Aleksander Čeferin

 Costas Baltas/afp/profimedia
PUNO VEĆE SOLIDARNE ISPLATE

Čeferin i Al-Khelaifi dogovorili novu raspodjelu sredstava: ‘Fantastična vijest za europske klubove‘

UEFA i ECA potpisali su obnovljeni Memorandum o razumijevanju koji traje do 2030. godine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. rujan 2023. 19:43

Europska nogometna federacija (UEFA) i Udruženje europskih nogometnih klubova (ECA) potpisali su obnovljeni Memorandum o razumijevanju, kojim je suradnja produžena do 2030. godine.

‘‘Suština sporazuma je njegova puna predanost jačanju temeljnih načela europske nogometne piramide, koju podržavaju navijači diljem Europe. To uključuje središnju ulogu Saveza kao europskog tijela i otvoreni sustav napredovanja i ispadanja, koji u konačnici završava njegovim uključivanjem u otvoreni model europskih natjecanja‘‘, priopćeno je iz UEFA-e.

Drugi središnji element ovog sporazuma je zajednički prioritet promicanja europskog klupskog nogometa na svim razinama. Očekuje se da će se to odraziti na novi model raspodjele prihoda za ciklus od 2024. do 2027., u kojem slijedi povećanje solidarnih isplata što će koristiti klubovima u domaćim ligaškim natjecanjima.

Udio u ovom novom ciklusu za klubove koji ne sudjeluju u ligaškom dijelu europskih natjecanja povećat će se na ukupno deset posto. Uz tri posto rezervirana za klubove koji ispadaju da bi se kvalificirali, udio za klubove koji ne igraju u Europi povećat će se na sedam sa sadašnjih četiri posto.

- Ovaj novi sporazum gradi se na čvrstim temeljima suradnje između UEFA-e i ECA-e za jačanje otvorene i vrijednosne europske nogometne piramide koju slave navijači diljem svijeta. Donijet će kontinuitet, stabilnost i zdrav rast koji će koristiti svakom kutku Europe - rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Sporazum je komentirao i predsjednik ECA-e Nasser Al-Khelaifi, ujedno i prvi čovjek Paris Saint-Germaina.

- Obnovljeni sporazum je fantastična vijest za sve europske klubove i za sve one kojima je stalo do stabilnosti i prosperiteta europskog nogometa. Memorandum formalizira sporazume između UEFA-e i ECA-e o širokom rasponu pitanja vezanih uz upravljanje, zastupanje, regulaciju, financije i sporta te postavlja čvrste temelje za daljnji razvoj europskog klupskog nogometa – kazao je Al-Khelaifi.

UEFA poručuje kako je novi sporazum također odraz izuzetnog napretka u razvoju ženskog nogometa, na kojem UEFA i ECA rade zajedno kako bi poboljšale natjecanja i potaknule rast sljedeće generacije talentiranih nogometašica.

Linker
27. travanj 2024 15:03