getty images
SLUČAJ LOVREN

Branič od 25 milijuna eura u 2015. godini odigrao samo 70 minuta za Liverpool!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 14. veljača 2015. 16:52

Kredibilitet Dejana Lovrena načet je jesenas kada je postalo jasno da najskuplji branič u klupskoj povijesti neće začepiti rupe u Rodgersovoj obrani. Za rekordnih 20 milijuna funta javnost je očekivala inkarnaciju Jamieja Carraghera, dakle kompletan paket - stopera s autoritetom na terenu, igrača koji će istovremeno biti gromobran pred golmanom Mignoletom i leteća tvrđava u suparničkom šesnaestercu.

Brutalni Carragher

Dobila je nogometaša čija se krivulja forme obrušavala od prvog dana i glamuroznog predstavljanja protiv Borussije Dortmund (4-0, Lovren strijelac). Poslije uvodnih osrednjih nastupa u Premiershipu uslijedile su prve glasnije kritike zbog poraza protiv West Hama, Newcastlea i Basela, zatim ozbiljnije šamponiranje poslije kapitulacije protiv Reala i debakla kod Crystal Palacea, a nakon utakmica s Chelseajem i Manchester Cityjem moglo se govoriti o “kampanji protiv”. Najglasniji kritičar bio je baš spomenuti Carragher, koji je ponekad odveć revno i brutalno trančirao partije 25-godišnjeg igrača.

Već ozbiljno pokoleban teškom verbalnom artiljerijom Lovren je 14. prosinca na Old Traffordu zaronio negdje do dubina Marijanske brazde. Bio je grozan u 0-3 porazu protiv Man Uniteda, Twitter i Facebook su iste večeri eksplodirali od crnohumornih asocijacija na račun hrvatskog nogometaša i menadžer Brendan Rodgers odlučio je presjeći stvar dužim hlađenjem svoje najskuplje obrambene akvizicije. Dva mjeseca kasnije hlađenje je preraslo u manje ledeno doba.

Epizodne role

U 2015. godini Liverpool je odigrao već jedanaest utakmica, a Lovren pritom zaigrao u dvije epizodne role. 10. siječnja je na gostovanju kod Sunderlanda dobio drugih 45 minuta, mjesec dana kasnije protiv Tottenhama je (ponovno zamijenio Stevena Gerrarda) odigrao posljednjih 25 minuta. Preskočio je dvoboje s Leicesterom, Wimbledonom, Aston Villom, dva sudara s Chelseajem, dva dvoboja s Boltonom, preskočio je zatim i West Ham i Everton i vjerojatno se na tom mučnom putovanju pitao - ima li za mene budućnosti za Anfieldu?

“Ima, ako ćeš ostati strpljiv i učiti od Martina Škrtela”, odgovorio je Rodgers na Lovrenovu dilemu na stranicama lokalnog dnevnika Liverpool Echo. Menadžer “redsa” podsjetio je navijače na slučaj slovačkog stopera, kojeg po dolasku na Anfield on baš i nije mirisao.

Žestok na treninzima

- Martin nije puno igrao tijekom moje prve sezone u klubu, ali proveli smo puno vremena razgovarajući o vrlinama u njegovoj igri, kao i o elementima koje treba korigirati. Kasnije kada je upao u momčad Škrtel je bio fantastičan - rekao je Rodgers.

Škrtel je ove sezone stijena Liverpoolove obrane koja je iz krize izašla promjenom formacije. Rodgers je odustao od obrane s četvoricom i povjerio veću “kvadraturu” terena na čuvanje trojici stopera. Škrtelu su partneri postali Sakho i Emre Can, nogometaš koji je u klub stigao s imidžem pametnog defenzivnog veznjaka.

- Dejan je briljantan. Muški je podnio selidbu na klupu, žestoko radi na treninzima i zna da će prije ili kasnije dobiti pravu priliku. Siguran sam da će je ovaj put iskoristiti - dodaje Rodgers.

Prema najavama u engleskom tisku to bi se moglo dogoditi danas jer je Lovren nakon puna dva mjeseca najavljen u prvoj momčad za utakmicu FA kupa protiv Crystal Palacea.

Linker
22. rujan 2024 12:01