Sepp Blatter i Michel Platini

 MICHAEL BUHOLZER Afp
ODLUKA ŠVICARSKOG SUDA

Blatter i Platini oslobođeni krivnje u velikoj korupcijskoj aferi, Francuzu se vraćaju sporni milijuni!

Za vrijeme Blatterovog prvog mandata u FIFA-i Platiniju su naplaćene tek savjetničke usluge.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. srpanj 2022. 10:48

Bivši predsjednik krovne svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter i njen nekadašnji potpredsjednik Michel Platini oslobođeni su krivnje u višegodišnjoj korupcijskoj aferi koja je potresala nogometni svijet. Tako je nakon dugotrajnog suđenja i žalbenog procesa utvrdio sud u Švicarskoj.

Prema prvotnim optužbama, sporna je bila uplata od strane Blattera prema Platiniju od 2 milijuna švicarskih franaka 2011. godine. Obojica su porekla ikakvu krivicu uz tvrdnje da se uplata odnosi na Platinijev savjetnički rad u FIFA-i.

- Nisam nevin cijeloga života, ali što se ovog slučaja tiče, nevin sam - rekao je Platini prilikom današnjeg pojavljivanja na sudu u Bellinzoni, gdje je suđenje trajalo čak 11 dana, a zaključeno je 22. lipnja, dok je izricanje presude bilo danas. Platiniju će dakle, biti vraćeno dva milijuna franaka.

Sporna uplata od dva milijuna dogodila se još za vrijeme prvog Blatterovog mandata na čelu FIFA-e koji je trajao od 1998. do 2002. godine, ali Blatter ju je odobrio tek 2011. godine. Da postoje tragovi ili natruhe kriminalnih radnji švicarsko je tužiteljstvo ustanovilo 2015. godine.

- Želim izraziti zahvalnost jer je sve ovo napokon gotovo, poslije sedam godina laži i manipulacija. Moja bitka nije ovdje gotova, dobio sam samo prvi čin - rekao je 86-godišnji Blatter koji se baš poput Platinija, zbog svega morao udaljiti iz nogometa.

Inače, Blatter i Platini su još od 1998. godine imali takozvani "džentlmenski dogovor" oko naplate za savjetnički rad Platinija. Uplata se dogodila 2011., što je švicarske tužitelje nagnalo da pomnije poprate slučaj i da godinama unaprijed pripreme optužnicu. U njoj je stajalo da je Blatter u godinama svog prvog mandata Platiniju, tadašnjem tehničkom direktoru u FIFA-i uplaćivao po 300 tisuća franaka godišnje.

Linker
15. travanj 2024 02:06