PROBLEMI U MADRIDU

Ekolozi i Europska komisija pokvarili Realove planove za obnovu Bernabeua

S obzirom na istragu koju EK vodi povodom zamjene terena između grada i kluba, sudac je odlučio paralizirati projekt do konačne odluke Europske komisije
Piše: Maja RadmanObjavljeno: 10. kolovoz 2014. 11:57

Viši sud pravde iz Madrida suspendirao je, iz predostrožnosti, proširenje i obnovu stadiona Santiago Bernabeu. Mjera je posljedica zahtjeva koji je prošli mjesec podnijela organizacija Ekolozi u akciji (Ecologistas en Accion) zbog navodnih nepravilnosti u promjeni urbanističkog plana koji Real Madridu omogućuje adaptaciju. S obzirom na istragu koju Europska komisija vodi povodom zamjene terena između grada i kluba, sudac je odlučio paralizirati projekt do konačne odluke Europske komisije kako kasnije ne bi bilo teže, ili gotovo nemoguće, namiriti štetu koju je dogovor eventualno nanio građanima.

Iako su zasad reakcije škrte, samo je gradsko vijeće najavilo žalbu, udarac za Real Madrid je ogroman. Predsjednik Florentino Perez sanja o obnovi stadiona još od početka prošlog desetljeća kada je prvi puta sjeo u predsjedničku fotelju. Do sada je postavio temelje i u velikoj mjeri izgradio spektakularne instalacije novog Realovog kampa koji je također dio dogovora, sada pod povećlom Povjerenstva za tržišno natjecanje Europske komisije, koja istražuje radi li se o prikrivenom obliku nedozvoljene javne pomoći klubu od oko 200 milijuna eura, a na štetu pravednog natjecanja s ostalim klubovima.

Projekt je Florentina Pereza stajao ne krvi i suza, ali svakako vremena, truda, poznanstava, novca, pomalo prijetnji i mnogo više osobnog šarma i utjecaja, i to samo u prvoj fazi, dok je klub dobio od grada što je trebao. Ni sljedeći korak, dizajn i odabir projekta, nisu bili lagan posao. Nakon godina uložene energije konačno je gotov projekt po ukusu predsjednika koji će, zahvaljujući trgovačkom centru i hotelu, primarno ispunjavati funkciju zlatne koke kluba. Sada kad su pripremni radovi započeli, stiže potres koji će snažno uzdrmati upravljačke urede Reala.

Komisija je, nakon primljenih dojava (javnosti su prijavitelji nepoznati, mogli bi biti drugi klubovi, organizacije ili pojedinci iz Španjolske ili druge države članice EU) počela istraživati korijene, što nije lagan posao. Naime, Real Madrid je institucija koju s gradom vežu duge poslovne veze. Još 1991. godine Real je s gradom dogovorio izgradnju podzemnog parkirališta i pohodnika da bi zauzvrat proširio kapacitet tribina i na javnoj površini izgradio četiri tornja koji drze najveći dio stadiona i trgovački centar. 'Klub nikad nije ispunio svoj dio ugovora, pa je gradu ostao dužan 2,8 milijuna eura' - dodaju ekolozi.

Računi su poravnati 1996. godine kada je Real gradu Madridu ustupio 80 posto iznimno vrijedne površine svog starog kampa u elitnom središnjem dijelu grada (procijenjena vrijednost 30.000 m2 bila je 385 milijuna eura), za što je dobio nekoliko terena, među kojima i pojas oko stadiona na kojem sada želi izgraditi luksuzne popratne sadržaje. Jedna od parcela nikada nije pripala Real Madridu zbog vlasničkih odnosa i isključivo javne namjene.

Porast vrijednosti

Upravo tu leži srž spora. Real je cijelo vrijeme na tu parcelu plaćao vlasnički porez, iako je nije mogao koristiti. Kada je prije nekoliko godina Perez pritisnuo grad da mu konačno preda i tu površinu, jedino je rješenje bilo da je grad uzme natrag, a Real obešteti drugom površinom ili financijski. U tih 13 godina, od kada je klub dobio pa dok je vratio spornu parcelu, njena je vrijednost porasla 46 puta (sa 480.000 na 22,7 milijuna eura)! Mnogi smatraju da je grad sebi tom procjenom nanio štetu, a klubu dao nezakonitu pomoć. Iz gradske uprave odgovaraju da je procjena izvršena sukladno službenim pravilima u trenutku svake operacije. Pored toga, tvrde da izmjena Urbanističkog plana, koju spore ekolozi, nema nikakve izravne veze sa vlasničkom zamjenom terena koju istražuje Komisija. Uporište nalaze i u činjenici da je isti sud već jednom odbacio tužbu povom upravo te mnogima sumnjive operacije.

Ekolozi od prvog trenutka ističu da njihova tužba nije usmjerena protiv kluba ni njegovih navijača ili članova, nego protiv odluke koju je donijela javna uprava, a koja šteti općem interesu građana. Da bi mogli podnijeti tužbu skupili su potreban novac putem kolektivnih mikro-donacija ( crowdfunding).

Europska komisija istražuje i Barcelonu, Athletic...

Europska komisija istražuje i druge klubove osim Real Madrida. Osim zamjene terena, Real Madrid je skupa s Barcelonom, Athleticom iz Bilbaa (čiji je navijač i član beskompromisni povjerenik za tržišno natjecanje i potpredsjednik Komisije Joaquin Almunia) i Osasunom pod istragom jer se nisu preoblikovali u dioničko društvo, nego kao neprofitabilne organizacije u vlasništvu svojih članova imaju bolji porezni položaj u odnosu na druge klubove, kao i klubove iz Valencije (Valencia, Elche i Hercules), za koje je regionalna vlada bila kreditni jamac i u konačnici javnim novcem otplatila njihovih 118 milijuna eura duga.

BIZNIS

Bernabeu u 2013. godini posjetilo 820.000 ljudi

Grad Madrid kaže da klub nije na dobitku jer će u adaptaciju uložiti 200 milijuna eura, a na kasniju će dobit plaćati porez te otvoriti gotovo 3.000 radnih mjesta (2.300 na adaptaciji i 600 kasnije). Bernabeu Tour je 2013. godine imao više od 820.000 posjetitelja, čime je izborio 4. mjesto najposjećenijih muzeja u pokrajini Madrid. Ispred njega su Muzej Reina Sofia (3.184.640), Prado (2.306.966) i Thyssen (944.827).

Linker
21. rujan 2024 21:48