Edwin van der Sar i supruga Annemarie

 Cyril Moreau/bestimage/profimedia
NAJTEŽA BORBA

Drama obitelji Van der Sar: supruga je prije 14 godina jedva preživjela, morala je učiti jesti i hodati

Legendarni vratar je prije mjesec dana, nakon odlaska iz Ajaxa, izjavio da je potpuno iscrpljen
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. srpanj 2023. 10:16

Edwin van der Sar, bivši vratar Ajaxa, Manchester Uniteda i nizozemske reprezentacije, hitno je u petak hospitaliziran na Klinici za neurologiju KBC-a Split zbog jake glavobolje.

Liječnici splitskog KBC-a informirali su javnost kako Van der Sar trenutačno nije životno ugrožen, a dijagnosticirano mu je tzv. subarahnoidalno krvarenje (SAH). Riječ je o krvarenju izvan mozga, točnije između mekih moždanih ovojnica koje izaziva pritisak na mozak, a onda i glavobolje.

Van der Sar se 1. lipnja povukao s pozicije glavnog direktora Ajaxa.

- Potpuno sam iscrpljen nakon svih kritika posljednjih mjeseci. Osjećam da se sada trebam povući, opustiti i raditi druge stvari - objasnio je tada legendarni nizozemski vratar.

Tri tjedna u bolnici

Kopljanici su imali slabu prošlu sezonu, završili su na tek trećem mjestu u nizozemskom prvenstvu te nisu ostvarili plasman u Ligu prvaka.

Nizozemski dnevnik Telegraaf izvijestio je kako je Van der Sarova supruga Annemarie van Kesteren cijelo vrijeme uz svog supruga na odjelu intenzivne njege splitske bolnice.

image
Dppa/ddp Usa/profimedia

List ističe kako je i ona prije gotovo 14 godina također imala subarahnoidalno krvarenje. Dogodilo joj se to u prosincu 2009. godine, dva dana prije Božića, kad je Van der Sar branio za Manchester United.

Isprva se njeno stanje činilo jako loše, ali se kasnije u potpunosti oporavila. Bilo joj je tada 36 godina, a u bolnici je provela tri tjedna.

- Nakon cerebralne hemoragije morala sam ponovno učiti mnoge stvari; pričati, hodati, planirati. Čak i najobičnije stvari odjednom su postale veliki izazov. Kupovina, na primjer. Supermarket je odjednom postao mjesto gdje je moja osjetila preplavila bujica podražaja i informacija - podsjeća The Sun na izjavu Van der Sarove supruge.

Imaju sina i kćerku

Nakon što se oporavila, sa suprugom je osnovala zakladu ‘Edwin van der Sar‘ koja pomaže ljudima s ozljedama mozga.

Par se vjenčao u svibnju 2006. godine u Amsterdamu te imaju dvoje djece, sina Joea i kćerku Lynn.

Nizozemski novinari također u svom tekstu spominju kako je bivši sportski direktor Ajaxa Marc Overmars krajem prošle godine doživio srčani udar koji mu je nanio puno štete na najvažnijem organu u ljudskom tijelu.

- Teško je, moram hvatati zrak kad puno pričam. I zadržavanje fokusa uzima mi energiju. Moje srce je umrlo 45 posto, i ne moram objašnjavati kako se osjećam. Pretrpio sam toliko štete da se to više ne može popraviti – rekao je Overmars u jednom intervjuu.

Linker
05. listopad 2024 22:56