AFP
LIGA PRVAKA

Briljantni Messi uništio Milan i odveo Barcelonu među osam prošao i Galatasaray

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. ožujak 2013. 08:27

Nogometaši Barcelone uspjeli su unatoč sumnjama većine ljubitelja ovog sporta nadoknaditi zaostatak 0-2 iz prve utakmice, t e s ukupnim rezultatom 4-2 pobijediti Milan i izboriti četvrtfinale Lige prvaka...

"Mesija" (Lionel Messi) se ukazao i ovoga puta, kada je bilo najpotrebnije. Manje od pet minuta igre u prvom dijelu bilo je potrebno za prvu od dvije majstorije koje je večeras izveo najbolji igrač današnjice. Povratnik nakon ozljede Xavi Hernandez dodao je loptu Messiju na otprilike 18 metara od gola Milana, ovaj je napravio jedan korak ulijevo, te prije nego li je itko iz Milanove obrane uspio postaviti nogu u blok, savršeno pogodio gornji desni kut gola Christiana Abbiatija.

Cijeli Camp Nou je u tom trenutku eksplodirao, a Barcelona je nastavila pritiskati prema vratima talijanske momčadi.

Andres Iniesta opalio je s vrha šesnaesterca u 13. minuti, no njegova je lopta, uz "pomoć" Abbatija, završila na vratnici, a odbijenu loptu glavom iskosa nije uspio pospremiti Messi.

M'Baye Niang imao je priliku utakmice za Milan u 38. minuti kada je, nakon pogreške Javiera Mascherana, izašao jedan na jedan s Victorom Valdesom, no njegov je udarac odsjeo na desnoj vratnici.

Kazna za propušteno uslijedila je 90-ak sekundi kasnije u liku "spasitelja". Iniesta je oduzeo jednu loptu na 40-ak metara od Milanova gola, poslao je na vrh kaznenog prostora prema Messiju, koji još jednom majstorski zabija. Ponovno je povukao jedan korak ulijevo i opalio, no kao ni kod prvog gola Milanova obrana nije uspjela ući u blok. Lopta je, za razliku od prvog puta, završila u donjem lijevom kutu Abbiatijeva gola.

Svega 10 minuta igre u nastavku Barcelonu je u vodstvu, gledajući ukupni rezultat, doveo David Villa, nakon sjajnog proigravanja Xavija. Španjolac je uposlio svog sunarodnjaka u napadu na desnoj strani šesnaesterca, izbacivši pritom "ključnog" čovjeka u obrambenom bedemu, a ovaj lijevom nogom krasno pogodio gornji desni kut Milanova gola.

Točku na "i" velike pobjede i prolaska u četvrtfinale postavio je Jordi Alba nakon sjajno odrađene kontre. Alexis Sanchez poslao je dijagonalnu loptu s desne strane Barceloninog napada, stoper Milana ju je promašio, a Jordi Alba ju poslao pored nemoćnog Abbiatija.

Spomenimo da je Messi svojim prvim golom na utakmici stigao do 57. gola u Ligi prvaka, čime je prestigao legendarnog Nizozemca Ruuda van Nistelrooya. Sada je ispred njega samo legendarni Raul sa 71 golom na svom kontu.

Nogometaši Galatasarayja izborili su četvrtfinale Lige prvaka savladavši u gostima Schalke sa 3-2 . Kako je u prvoj utakmici u Istanbulu bilo 1-1, prošli su sa ukupnih 4-3...

Gledatelji na Veltins-Areni u Gelsenkirchenu imali su priliku gledati otvorenu utakmicu, punu prilika, lijepih poteza i golova. Schalke je poveo 1-0 već u 17. minuti, ali je Galatasaray preokrenuo već do poluvremena. Njemački sastav uspio je izjednačiti, ali ne i doći do željenog trećeg gola, pa su primili gol u posljednjem napadu za konačnih 2-3.

Četvorici od petorice strijelaca u ovoj utakmici postignuti je gol bio premijerni ove sezone u Ligi prvaka. Jedan od njih bio je veznjak Schalkea Roman Neustädter koji je zabio nakon ubacivanja iz kornera, pospremivši loptu koju gosti nisu uspjeli raščistiti. Valja reći da je golu prethodio prekršaj na napadaču Galatasarayja Didieru Drogbi koji nije dosuđen.

Galatasaray je oba svoja gola zabio u razmaku od samo pet minuta. U 37. je poentirao Hamit Altintop dalekometnim udarcem s tridesetak metara, da bi potom zabio i Burak Yilmaz iskoristivši jednu sretno odbijenu loptu na suparničku polovicu, koju je nakon dugog trka i uspješnog rješavanja svog čuvara, pospremio u mrežu prebacivši vratara Tima Hildebranda. Yilmaz je zabio osam od deset ovosezonskih golova istanbulskog kluba u Ligi prvaka.

Na 2-2 izjednačio je u 63. minuti Michel Bastos, nakon što je prethodno Marco Höger dalekometnim udarcem uzdrmao gredu. Odbijenu loptu igrači Galatasarayja nisu uspjeli raščistiti, te je Bastos nakon dodavanja Atsuta Uchide poslao loptu u praznu mrežu s ruba peterca. Bio je to svejedno rezultat koji je vodio Galatasaray dalje, pa je Schalkeu za prolaz bio potreban još jedan gol.

Redale su se prilike na obje strane, ali se rezultat nije mijenjao do pete minute sudačke nadoknade kada je Umut Bulut, "džoker" s klupe, realizirao kontranapad i iz drugog pokušaja, nakon što mu je Hildebrand obranio prvi, poslao loptu u praznu mrežu.

BARCELONA - MILAN 4-0 (Messi 5, 39, Villa 55, Alba 90+2)

GOOOL 92. MINUTA - Jordi Alba u sudačkoj nadoknadi samo je potvrdio prolaz Španjolaca. Nakon brze kontre Sanchez je asistirao Albi za gol

81. minuta - Krkić je prevario Piquea, no Robinho nije iskoristio poklon suigrača

68. minuta - Milan je konačno došao pred vrata Barce, no gužvu i eventualne probleme riješio je Mascherano

62. minuta - Dobar pokušaj Messija otišao je pokraj vratiju

GOOOL 55. MINUTA - Baš u trenutku kada je Milan konačno pohvatao konce igre na Camp Nou, Barcelona je zabila treći gol. Xavi je asistirao Villi koji lijevom nogom pogađa suprotni kut

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

GOOOL 39. MINUTA - Messi odmah kažnjava pšromašaj Milana. Argentinac je opet primio loptu na vrhu 16-terca, no ovog puta odlučio se na prizemni udarac i pogodio. Asistirao je Iniesta, a lopta je na putu prema vratima prošlakroz noge Mexesu.

38. minuta - Niang je sam izbio ispred Valdesa, no umjesto gola pogodio je vratnicu. Najveća prilika Milana

29. minuta - El Shaarawy je pokušao škaricama, ali je njegov udarac završio na leđima Piquea

17. minuta - Totalna dominacija Barcelone. Udarac Xavija Abbiati je izbacio u korner

13. minuta - Iniesta je pogodio vratnicu, a Messi je odbijenu loptu pospremio - u vanjski dio mreže

12. minuta - Alba je pokušao izunditi kazneni udarac, no sudac nije nasjeo na trik Španjolca

GOOOL 5. MINUTA - Kratko je izdržao bunker Milana. Xavi i Messi odigrali su dupli pas na vrhu 16-terca, a Argentinac je topovskim udarcem pogodio gornji desni kut Abbijatijevog gola

Utakmica je počela

BARCELONA: Valdes - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa.

MILAN: Abbiati - Abate, Mexès, Zapata, Constant - Ambrosini, Montolivo, Flamini - El Shaarawy, Niang - Boateng.

SCHALKE - GALATASARAY 2-3 (Neustädter 17, Bastos 63/ Altintop 37, Yilmaz 42, Burut 90+5)

GOOOL 95. MINUTA - Schalke je jurišao na vrata Turaka u sudačkoj nadoknadi, a jedan kontranapad Galatasaraya iskroristio je Burut za konačnu potvrdu prolaska

GOOOL 63. MINUTA - Brazilac Bastos zabio je za 2-2

Kraj prvog poluvremena

GOOOL 42. MINUTA - Blitzkrieg Turaka. Yilmaz je doevo goste iz Istanbula u vodstvo

GOOOL 37. MINUTA - Hamit Altintop je izjednačio na 1-1.

GOOOL 17. MINUTA - Nijemce je u vodstvo doveo Neustädter

Utakmica je počela

SCHALKE: Hildebrand - Uchida, Höwedes, Matip, Kolašinac - Neustädter, Höger, Draxler, Bastos - Farfán, Pukki.

GALATASARAY: Muslera - Eboué, Kaya, Nounkeu, İnan - Felipe Melo, Sneijder, Riera, Altıntop - Drogba, Yilmaz.

Linker
22. rujan 2024 13:43