Luka Ivanušec i Nikola Vlašić

 MATTEO CIAMBELLI Nurphoto Via Afp
PROGNOZE TRANSFERA

Eminentni HR menadžeri: ‘Najjači eksponat HNL-a je u Dinamu, a na ljeto bi mogao otići i Livaja!‘

Brozović, Perišić, Rebić, Sosa, Grbić, čak i Modrić! Očekujte burnu hrvatsku transfernu godinu...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. siječanj 2022. 10:30

Uvijek je tako, ovi su dani kad se na svim medijskim meridijanima lamentira o zimskom mercatu. Povijest je pokazala da je prijelazni rok u zimskom razdoblju mnogo skromniji nego onaj u ljetnom, pa smo o tome porazgovarali s četvoricom hrvatskih eminentnih menadžera.

Andy Bara je velika menadžerska zvijezda, uz njegovo ime, izravno ili neizravno, vežu se transferi Danija Olma, Lovre Majera, Joška Gvardiola, Kristijana Jakića, Ive Grbića... Bara, naravno, radi i na mnogim transferima stranih igrača. Vlasnik je agencije Niagara Sports Company, koja na svom popisu ima Alvara Moratu, Jonathana Ikonea, Paula Onuachua, Nacha Fernandeza, Tiemuoea Bakayoka... Inače, posljednji posao prije Nove godine bila mu je prodaja Ikonea iz Lillea u Fiorentinu.

- Prvo, mislim da će se najveći transferi hrvatskih nogometaša u 2022. godini odigrati na ljeto, gotovo njih 90, možda i više posto. Tu ne računam moguće transfere Brozovića, Perišića ili Kramarića, koji postaju slobodni igrači, pa sad hoće li produžiti ili ostati u svojim klubovima nije ni bitno jer kod njih nema transfera. Novčani iznosi transfera ovisit će o cjelokupnoj situaciji s koronavirusom jer ova pandemija ima bitan utjecaj na formiranje cijena, pa klubovi, recimo sad u Njemačkoj, gube veliki novac zbog praznih tribina. Stoga, nema potrebe špekulirati o mogućim cijenama, tko zna što se sve može dogoditi do ljetnog prijelaznog roka kad će se odvijati većina transfera... - kaže nam Barra u uvodu

Veli da se u ovom trenutku treba ponajviše koncentrirati na ove igrače...

- Luka Ivanušec jest svakako igrač koji će biti prvi na listi kad se radi o transferu i to svakako u neki od klubova liga Petice. Ivo Grbić je već sad u velikom klubu, moguće jest da se transferira u još veći, Borna Sosa je izvrstan u Stuttgartu, vjerujem da će na ljeto napraviti transfer u mnogo jači klub, ima predispozicije za velike klubove. Također, mislim da će Ante Rebić iz Milana krenuti prema Engleskoj. Lukas Kačavenda ima sve karakteristike da završi također u moćnom klubu, nekom iz europske srednje klase. Stipe Biuk je također jedan od igrača koji može u lige Petice, recimo, Serie A. Josip Šutalo iz Dinama bi također mogao zgotoviti transfer, o njemu se mnogo priča u inozemnim klubovima, za njega mogu kazati da će vrijediti najmanje 10 milijuna eura. Ima igrača koji su možda u maloj zavjetrini kad se govori o transferima, ali mislim da će transfere napraviti Hrvoje Smolčić, Dino Perić i Hrvoje Babec.

Nema veze s ovom temom, ali Bara je zastupnik Danija Olma, a s obzirom na to da ga tretiramo kao “Hrvatom napola” i njega smo upleli u ovu priču.

- Dani Olmo će u 2022. godini vjerojatno napraviti transfer u neki od najvećih klubova. Njega mogu platiti tek Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Bayern i PSG - zaključio je Bara.

Barinih 10 mogućih transfera

1. Luka Ivanušec
- on će se prvi prodati jer je ovog trenutka na najvišoj cijeni, hrvatski je nogometni reprezentativac i odlično igra u Dinamu, potpisat će nedvojbeno za veliki klub.

2. Ivo Grbić
- na posudbi je u Lilleu, ali karijeru će nastaviti vjerojatno u Premiershipu, super brani.

3. Lukas Kačavenda
- do ljeta će sigurno biti transferiran, radi se o modernom mladom igraču kojeg tržište traži.

4. Borna Sosa
- njegove igre u Stuttgartu i reprezentaciji u prethodnom razdoblju su bile izdašne, njemu je definitivno mjesto u velikom klubu.

5. Ante Rebić
- mislim da će ga se Milan rješavati, dokazao se u jakim ligama, on mora opet krenuti u veliki klub, vjerojatno u Engleskoj.

6. Stipe Biuk
- također je mladi igrač velike kvalitete o kojem se priča naveliko u mnogim europskim nogometnim klubovima, najviše u Serie A.

7. Hrvoje Babec
- vezni je igrač koji ima sve karakteristike koje ga mogu odvesti u jake klubove.

8. Hrvoje Smolčić
- kapetan je Rijeke, iza sebe je ostavio dobru polusezonu, tražen je stoper na tržištu.

9. Dino Perić
- svojedobno je odijevao dres hrvatske reprezentacije, igra u Dinamu, ovisi samo o tome hoće li imati sreće, odnosno, da ne bude ozlijeđen.

10. Josip Šutalo
- on se iznimno nametnuo, jako je perspektivan mladi stoper koji može već sad igrati u jakim klubovima.

image

Andy Bara

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Marko Naletilić je poznati hrvatski menadžer koji je također svjetski poznato ime, surađuje s najvećim svjetskim klubovima, zastupnik je, recimo, Luke Ivanušeca, Lukasa Kačavende i Marija Pašalića, svojevremeno je Marka Pjacu iz Dinama odveo u Juventus za rekordnih 23 milijuna eura.

- S obzirom na okolnosti, ovaj zimski prijelazni rok će biti skroman. Međutim, u ovoj godini će se sigurno događati nešto s igračima kojima ističu ugovori. Tu mislim na Brozovića, Perišića, Modrića... Iako, recimo, sad vidim da je u Inter stigao novi vlasnik, klub je kupio fond u vlasništvu Saudijske Arabije i to za milijardu eura. To će sigurno povećati šanse Interu za zadržavanje recimo Brozovića. Ima tu još možda zanimljivih potencijalnih transfera. Primjerice, možda se transferira Mario Pašalić, dobro je igrao u Atalanti i reprezentaciji. Brekalo je na posudbi u Torinu kao igrač Wolfsburga, tu je predodređeno da se nešto dogodi. Možda će Lille otkupiti Grbića...

Naletilić ističe još neke igrače iz HNL-a..

- Luka Ivanušec je sigurno taj koji bi ove godine mogao napraviti transfer, on je najjači eksponat HNL-a, on je “broj 1”. Ipak, realnije jest da Ivanušec ode na ljeto. Također, ako dođe dobra ponuda, Marko Livaja bi na ljeto mogao napustiti Hajduk. Isto tako, Stipe Biuk je jedan od igrača koji mogu realizirati super transfer, na proljeće može pokazati svoj puni potencijal, zanimljiv je i tražen. Na istoj liniji potražnje jest i Lukas Kačavenda. Može i Dominik Livaković napraviti transfer...

Naletilićevih 10 mogućih transfera

1. Luka Ivanušec
- on je svakako u najozbiljnijim kombinacijama kad se radi o transferu, iskazao je ogromnu kvalitetu koja je zapažena, najjači je eksponat HNL-a.

2. Marcelo Brozović
- još uvijek nije potpisao ugovor s Interom, stari mu istječe, tako da može promijeniti sredinu.

3. Ivan Perišić
- njemu također ugovor istječe, oko njega bi se također mogle događati zanimljive transferne priče.

4. Luka Modrić
- kapetanu hrvatske reprezentacije ugovor s Realom približava se kraju, a ima mnogo velikih klubova koji bi ga htjeli.

5. Mario Pašalić
- dobro je igrao u Atalanti, standardno igra u reprezentaciji, ide na Svjetsko prvenstvo koje se igra u Kataru, atraktivan je za tržište.

6. Josip Brekalo
- na posudbi je u Torinu kao igrač Wolfsburga, mislim da je tu zaista predodređen za transfer.

7. Marko Livaja
- iako ga sad svi vide u Hajduku, ako će mu doći dobra ponuda, vjerujem da bi mogao ostvariti veliki transfer jer je zaista igrao vrhunski na hrvatskim travnjacima.

8. Stipe Biuk
- nadam se da će na proljeće odigrati na razini na kojoj je bio u svojim premijernim utakmicama za Hajduk, veliki je talent i sasvim sigurno izrazito zanimljiv tržištu.

9. Lukas Kačavenda
- nametnuo se kao odličan mladi igrač koji može u jakom klubu ostvariti svoj puni potencijal.

10. Ivo Grbić
- ne znam hoće li Lille na koncu otkupiti Grbića od madridskog Atletica, ali on svakako može napraviti transfer i u neki drugi veliki klub.

image

Marko Naletilić

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Matej Škegro je mladi nogometni menadžer u usponu. Evo njegovih razmišljanja...

- Što se tiče hrvatskih reprezentativaca, u najvećem uzletu su Sosa, Gvardiol i Pašalić, moderni su igrači najviše klase i smatram da im ponuda već ove zime neće nedostajati. Međutim, Gvardiol je tek došao i po svemu će ostati u Leipzigu. Brozovića se spominje u kontekstu transfera ove zime, ali mislim da on u ovim zimskim mjesecima neće mijenjati klub. Ili će dobre igre unovčiti novim ugovorom, ili će karijeru unovčiti slobodnim papirima na ljeto - kaže nam Škegro.

Kad se, pak, radi o dečkima iz HNL-a, veli ovako...

- Iz HNL- a je vrlo teško prodati igrača starijeg od 25 godina, recimo, rekordna Dinamova prodaja igrača iznad 25 godina je ona Pinta za 3,7 milijuna eura. Naša liga je razvojna liga, klubovi koji su ove sezone forsirali mlađe kvalitetne igrače (2000. godište i mlađi) će profitirati, a oni koji su odstupili od tog načela će dugoročno imati problema. Korona kriza će još vise usporiti i smanjiti plaćanje odšteta za starije igrače iz HNL-a. Fokus u našoj ligi će biti na proizvodnji mladih i kvalitetnih igrača i to više nego ikad, te njihova implementacija u seniorske momčad. Ovog trenutka je svakako najzanimljiviji na tržištu Luka Ivanušec, za kojeg bi već ove zime mogla stići ponuda od 15 milijuna eura, Stipe Biuk i Josip Šutalo mogli bi imati ponude od, recimo, 6 milijuna eura, Ivica Ivušić i Marin Ljubičić oko 5 milijuna eura, Lukas Kačavenda 3,5 milijuna eura - zaključuje Škegro.

Škegrinih 10 mogućih transfera

1. Luka Ivanušec
- prerastao HNL, igrač za lige Petice, moderan, motoričan, ove zime bi mogla doći ponuda od 15 milijuna eura.

2. Borna Sosa
- moderni lijevi bek najviše klase, već će ove zime imati dosta ponuda.

3. Mario Pašalić
- sjajni vezni igrač koji se istaknuo u Atalanti i reprezentaciji, njega žele mnogi.

4. Stipe Biuk
- najvrjedniji Hajdukov eksponat, ima potencijal za najveće klubove, mogla bi doći ponuda od 6 milijuna eura.

5. Josip Šutalo
- uz Ivanušeca najtraženiji Dinamov tržišni eksponat, moderan stoper, također bi ga mogla čekati ponuda od najmanje 6 milijuna eura.

6. Ivica Ivušić
- reprezentativac, ulazi u najbolje golmanske godine, pokazao vrhunsku formu, konstantu, na adresu kluba iz Gradskoga vrta mogla bi doći ponuda od oko 5 milijuna eura.

7. Lukas Kačavenda
- svakako najbolji igrač prvoligaša Lokomotive, mlad, motoričan, moderan, ponuda bi mogla iznositi oko 3,5 milijuna eura.

8. Robert Murić
- radi razliku u HNL-u, spreman za višu razinu u inozemstvu, lijeva noga kao prednost, ulazi u zrele igračke godine, ponuđeni odštetni iznos može se kretati oko 3 milijuna eura.

9. Marin Ljubičić
- moderan špic igrač, 2002. je godište, a već s HNL iskustvom, ima 30-ak utakmica i 8 golova ove sezone, ponuda bi mogla biti i 5 milijuna eura.

10. Danijel Lončar
- iznimnih fizičkih potencijala, moderan stoper, najviše minuta u Osijeku ove sezone, u obrani s najmanje golova, ponuda bi mogla biti oko 1,5 milijuna eura.

image

Matej Škegro

RONALD GORSIC/CROPIX


Marijan Šišić je također mladi menadžer, najpoznatiji kao zastupnik Joška Gvardiola i Filipa Krovinovića, napravio je i on velike poslove.

- Od naših reprezentativaca bi ove godine transfere mogli autorizirati Perišić i Brozović jer obojici istječu ugovori. Inter ih je pustio da uđu u zadnju godinu ugovora, a još se nisu dogovorili, sve su manje šanse da ostanu. Također mislim da bi transfer mogao napraviti Duje Ćaleta-Car, već ga se povezivalo s Liverpoolom, Southamptonom, Newcastleom... On je baš engleski tip igrača, njegov transfer mogao bi se ostvariti čak već ove zime. Isto tako bi klub mogao promijeniti Andrej Kramarić, njemu isto ugovor u Hoffenheimu istječe za šest mjeseci, a još se nije dogovorio oko njegovog produžetka. Borna Barišić je još jedan hrvatski reprezentativac koji ima velike izglede za promjenu kluba. Pozicija lijevog beka je uvijek tražena. Naravno, Borna Sosa je taj koji će sigurno imati ponude najvećih klubova, odlično igra u Stuttgartu, a na Transfermarktu je njemu najviše od svih hrvatskih igrača porasla vrijednost. Na ljeto je Sosa “zicer” za transfer.

Kad se radi o HNL-u, Šišić razmišlja na ovaj način...

- Iz HNL-a bi u 2022. godini transfere mogli ostvariti Luka Ivanušec i Bruno Petković. S tim da je Ivanušec u ovom trenutku “vruća roba” na tržištu. Petković, pak, četiri prijelazna roka odlazi i ne odlazi, mislim da je ova godina upravo ta kad bi mogao otići. Mladi igrači Lukas Kačavenda i Stipe Biuk su također igrači koji bi mogli realizirati transfere. Dečki su najatraktivniji za prodaju - zaključio je Šišić.

Šišićevih 10 mogućih transfera

1. Luka Ivanušec
- on je trenutačno najveća “vatra” prijelaznog roka, vruća roba na tržištu, njegov transfer je izgledan. Ako ne ove zime, onda na ljeto...

2. Marcelo Brozović
- znamo da mu ugovor u Interu istječe, nije potpisao novi, tako da je sasvim moguće da ostvari transfer.

3. Ivan Perišić
- slična situacija kao s Brozovićem, transfer je izgledan, Inter ih je pustio ući u zadnju godinu ugovora.

4. Duje Ćaleta-Car
- šuškalo se o Liverpoolu, Southamptonu, Newcastleu... On je engleski tip igrača i moguće jest da karijeru nastavi u Premiershipu.

5. Andrej Kramarić
- njemu također istječe ugovor s Hoffenheimom, nije se dogovorio oko produžetka, tako da mislim da bi se mogao transferirati ove zime.

6. Borna Barišić
- dosta dugo je u Rangersu, a pozicija lijevog beka je uvijek tražena. Dobro je igrao, nakon Celtica ili Rangersa uvijek se ide prema Premiershipu.

7. Borna Sosa
- još jedan odličan lijevi bek koji se istaknuo u Stuttgartu, dobro se predstavio u reprezentaciji, on će sigurno imati lukrativne ponude.

8. Bruno Petković
- možda statistički nije imao dobru polusezonu, ali glavne utakmice je igrao dobro, nije isključeno da zgotovi transfer ove godine.

9. Stipe Biuk
- već godinu i pol dana igra u kontinuitetu, nastupa u mladoj reprezentaciji, uz Livaju je najatraktivniji igrač Hajduka za prodaju.

10. Lukas Kačavenda
- pojavila se priča da ide prema Dinamu, ali mogao bi na koncu završiti u jakom inozemnom klubu. Mlad je i ima karakteristike modernog igrača.

image

Marijan Šišić

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
20. travanj 2024 15:19