ZVIJEZDA BARCELONE

EKSKLUZIVNO 'Drago mi je da govore da sam nasljednik Xavija, ali ja sam Rakitić'

'Messi se ni po čemu se ne razlikuje, osim što igra nogomet najbolje na svijetu. I pomaže svakome'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. kolovoz 2014. 19:52

Mnogo govore o svojim snovima, za Ivana Rakitića nismo sigurni je li i zamišljao život tako lijepim kakav mu se događa. U nedjelju prvi put istrčava na Camp Nou u prvenstvenoj utakmici u dresu Barcelone. No tu je povlasticu zaradio pošteno, nije ju dobio na poklon, on u Barcelonu nije stigao kao talent nego kao gotov nogometaš. Klasa i pojačanje. U ponedjeljak je proživio uvertiru u kupu Joan Gamper, no drugo su natjecateljski dvoboji. Takav se debi zauvijek pamti.

- Bilo je jako dobro, presretan sam zbog toga. Drukčiji je to osjećaj kad si član Barcelone. Poseban. Jedinstven. Sjajno su me primili, u klubu, svlačionici i gradu. Sve je fenomenalno - kazao nam je Rakitić u četvrtak ujutro, nakon što je oko devet sati stigao u klupski kamp Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Što će za vas značiti kad u nedjelju budete igrali ligašku premijeru?

- Jedva čekam da krene prvenstvo, da uđemo u taj pravi ritam, ovo dosad su ipak bile pripreme i prijateljske utakmice. Uložili smo puno rada i želimo da se to vidi na travnjaku. Da pokažemo koliko vrijedimo. Dogodile su se neke promjene, no Barcelona je opet moćna.

Ima li netko jači? U Španjolskoj i Europi?

- Nadam se da nema. Znamo da će biti teško. U Španjolskoj sam 3,5 godine, vidim koliko je napredovala liga, sve su momčadi učinile pozitivne pomake. Međutim Barcelona smo. Radit ćemo na tome da bude što više pobjeda i trofeja.

Dvije su teme, klupska i osobna. Po ovom drugom pitanju - jeste li mogli i sanjati da ćete baš vi biti izabrani za nasljednika Xavija?

- Sve je to OK, drago mi je da ljudi govore kako sam nasljednik Xavija, ali nemojte zaboraviti - ja sam Rakitić. Zamjena za tako velikog igrača i gospodina ne postoji, to je možda najbolji vezni igrač svih vremena.

Osjećate li pritisak? Recimo, ne krene li kako se očekuje, mogao bi trener opet posegnuti za Xavijem?

- Ne. Nemam što reći - u Barceloni sam. Nisam u nekom malom klubu. Ovdje je u svakoj utakmici pritisak, ali rekao bih da je to lijep pritisak zato što znaš da igraš u najvećem klubu na svijetu, i sasvim ti je jasno da u svakoj utakmici moraš ići na pobjedu.

Kažete da ste izvrsno primljeni, s kim od igrača ste uspostavili najbolji kontakt?

- Ne samo s jednim, ima ih... Otkako sam stigao, sve mi se činilo jednostavnim, jako se dobro razumijemo.

Lionel Messi je najveća zvijezda, takvi znaju biti svijet za sebe. Kakav je on među vama igračima?

- Kao i svi ostali. Ni po čemu se ne razlikuje, osim što igra nogomet najbolje na svijetu. I pomaže svakome. Službeno je treći kapetan. Koliko je bitan, svi znamo.

Kako vam pomaže? Na što ste mislili?

- Pomaže na sve strane. Uvijek je uz nas. Evo konkretno, meni je ponudio da će mi pronaći kuću ili stan u Barceoni, što već odaberem. I ne samo on, nekoliko mi je igrača prišlo sa željom da mi olakšaju prve tjedne u klubu.

Znači, Messi vam traži stan?

- Da, da. Dočekao me kao prijatelja i iskazao respekt. Isto vrijedi za Mascherana, Danija Alvesa i još neke.

Pisalo se da je i vas Atletico htio, jeste li se naši u dvojbi?

- Uvijek sam bio najbliži Barceloni, ona je bila moja želja. Za mene je bilo jasno da mi je prvi izbor.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Linker
22. rujan 2024 10:51