DEBAKL U MANCHESTERU

DAVID MOYES U PRIMERI Može li Škot oživjeti karijeru u Real Sociedadu?

Piše: Denis LugarićObjavljeno: 12. studeni 2014. 14:08

Godinama je David Moyes slovio kao jedan od najboljih i najkvalitetnijih nogometnih stručnjaka na Otoku. Menadžer ispred kojeg je blistava budućnost. Ime je izgradio na klupi Evertona, s kojim je četiri puta završio u TOP 6 engleskog Premiershipa, a jednom izborio nastup u Ligi prvaka . Bilo je samo pitanje trenutka kada će dobiti priliku na klupi nekog od velikana.

Svojih ‘pet minuta’ je dočekao u lipnju 2013. godine kada je dobio posao iz snova - klupu Manchester Uniteda. Njegov mentor, zaštitnik i prijatelj Alex Ferguson preselio je u mirovinu otvorivši Moyesu ‘vrata raja’. No umjesto u ‘raju’, Moyes je završio u ‘paklu’.

Nije izdržao niti do kraja prve sezone. Nakon samo deset mjeseci je dobio otkaz postavši menadžer s najkraćim stažem na klupi Crvenih vragova u posljednje 82 godine i treći najkraći u povijesti ovog engleskog kluba. U sudarima protiv Liverpoola, Chelseaja, Manchester Cityja i Arsenala osvojio je svega pet od 24 moguća boda, a Manchester United na kraju sezone, prvi put nakon 1995. godine, nije izborio plasman u Ligu prvaka, što je izravna financijska šteta klubu od najmanje 30 milijuna eura. Krivnja za taj neuspjeh svaljena je isključivo na Moyesa.

Ismijan i odbačen

Ismijan i odbačen sklonio se daleko od javnosti, a utjehu mu pružao pogled na bankovni račun i čak šest milijuna eura odštete koliko je dobio za prijevremeno napuštanje Old Trafforda. Posljednjih mjeseci je radio kao stručni komentator za jednu katarsku TV-postaju. No. onda je pomalo neočekivano dobio priliku za iskupljenje, ali ne na Otoku već u španjolskoj Primeri. Moyes je, naime, preuzeo Real Sociedad, s kojim je potpisao ugovor do 30. lipnja 2016. godine. Moyes će na klupi baskijskog kluba naslijediti Jagobu Arrasatea, koji je zbog loših rezultata dobio otkaz 2. studenoga. Momčad iz San Sebastiana je u prvih 11 kola Primere upisala samo dvije pobjede i trenutačno zauzima 15. mjesto na tablici s devet bodova.

- Vjerujemo kako Moyes od Sociedada može stvoriti španjolski Everton - kazao je predsjednik kluba Jokin Aperribay.

Kao mogući kandidati spominjali su se i bivši trener Reala, Seville i Tottenhama Juande Ramos, bivši trener Mainza Thomas Tuchel te bivši trener Betisa i WBA Pepe Mel. No, Aperribay je inzistirao na Moyesu. Premda njegov odlazak u San Sebastian na prvi pogled začuđuje, Real Sociedad je klub koji ima, možda i najviše od svih španjolskih, najbolje veze s Velikom Britanijom. Uostalom, osnovala ga je 1909. skupina baskijskih studenata i radnika povratnika iz Engleske. Moyes je tako postao četvrti britanski trener na klupi ovog kluba. Prije njega Sociedad su vodili Horace Harold Lowe (1930-1935.), John Toshack u čak tri navrata (1985-1989, 1991-1994, 2001-2002.) i Chris Coleman (2007-2008.).

- Sociedad ima niz kvalitetnih igrača, međutim, klub je upao u financijske probleme, u momčadi je moral nikakav, a problem bi mogla biti i jezična barijera - pišu španjolski mediji.

Predsjednik Aperribay je odmah upozorio Moyesa kako u siječnju ne može očekivati novac za pojačanja, morat će se snaći sa sadašnjim kadrom, ili pokojom posudbom. David Moyes će na novom poslu debitirati 22. studenoga na gostovanju kod Deportiva.

Linker
22. rujan 2024 11:17