AFP
COPA L.

Debakl brazilskih klubova

Od daljnjeg natjecanja su se oprostila četiri brazilska predstavnika...
Piše: Alen MaričićObjavljeno: 05. svibanj 2011. 12:01

Veliko poniženje pretrpio je brazilski nogomet u srijedu navečer u Copa Libertadoresu, južnoameričkoj inačici europske Lige prvaka. Od daljnjeg natjecanja su se oprostila četiri brazilska predstavnika…

U utorak je Santos izborio svoj plasman u četvrtfinale, u kojem će igrati protiv kolumbijskog Once Caldasa. Baš nitko nije mogao očekivati da će Santos ostati jedini brazilski klub među osam najboljih. No, upravo to se dogodilo nakon što su sva četiri brazilska predstavnika koji su zaigrali su srijedu imali večer za zaborav, te su se oprostili od daljnjeg natjecanja…

Momčad Cruzeira, koja je u natjecanju po skupinama upisala 5 pobjeda i jedan remi, uz gol-razliku 20-1, priredila je najveće razočaranje. Protiv spomenutog kolumbijskog Once Caldasa je Cruzeiro izgubio kao domaćin s 2-0, te se oprostio od natjecanja, iako je u gostima slavio pobjedu 2-1. Očekivalo se nakon toga da će Cruzeiro komotno proći dalje, ali dogodilo se suprotno.

Kola su nizbrdo za brazilsku momčad krenula u zadnjih pola sata igre, u kojima su obje momčadi igrale s desetoricom na igralištu. Prvo je crveni karton zaradio Cruzeirov igrač Roger u 31. minuti, a potom i gostujući nogometaš Carbonero u 56. minuti. Gosti su poveli pogotkom braniča Diega Amaye u 66. minuti. Amaya je poentirao glavom nakon kornera s lijeve strane. Konačnih 0-2 postavio je pet minuta kasnije napadač Dayro Moreno udarcem s ruba 16-erca desnom nogom, nakon što se prethodno lopta odbila od vratnice domaćeg vratara.

U završnici je bijesni trener domaće momčadi Cuca bio udaljen s klupe, jer je uz aut-crtu udario rukom Caldasovog napadača Wasona Renteiru, dok je ovaj krenuo po loptu.

- Igrali smo bolje s 10 protiv 11 nego s 10 protiv 10. Primljeni prvi gol nam je uvukao strah u kosti, pa smo vrlo brzo primili i drugi – komentirao je konsternirani Cruzeirov trener Cuca.

Od natjecanja se oprostio i branitelj naslova Internacional, koji je u Porto Alegreu izgubio od urugvajskog Penarola s 2-1, nakon što je prvi susret u Montevideu okončan s 1-1.

Branitelj naslova je u uzvratu poveo već u 1. minuti golom Oscara. No, u nastavku su za slavlje Penarola poentirali Martinuccio u 46. i Olivera u 51. minuti.

- Dominirali smo u prvom poluvremenu. Ne znam što nam se dogodilo u drugom dijelu, primili smo nevjerojatne golove – čudio se Internacionalnov napadač Leandro Damiao.

Uz Cruzeiro i Internacional, od natjecanja su se oprostila još dva brazlska kluba, Fluminense i Gremio.

Fluminense je u Rio de Janeiru slavio protiv paragvajskog Libertada s 3-1 u prvom ogledu, ali je u uzvratu u Asuncionu domaća momčad pobijedila s 3-0! Brazilski klub je do 57. minute držao za njih povoljan rezultat 0-0, ali je platio cijenu defenzivne taktike. Do kraja je primio tri gola, a onaj posljednji postigao je Jose Nunez, koji je ušao s klupe, u posljednjoj minuti!

Čileanska momčad Universidad Catolica pobijedila je u Santiagu Gremio s 1-0, što joj je, nakon gostujuće pobjede 2-1, bilo dovoljno za proboj u četvrtfinale, u kojem će igrati protiv Penarola.

Copa Libertadores, osmina finala, uzvratne utakmice (srijeda):

Cruzeiro – Once Caldas 0-2 (prva utakmica 2-1)

Libertad – Fluminense 3-0 (1-3)

Internacional – Penarol 1-2 (1-1)

U. Catolica – Gremio 1-0 (2-1)

Linker
06. listopad 2024 08:38