AFP
KAKO DO STADIONA?

Drama uoči otvaranja: Najavljeni veliki prosvjedi oko Corinthians Arene: 'Moglo bi biti gadno...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. lipanj 2014. 11:41

Cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje večeranje otvaranje Svjetskog prvenstva u Brazilu, za koje se posebno priprema policija u Sao Paulu. Naime, policijski analitičari posljednjih dana na sve moguće načine prikupljaju informacije o planovima prosvjednika uoči utakmice Brazila i Hrvatske koja će osim 60.000 navijača na Corinthians Arenu privući i čelnike Fife te nekoliko desetaka svjetskih državnika, među njima i brazilsku predsjedniku Dilmu Rousseff te hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Demontracije protiv vladinog pretjeranog trošenja na organizaciju Svjetskog prvenstva traju još od lipnja prošle godine, a na vrhuncu prosvjeda na ulicama je bilo više od milijun ljudi. U posljednje vrijeme prosvjedi su znatno manji, ali policija se pribojava radikalnih prosvjednika, uglavnom mladića koji su se dosad isticali vandalskim ponašanjem i sukobima s policijom.

Kako je izvijestio Reuters, nekoliko je skupina prosvjednika putem Facebooka pozvalo svoje sljedbenike na okupljanje u Sao Paolu u 15 sati po hrvatskom vremenu (10 prije podne po lokalnom) i prosvjednu šetnju prema istoku grada do Corinthians Arene udaljene oko 20 kilometara.

Doznalo se kako dio prosvjednika namjerava zaobići policijske barikade i presjeći Radial Leste, ključnu prometnicu kojom će VIP gosti dolaziti na stadion. Očekuje se i da će prosvjednici ili nezadovoljni radnici podzemne željeznice pokušati zaustaviti liniju metroa kojom bi većina navijača trebala doći na utakmicu, a prema posljednjim informacijama radnici metroa danas ipak ne bi trebali štrajkati.

Policiji je naređeno da održava prometnice otvorenima te da učini sve kako bi javni prijevoz funkcionirao.

- Ukoliko će prosvjednici pokušati spriječiti navijače u dolasku na utakmicu, situacija bi mogla postati gadna. Jamčim da će policija držati prometnice otvorenima - rekao je policijski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Više od 150.000 pripadnika vojske i policije angažirano je na održavanju reda i mira u 12 gradova koji će ugostiti utakmice SP-a. Prosvjednici kažu kako najveći rizik ne predstavljaju oni, nego policija, koja je koristila gumene metke i suzavac kako bi prekinula prošle prosvjede.

Linker
22. rujan 2024 13:30