to win-win situacija za Mourinha, ukoliko se pokaže istinitom. Izvršni dopredsjednik ‘crvenih vragova’ Ed Woodward je do sada ignorirao Mourinha i odbija dati otkaz Van Gaalu. Na taj način daje neizravnu podršku 64-godišnjem Nizozemcu, ali pokazuje i neodlučnost u vezi s Portugalcem. Bivši trener Chelseaja i dalje osluškuje ponude, no United mu je najviše zapeo za oko. Zbog konstantne potpore Van Gaalu, Jose je oprezan kako ne bi kompromitirao svoje izglede, pa je prisiljen čekati novi kiks i eventualni otkaz Nizozemca. Ovogodišnja nepredvidljivost Premier lige ide na ruku Van Gaalu, stoga je Manchester i dalje u igri za četvrto mjesto i ulazak u Ligu prvaka iduće sezone. Takav rasplet je moguć, pa je i to jedan od razloga potpisivanja predugovora, kako na kraju Jose ne bi ‘izvisio’. United je u ožujku izbačen i iz Europske lige, u osmini finala nadigrao ih je najljući rival, Liverpool. Van Gaalova momčad je ove godine dobivala i kritike na račun igre, ponajviše se isticala neefikasnost, skovan je i nadimak ‘boring United’. West Ham je bio blizu pobjede u četvrtfinalu FA kupa na Old Traffordu, ali je Martial donio remi sedam minuta prije kraja i uzvrat na Boleyn Groundu.

Van Gaalu je pomogla i 1-0 pobjeda nad gradskim rivalom Cityjem kojom su ‘vragovi’ došli na samo bod od četvrtog mjesta. Stoga bi ova sezona ipak mogla polučiti određeni uspjeh, a Van Gaalu bi se mogao produžiti radni vijek u klubu.

Mendes i Valencia

Mourinho je nestrpljiv jer želi prije lipnja imati posao, kako bi na vrijeme obavio kupovinu i posložio momčad za novu sezonu. Nedavno se pojavila informacija da je Valencija pristupila Portugalcu, kako bi preuzeo klub nakon otkaza Garyju Nevilleu. Kako Mourinho još nije dobio službenu ponudu, preuzimanje Valencije ne čini se tako neizglednim, pogotovo jer su njegov agent Jorge Mendes i vlasnik Valencije Peter Lim dobri prijatelji. Tu je i financijska strana ugovora, prema kojemu Lim ne bi štedio, Jose bi dobio oko 19 milijuna eura godišnje, dok bi za transfere na raspolaganju imao 100 milijuna eura.

Linker
23. rujan 2024 17:34