POBJEDNIČKI START

Bjelica: 'Vodim austrijski Real Madrid, želim duplu krunu i skupinu Lige prvaka'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 20. srpanj 2013. 14:30

Od hrvatskih trenera na europskom zapadu najveći klub neke zemlje vodi Nenad Bjelica, koji je u lipnju preuzeo bečku Austriju, po trofejima i broju navijača odmah do Rapida. Parira mu samo Ante Čačić s Mariborom, no Beč je ipak Beč...

Tijekom priprema je Bjeličina Austria pobijedila Everton i Partizan (po 2-1), prošli vikend rutinski apsolvirala 1. kolo nacionalnog kupa (3-0 u Oberwarthu), a u subotu s Admirom počinje prvenstvenu utrku u Ligi 10 u kojoj upravo “ljubičasti” iz glavnoga grada brane naslov prvaka.

Podsjećamo, prošle tri godine 41-godišnji je Osječanin radio čuda s WAC-om iz Sankt Andräe, uvevši ga iz treće u prvu ligu...

- Moj rad je isti u malom i velikom klubu, ali mogućnosti su ovdje puno veće, za oporavak i rehabilitaciju pogotovo, zahvaljujući vitaminizaciji i metodama regeneracije mogu nametnuti jači intenzitet treninga. Imam na raspolaganju doista sve što trener poželjeti može, od pomoćnog ljudstva do softvera za analizu - kaže Bjelica, koji si je davno zacrtao postupan put: nametnuti se za neki od najjačih austrijskih klubova, pa pokušati do Bundeslige ili Primere.

Legende čekaju u redu

- Ovo je po svemu najveći austrijski klub, najsređeniji, financijski najzdraviji, u kojem je gušt raditi, moglo bi se reći austrijski Real Madrid.

Bjelica nije prvi Hrvat trener Austrije, preklani je to kratko bio Ivica Vastić, bivši austrijski reprezentativac...

- Kao strancu velika mi je čast što mi je dano povjerenje. Austria obično bira svoje bivše igrače za trenere, klupske legende, a sada su oni stajali u redu iza Nike Kovača i mene. Lijepo mi je to priznanje za postignuto u dosadašnjoj karijeri. Nadam se da ću i dalje biti uspješan, vjerujem u sebe, volim izazov i ne bojim se nikoga.

Austria je prvak, trener Peter Stöger otišao je u Köln, no čelništvo kluba i mediji od Bjelice ne traže nemoguće:

- Kad se zna da Red Bull Salzburg ima triput veći proračun od prvog sljedećeg, teško je biti prvak, a imperativa nema osim plasmana u Europu. Prošle sezone Austria je iznenadila jer je više bila momčad od Salzburžana, koji i dalje imaju najbolje pojedince. Međutim, ja svaku utakmicu želim dobiti, uvijek idem na tri boda i radim dnevni presing na igrače da tako razmišljaju. Moj osobni cilj s Austrijom je dvostruka kruna i grupna faza Lige prvaka.

Gradski rival Rapid upravo je ispao iz kupa od LASK Linza, na 11-erce, lani je pak Austriji izmakla dvostruka kruna zbog poraza od trećeligaša Paschinga...

- Liga je postavljena na zdravim temeljima i doista svatko svakoga može pobijediti, zato je veliki uspjeh biti ispred superbogatog Salzburga, no ne može se samo s novcem biti prvak. Treba i srca, homogenosti, zajedništva... Vidim da navijače veseli što je najveći rival Rapid ispao iz kupa, lani je Austria protiv ‘zelenih’ osvojila 10 od 12 bodova, ali konačni plasman je bitniji od pobjeda u derbijima.

Bjeličina momčad je u ljetnom prijelaznom roku dovela tri prinove, samo za jednog je plaćena odšteta (200.000 eura), prema Transfermarktu kadar sa samo petoricom stranaca vrijedi 21,800.000 eura, upola manje od Salzburgova.

Rogulj igra, Kardum ne

- Zasad prednost imaju oni koji su osvojili prvenstvo, ta grupa igrača zaslužuje respekt, glupo bi bilo od mene da pretumbavam momčad koja je funkcionirala. Naravno, kroz sezonu će biti dokazivanje, iskristalizirat će se najbolji, ali bilo bi nepošteno odmah praviti remont.

Bjelica u kadru ima dvojicu HR- igrača, stopera Kaju Rogulja (ex-Slaven Belupo) i vratara Ivana Karduma (ex-Osijek):

- Rogulja su mučila leđa pa nije igrao, ali vraća se za start prvenstva, dok Kardum mora biti strpljiv jer mu je konkurent prvi vratar austrijske reprezentacije Lindner, koji je u izvrsnoj formi. Kad je o kadru riječ, to je to, osim ako netko bude prodan...

Za razliku od prije nekoliko godina, vodećih pet austrijskih klubova iz prošle sezone ne vode Austrijanci: osim Bjelice, Salzburg vodi Nijemac Roger Schmidt, Sturm je preuzeo Darko Milanič, ex-Bjeličin WAC njegov bivši pomoćnik, Riječanin Slobodan Grubor koji ima i austrijsku putovnicu, a Rapid Zoran Barišić, koji je doduše rođen u Beču i bivši je austrijski reprezentativac.

- Potvrda je to da naša struka dobro radi, mi koji smo dugo u inozemstvu znamo koliko je teško zadobiti povjerenje za trenera - poručio je Bjelica, koji u Salzburgu gostuje u 2. kolu, a s Rapidom igra u četvrtom. HR derbi, WAC - Austria, igra se 24. kolovoza...

Pobjednički start Austrije

Nogometaši bečke Austrije, koje vodi hrvatski stručnjak Nenad Bjelica, pobjednički su krenuli u obranu naslova u austrijskoj Bundesligi…

Bečani su u 1. kolu novoga prvenstva pred svojim navijačima svladali Admiru Wacker s 2-0. Dugo su Bjeličini nogometaši lomili otpor momčadi koju vodi legendarni Toni Polster, a bunker je napokon probio Philipp Hosiner u 77. minuti. U trećoj minuti sudačke nadoknade konačnih je 2-0 s bijele točke postavio Marko Stanković.

Hrvatski nogometaš Kaja Rogulj igrao je do 76. minute u obrani Austrije, dok je rezervni vratar Ivan Kardum cijelu utakmicu odgledao s klupe.

Austrijska Bundesliga, 1. kolo:

Austria Beč - Admira Wacker 2-0

Linker
22. rujan 2024 13:37