MICHAELA REHLE Afp
VIKEND DERBIJA

‘Blockbuster‘ u Manchesteru, Tuchelovo ‘vatreno krštenje‘, a kakva se tek priča sprema u Napulju

U nedjelju su na rasporedu brojne potencijalno zanimljive utakmice u ligama petice
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 01. travanj 2023. 07:04

Vikend specijaliteti" koji iskaču u ponudi europskog ligaškog nogometa definitivno su tri spektakularna derbija. Nogometni gurmani u subotu će moći uživati u premierligaškom okršaju Manchester Cityja i Liverpoola, odnosno u bundesligaškoj bici za prijestolje između Bayerna i Borussije Dortmund. Nedjeljna večer, pak, među nogometnim će sladokuscima biti rezervirana za sudar na jugu Italije, gdje će Napoli na svom terenu ugostiti Milan, i prošlogodišnjem osvajaču "scudetta", barem figurativno, pokušati oteti krunu.

Borba za Haalanda

Zastori se prvo podižu u Engleskoj najprije podići na Etihadu, gdje će, u premierligaškom "blockbusteru", snage odmjeriti City i Liverpool. S obzirom na činjenicu da "građani" za vodećim Arsenalom zaostaju osam bodova (uz utakmicu manje), momčad Pepa Guardiole u obračunu s "redsima" morat će jurišati po puni plijen. Pobjeda ih vraća na -5 i nudi im priključak u utrci za prvaka, a remi ili poraz, osobito pod pretpostavkom da će Arsenal slaviti doma protiv Leedsa, bodovnu bi razliku mogli učiniti nedostižnom za Guardiolinu družinu.

Tajming za utakmicu takve važnosti nije povoljan, jer su brojni igrači tek završili s reprezentativnim akcijama, i upitno je u kakvom su se stanju vratili u klupsku svlačionicu.

Ono što Guardioli također zadaje glavobolje u pripremi utakmice jest činjenica da njegov "vođa navale" Erling Haaland u srijedu i četvrtak nije trenirao s prvom momčadi zbog ozljede prepona, koju je zaradio u utakmici FA Kupa s Burnleyjem. Liverpoolu su, s druge strane, bodovi nasušno potrebni u lovu na pozicije koje vode u Ligu prvaka, a dobrom izvedbom na Etihadu, momčad Jürgena Kloppa malo bi popravila ovosezonski dojam i podigla samopouzdanje uoči nadolazećih dvoboja s Chelseajem (4. travnja) i Arsenalom (9. travnja). Optimizam budi i povratak Darwina i Luis Diaza.

Nedugo nakon završetka obračuna u Manchesteru, 1133 kilometra sjeverozapadnije, na prepunoj Allianz Areni, sudac Marco Fritz dat će znak za početak najvećeg derbija njemačkog nogometa - onog između Bayerna i Borussije iz Dortmunda. Za razliku od nekih ranijih godina, ovaj Der Klassiker imat će sve odlike punokrvnog derbija s ogromnim rezultatskim ulogom, i potencijalno biti krucijalan u borbi za naslov prvaka. Borussia je, s 53 osvojena boda, trenutačno vodeća momčad Bundeslige (neporažena u 2023. godini), dok joj Bayern puše za vratom s bodom manje na kontu.

Poslovično moćni i uštimani bavarski stroj minulih je tjedana pokazivao neuobičajene slabosti, te izgubio dvije od pet posljednjih prvenstvenih utakmica. Situacija u Münchenu kulminirala je prošlog tjedna, kad je Bayernova uprava, potpuno suprotno postulatima prema kojima klub inače funkcionira, naprasno smijenila Juliana Nagelsmanna, i na njegovo mjesto ustoličila Thomasa Tuchela. Njemački je stručnjak bio "na burzi" još otkad ga je Chelsea u rujnu smijenio nakon poraza od Dinama, a sada će debitirati u derbiju protiv Borussije - na čijoj je klupi sjedio od srpnja 2015. do lipnja 2017.

Kvaradona bilda status

- Nema većeg izazova za mene nego da počnem utakmicom protiv Borussije.

To je najveća utakmica u njemačkom nogometu, a sada ima i dodatni element, s obzirom na stanje na ligaškoj tablici. Dortmund je u fantastičnom nizu, ali to nas neće spriječiti da u izazov krenemo s uzbuđenjem i iščekivanjem - rekao je Tuchel u najavi velikog sraza.

U nedjelju su na rasporedu brojne potencijalno zanimljive utakmice u ligama petice, ali na pijedestalu je definitivno derbi Serie A između Napolija i Milana. Momčad Luciana Spallettija suvereno gazi talijanskim prvenstvom i trenutačno je na čelnoj poziciji, s 19 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Lazija.

Napulj se već naveliko priprema za proslavu osvajanja prvog "scudetta" nakon Maradonine ere, odnosno trećeg u klupskoj povijesti, a gradom gotovo svakodnevno niču novi murali s brojem tri i likovima Hviče Kvaratshkelije, te Victora Osimhena. Pobjeda protiv Milana predstavljala bi figurativno preuzimanje krune od prošlogodišnjeg prvaka i dodatno ugrijala navijačku lavu pod Vezuvom, koja će eruptirati čim osvajanje prvenstva bude i teorijski potvrđeno. q


M. City - Liverpool (13.30, subota, AS3)

Guardiola lovi naslov prvaka (-8 bodova i utakmica manje od Arsenala), Klopp Ligu prvaka (7 bodova i dvije utakmice manje od Spursa, 5 od Newcastlea). Spremite se za eksploziju

Bayern - Borussia D. (18.30, subota SK 1)

Thomas Tuchel kreće protiv bivšeg kluba koji ima bod više na prvom mjestu ljestvice, a nas najviše zanima kakav će status kod novog trenera imati Josip Stanišić. I danas i u nastavku Lige prvaka

Newcastle - MUFC (17.30, nedjelja, AS 3)

Još jedna engleska poslastica ovoga vikenda u Engleskoj. Ten Hag će do posljednjeg tjedna čekati vijest o željenom Rashfordovom oporavku. Newcastle silno želi ulaskom u Ligu prvaka opravdati saudijsku investiciju

Napoli - Milan (20.45, nedjelja, AS6)

Primopredaja krune. Napulj još nije službeno grad prvaka, dogodit će se to za nekoliko tjedana, ali aktualni prvak oprašta se od svog "scudetta". Pobjeda domaćina bit će razlog dvostrukom slavlju

Napulj se odavno sprema za proslavu "scudetta", a posebno zadovoljstvo bit će rušenje aktualnog prvaka

Linker
21. rujan 2024 10:55