Zlatko Dalić
 SCREENSHOT YOUTUBE
RIJEČ IZBORNIKA

Dalić: ‘Znam da nije dobro, ovo nije Hrvatska kakvu sam zamišljao. Rebić? Bit će promjena‘

‘Moramo se u posljednjoj utakmici popraviti kako bi prošli dalje. Znam da ovo nije dobro‘
Piše: SNObjavljeno: 19. lipanj 2021. 13:46

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Euru na Hampden Parku u Glasgowu odigrala 1-1 protiv Češke i tako zadržala izglede za plasman u osminu finala.

Vodeći pogodak za Češku postigao je Patrik Schick u 37. minuti iz kaznenog udarca, koji je Španjolac Carlos del Xerro Grande dosudio na intervenciju VAR-a, zbog toga što je Dejan Lovren u skoku nenamjerno laktom udario Schicka u nos.

Izjednačujući pogodak za Hrvatsku postigao je Ivan Perišić u 47. minuti, kad je s lijeve strane ušao u kazneni prostor i s desetak metara desnom nogom pogodio suprotni kut čeških vrata.

Hrvatska će tako u svojem posljednjem susretu u skupini loviti sva tri boda protiv Škotske i tu više nema pravo na pogrešku. Izbornik Dalić svjestan je da Vatreni u prva dva susreta nisu bili na razini.

- Nisam sretan niti zadovoljan, nije ugodan osjećaj jer ovo nije Hrvatska kakvu sam zamišljao. Dobili smo još jednu šansu, ali ne igramo dobro. Moramo se u posljednjoj utakmici popraviti kako bi prošli dalje. Znam da ovo nije dobro - rekao je u uvodu Dalić, pa nastavio:



- Ovo je moj posao i neću tražiti krivca i alibi za ovo što se događa. Ne izgledamo onako kako bismo trebali, loše smo ušli u utakmicu i jučer. Sedam, osam igrača je na pripreme stiglo ozlijeđeno ili nespremno. Jedanaesterac na utakmici nije postojao, a Češkoj koja je bila tim se to vratilo. Nama kroz zicer nije.

Kako vidi Hrvatsku trenutačno na ovom Euru?

- Tamo gdje je, u borbi za proći među 16. Ovo nije Hrvatska koja ohrabruje, nismo na razini, ali imamo priliku da se popravimo i da pobjedom izborimo prolazak.

Da možete, biste li sada nešto mijenjali u prethodne dvije utakmice i što nam je uopće od kombinacija ostalo za utakmicu sa Škotskom?

- Imao sam potpuno drugu viziju toga kako ćemo izgledati. Međutim, gledajući treninge i radeći analizu treninga te stanja igrača, u hodu smo tražili najbolja rješenja. Sad nam preostaje da pokušamo što je više moguće osvježiti ekipu koja se može suprotstaviti Škotima koji će biti agresivni i motivirani. Pokušavali smo izvući najbolje od onog viđenog na treningu.

Je li veći problem fizička pripremljenost ili psihičko stanje igrača?

- Mislim da je u pitanju i jedna i druga stvar. Jučer je protivnik trčao dosta više od nas. Druga stvar, rezultat je taj koji daje motivaciju i stvara atmosferu, a mi ga nemamo. Stalno smo u minusu, gubimo pa se vraćamo i ne možemo nikako ući u neki normalan ritam. Što se tiče fizičke pripremljenosti, tih 7-8 igrača iz prvih 10 ima svojih problema s kojima su došli. Tako da su obje stvari u pitanju. Na fizici se više ne može poraditi, ali moramo se psihološki dići.

Lovren izvodio slobodni udarac pored Kramarića i Brekala?

- Dan prije smo vježbali, njega je išlo i Lovren je sam tražio od Luke da ga puca. Nije bio određen, rekao je da se dobro osjeća, da može pogoditi i Luka mu je to propustio. Ok, nema neke velike logike da stoper puca slobodnjak, i to tehnički da ga puca. Ok da ga pukne svom snagom s te pozicije...

Pogled na Škotsku i ima li nade da Barišić zaigra?

- Škotska je trebala puno bolje proći protiv Češke. Jučer su isto pokazali motivaciju i borbenost. Oni će protiv nas biti isti jer im tri boda donose drugi krug. Bit će teško. Protivnik su koji možda nema veliku kvalitetu, ali imaju centarfora koji stalno gazi i ide na skok. Imaju Robertsona koji je najopasniji na lijevoj strani i koji se ubacuje. Borna će se danas priključiti treningu i vidjet ćemo njegovo stanje i koliko je dobro da 7-8 dana bez treninga uđe u utakmicu.

Eurocast: Ilija Lončarević žestoko kritizirao Dalićevu Hrvatsku!

Imamo još jednu priliku

- Svi su nas otpisali i prekrižili i to nam mora biti motiv da napravimo taj klik i okrenemo situaciju u svoju korist. Razumijem napade i kritike te od toga ne bježim, ali mislim da reprezentacija zbog svega što je napravila prije zaslužuje podršku. Bog nam je dao još jednu šansu i moramo je iskoristiti. Vjerujem da je u nama ostalo prkosa i inata da to napravimo.

Koliko promjena možemo očekivati protiv Škotske? Jeli ostavljanje Brozovića na klupi bila dobra odluka?

- Morat ćemo sigurno napraviti 2-3 promjene i pokušati naći energičnije igrače koji će donijeti agresivu i trku. Ja radim izmjene jer tražim i što hoću najbolje. Kada smo izostavili Brozovića htjeli smo ubaciti jednog igrača više u ofenzivu jer nam je to falilo protiv Engleske i Belgije. Sigurno se Brozović vraća u ekipu i mi smo s uvođenjem tog ofenzivnog igrača malo dobili, a puno izgubili. Izgubili smo posjed, kontrolu i igru, a nismo dobili puno prema naprijed.

Turci su zakotrljali priču oko Fenerbahčea i je li bilo općenito nekih drugih kontakata uoči Europskog prvenstva?

- Ma nije bilo nikakvih kontakata. Mene to ne zanima, niti o tome razmišljam. Moj sav fokus je na Hrvatskoj i Europskom prvenstvu. Niti znam što o tome, niti komentiram, niti se uključujem u to, nit me zanima.

Vlašić?

- On je kao i ostalih nekoliko igrača na pripreme došao bez utakmica u zadnjih mjesec dana u svom klubu. Zbog ozljede. Koristili smo ga kao drugog igrača koji je ulazio s klupe. Nije on izgubio status i poziciju. Do neki dan je imao problem s desnom nogom i zbog toga se morao malo poštedjeti.

Je li Rebić potrošio kredite na dosadašnjoj poziciji?

- Tu ćemo tražiti drugo rješenje. Nije to to. Premalo ulazaka u prazan prostor, šansa koja se stvori se mora zabiti. Morat ćemo tražiti drugi način jer ovo nije išlo?

Gvardiol? Bradarić?

- Gvardiol je cijelu godinu igrao beka u Dinamo. Možda je po profilu stoper, ali i jučer je donio nekoliko ulazaka u završnicu. Donio je šansu za, mislim, Petkovića. Po meni on tu igra dobro. S druge strane, Bradarić je tu, ali nisam imao razloga da mijenjam Gvardiola. Pogotovo jer Bradarić zadnjih 3-4 mjeseca nije igrao u Lilleu, već je ulazio po pet minuta.

Ivanušec?

- On je na treningu postao ozbiljna opcija, pokazao nam je kvalitetu i sigurno da mu nije bilo lako ući u utakmicu u kojoj gubimo 1-0. Pokazao je trku i energiju, bio je u nekim situacijama impresioniran, ali nije razočarao. Čak mi je bilo žao, kad pogledam treninge, što ga nismo koristili u Engleskoj.

Ima li u prvih 11 više mjesta za igrače Dinama?

- Ne gledam ja tko je iz kojeg kluba. Gledam trening i ono što mi treba te pokušavam pronaći ono što je najbolje.

Što se događa s Modrićem? Je li ozlijeđen ili samo umoran i hoće li biti spreman za Škotsku?

- Dobio je nagradu za najboljeg igrača utakmice, ali slažem se da se puno potrošio u poziciji s Kovačićem jer su često ostali sami na širokom prostoru i nije mu bilo lako igrati utakmicu. Možda je nekad i pogriješio, ali je imao puno zadataka, a nije imao neku veliku pomoć. Mislim da je spreman i da nema problema.

Sudac prerano svirao kraj?

- Zante da ne komentiram puno suđenje, ali mislim da nas je zakinuo kod onog jedanaesterca. Lovren nije imao namjeru, nije trznuo laktom nego se igrač u skoku zabio u njega. On ne može skočiti s rukama u tijelo, a on svira penal. Kaže sudac da je igrao neoprezno, a to mi uopće nije jasno. I igrači su se žalili jer smo loptu imali na njihovih šesnaest metara, pola minute do kraja, a on svira kraj. Ali nije nama sudac razlog zašto nismo pobijedili, zaključio je Dalić.

Linker
20. travanj 2024 12:23