HU ZHIXUAN Xinhua Via Afp
NE MISLI OTIĆI IZ KINE

Član zlatne generacije koja je zaustavila Dinamo: ‘Živimo u ‘balonu‘, dugo nisam vidio svoju obitelj...‘

Negdašnji igrač više hrvatskih klubova danas slavi 31. rođendan
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. lipanj 2022. 20:30

Franko Andrijašević sam se pobrinuo za svoj rođendanski poklon. U srijedu će napuniti 31 godinu, a u ponedjeljak je dvama golovima okrunio prvu pobjedu Zhejiang Professionala nakon povratka u kinesku Superligu. Pobjeda 4:2 protiv Guangzhou Cityja, nakon dva poraza i dva remija na startu nove sezone kineskog prvenstva.

- Probili smo led, napokon, vjerujem da ćemo sad češće pobjeđivati. Nismo ni u prijašnjim utakmicama igrali loše, dapače, u prvom smo kolu izgubili od prvaka Shandonga 1:0, odigrali odličnu utakmicu. To je kao da Hrvatski dragovoljac ili Varaždin dođu u HNL i odmah drže Dinamo u škripcu. Očito nam je trebalo malo da se priviknemo na prvu ligu, ipak smo mi došli iz drugog ranga, ali nakon ove pobjede sve izgleda bolje. Kineska liga je i inače dosta izjednačena, zanimljiva, puno se klubova bori za naslov, puno za ostala mjesta - javio se Andrijašević, koji će rođendan proslaviti sam, u krugu suigrača.

Jer, u Kini je takva situacija.

- Mi živimo u tzv. balonu, klubovi su podijeljeni u tri različita kampa, tu živimo, treniramo, igramo utakmice, nema izlazaka izvan tog kruga. I onda se ti baloni i klubovi mijenjaju... Ritam je žestok, odigrali smo već pet utakmica u zadnjih 20-ak dana, odigrat ćemo ih ukupno 34 do studenoga, tada moramo završiti prvenstvo. Dobit ćemo slobodno tek 10-ak dana u srpnju, ali pitanje je koliko ćemo se i kamo moći i tada kretati i koliko se isplati otići na nekoliko dana. Kina je još uvijek rigorozna oko koronavirusa, na to se čovjek mora prilagoditi.

image
HU ZHIXUAN Xinhua Via Afp

Obitelj je, naravno, u Hrvatskoj?

- Da, tamo su, teško da ćemo se vidjeti do kraja prvenstva, bit će tad osam mjeseci da se nismo vidjeli. To mi najteže pada, ali, takva su ovdje pravila, ako želiš igrati ovdje, moraš ih prihvatiti. Isto tako, pri ulasku u zemlju proveo sam tri tjedna u karanteni, ali, nekako si posložiš to u glavi, tako je i nikako drugačije. I preživio sam!

I, čini se, da mu ne smeta sve to, zabio je, eto, dva gola?

- Ha, ha, ma što se nogometa tiče, to je dobro. Kažem, liga je izjednačena, u Superligi su i domaći, kineski igrači, bolji nego u drugoj, svaka momčad može imati pet stranaca. Od nekih velikih zvijezda ostali su ovdje Fellaini i Oscar, ostali nisu tako zvučni igrači. Od naših su ovdje Marko Dabro i Dejan Radonjić, trener Ivan Leko.

No, nije se s njima još vidio.

- Čekam da se promijene ti 'baloni', kad ćemo igrati protiv njihovih klubova, tada ćemo se svakodnevno družiti. Ne sumnjam da ćemo postati najbolji prijatelji, ha, ha.

Po svemu sudeći, ne misli još napuštati Kinu?

- Ima ugovor još godinu i pol dana, dakle, do kraja one iduće sezone. Zasad ne mislim ići odavde, ali, o tome ću razmišljati na kraju ove sezone. Sve ovisi kakva će biti ta pravila oko COVID-a za dalje, hoće li moći obitelj biti sa mnom ili će sve biti ovako strogo kao sad. Kažem, to što moji najbliži nisu sa mnom posebno mi teško pada. Sad ću dati sve od sebe da ovu sezonu odradim najbolje što mogu, fokusiran sam na nogomet, a o budućnosti ćemo razmišljati na kraju sezone. Ako se stvari promijene, ne znam zašto ne bih ostao do kraja ugovora, ide mi dobro...

Naučio je i ponešto kineskog.

- Malo jesam, ali ništa posebno, nije baš da mogu pričati o svemu.

No, s obzirom da je čitavo vrijeme u hotelu, sam, možda ga i usavrši?

- Da, imam vremena za štošta, mogu se baviti raznim stvarima, ha, ha.

Malo-pomalo prešao je i on u četvrto desetljeće godinu. Ima li planove za dalje, što nakon Kine, kad god bude?

- Ma, teško je raditi planove, kad mi istekne ugovor, ako ga odradim do kraja, imat ću 32 godine. Ne možeš u tim godinama baš birati kamo ćeš. Doduše, tako je nekad bilo, s 32, 33 godine igrači su već bili bivši, završavali karijere, sad se može igrati kvalitetno i puno dulje.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Možda i povratak u HNL jednog dana?

- Ako sam nešto naučio dosad u karijeri jest da nikad ne smijem reći da je nešto nemoguće, koliko se meni toga nemogućega već dogodilo. Za neke stvari sam stvarno mislio da se nikad ne mogu dogoditi. Zato, polako s najavama i procjenama, vidjet ćemo prvo kako će se odvijati stvari ovdje u Kini, potom razmišljati o idućim koracima.

No, naravno da HNL i dalje prati, ipak je ovdje ostavio dubok trag?

- Pratio sam prošlu sezonu, jasno, uživao u toj neizvjesnosti. Drago mi je da Hajduk radi dobar posao, da su se Bijeli uključili u borbu za naslov, da su osvojili Kup. Očekujem da ove sezone naprave još neki iskorak, možda i da izbore skupinu Konferencijske lige, to bi bio sjajan rezultat. Ne bih se čudio da nova sezona bude opet jednako uzbudljiva, da opet gledamo neizvjesnu borbu za sam vrh.

Jedino se čini da Rijeka malo zaostaje, dugo se čekao novi trener, otišlo je dosta igrača, momčad je 'under construction'?

- Kroz sve ove godine u HNL-u se iskristaliziralo jedno pravilo; ne otpisujte Rijeku! Nikad! Sjećam se i prije one sezone kad smo bili prvaci i osvojili dvostruku krunu, otišlo je nekoliko igrača i mnogi su govorili da je Rijeka gotova, da je dosegnula vrhunac i da će uslijediti pad. A nije bilo tako, naprotiv. Zato ja ni sad ne bih tako olako zaključivao da se Rijeka ne može uključiti u borbu za vrh, vjerujem da na Rujevici mogu opet složiti vrlo respektabilnu momčad - zaključio je Andrijašević.

Linker
18. travanj 2024 03:51