BUDAPEST, HUNGARY - MARCH 26: Laszlo Kleinheisler of Hungary and Luka Modric of Croatia battle for the ball during the International Friendly match between Hungary and Croatia at Groupama Arena on March 26, 2016 in Budapest, Hungary. (Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images)
 Dennis Grombkowski/Getty / 2016 Getty Images
DETALJNA ANALIZA

Brojnost sudionika na Euru u najjačim klubovima: Francuza najviše u ligama 'petice, a Hrvatska?

Niko Kovač i Ante Čačić su od lipnja 2015. koristili 16 nogometaša koji igraju u elitnim europskim ligama
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 01. travanj 2016. 10:32

Kada bi rasplet Eura 2016. diktirao broj reprezentativaca u pet najvećih europskih liga, Francuska bi bila novi kontinentalni prvak, a Hrvatska se ne bi plasirala ni u četvrtfinale.

Zaključak je to istraživanja Međunarodnog centra za sportske studije ( CIES), koji je analizirao prisutnost igrača iz liga "petica" u 24 momčadi koje će sudjelovati na Europskom prvenstvu. Time su statističkim alatima djelomično pokušali prikazati koji izbornici raspolažu igračima s najviše velikih utakmica u nogama u proteklom razdoblju.

Prvih pet mjesta na ljestvici očekivano zauzimaju države s elitnim ligama - Francuska, Italija, Španjolska, Engleska i Njemačka, dok Hrvatska zaokružuje Top 10. Od reprezentativaca koje su Niko Kovač i Ante Čačić pozivali od lipnja 2015. do posljednje akcije (Izrael i Mađarska), njih 16 igra ili je igralo u klubovima iz pet najjačih liga. U tom su periodu skupili ukupno 24.994 minute (1562 po igraču) i osvajali 1.71 bodova po utakmici. Hrvatska je po bodovnom učinku Hrvatska šesta, bolje od nje su Španjolska (1.95 bodova), Njemačka (1.79), Italija (1.77), Belgija (1.73) i Italija (1.72).

I dok su Francuzi odradili najviše minuta, talijanski izbornik Antonio Conte raspolagao je najvećim brojem igrača (38) koji su ugovorno vezani uz klubove iz Top 5 liga. Od zemalja koje su po minutaži ispred Hrvatske, samo Poljska ima manji broj igrača u "peticama" (14), no zato su njihovi reprezentativci češće bili na terenu - u prosjeku 1800 minuta po igraču.

Na začelju ljestvice su Ukrajina (ukupno 1426 minuta), Mađarska (857) i Rusija (484). Samo je jedan ruski nogometaš u analiziranom razdoblju igrao na nogometnom Zapadu. Riječ je o Denisu Čeriševu, veznjaku Valencije, koji je posljednji nastup upisao u prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske u Rostovu.

Mađari pak imaju najgori učinak - četvorica njihovih legionara u Premiershipu, Bundesligi i Primeri ( Bogdán, Kleinheisler, Szalai, Megyeri) odigrali su 857 minuta i osvajali samo 0,94 boda po utakmici. Od preostalih hrvatskih suparnika u skupini D na Euru, Češka je na 15. mjestu CIES-ove ljestvice sa sedmoricom igrača i 11.003 odigrane minute. Turska je blizu začelja, odmah ispred Ukrajine, što ne čudi s obzirom da većina njezinih reprezentativaca igra u Fenerbahçeu, Besiktasu ili Galatasarayu. Jedini predstavnici u peticama su Arda Turan ( Barcelona), Nuri Sahin ( Borussia), Hakan Çalhanoglu (Bayer), Yunus Malli (Mainz) i Mevlut Erdinç (Guingamp).

Linker
22. rujan 2024 15:22