ANALITIČKA ANOMALIJA

Bizaran slučaj Lovrena: Prema CIES-u je najbolji, a prema Squawki najgori!

Koje je istraživanje onda u pravu? Odgovor je, naravno, uvijek negdje u sredini
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 20. svibanj 2015. 14:17

Nemalu je nevjericu među navijačima Liverpoola izazvalo istraživanje Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) iz Neuchatela, koje je Dejana Lovrena proglasilo najboljim stoperom Premier lige.

Hrvatski je reprezentativac zaradio postotak od 79,6%, ukupno 12. u rangiranju svih stopera iz najjačih pet europskih liga, a najbolji u Engleskoj. Igrač kojega su navijači zbog loše partije protiv Crystal Palacea po tko zna koji put ove sezone razapinjali na društvenim mrežama (Sunday Telegraph dao mu je mizernu četvorku) odjednom je ocijenjen kao najbolje pojačanje Premiershipa u cijeloj sezoni. Za rubriku vjerovali ili ne, prokomentirao je tu vijest Evening Standard.

Prvi u broju kikseva

Kako je, za početak, πvicarski institut došao do svoje ocjene? Generiranje postotka u istraživanju CIES-ova “Nogometnog opservatorija” nastaje na temelju šest indikatora: osvojenih i izgubljenih lopti, stvorenih šansi, preciznosti udaraca, dobivenih duela te spašenih lopti. Uvjet za uvrštavanje na ljestvicu je najmanje 60 posto odigrane minutaže u domaćem prvenstvu.

“Temeljni je princip našeg istraživanja uzimanje u obzir činjenice da je cjelina važnija od zbroja dijelova. Zbog toga promatramo kako igrači svoj individualni talent stavljaju u službu momčadi, a ne obrnuto”, objašnjavaju u CIES-u.

Sporna analiza ima jedan veliki problem, a to je da uopće ne vodi računa o tome koliko su igrači konkretno pridonijeli rezultatu momčadi. U slučaju ofenzivnih igrača to su golovi i asistencije, a u slučaju braniča kiksevi koji su doveli do primljenih golova. Lovren je, nažalost, u potonjem prednjačio. Podaci jedne druge analitičke stranice, londonske Squawke, pokazuju da je Lovren ove sezone bio autor najviše pogrešaka od svih braniča Premier lige! Napravio ih je šest, jedan više nego njegov suigrač Martin Škrtel, a dalje slijede Isla, Koscielny, Evans itd.

Prema tome ispada da je Lovren zapravo najgori stoper na Otoku. Koje je istraživanje onda u pravu? Odgovor je, naravno, u sredini, no proizvoljnost je najuputnije izbjeći konzultiranjem dojma navijača i novinara. Oni 25-godišnjaka nisu baš favorizirali. “Lovren je napravio puno pogrešaka i član je momčadi koja je primila samo devet golova manje od Hulla kojem prijeti ispadanje iz lige. Zbog svoje je loše forme ranije imao samo jednu odigranu utakmicu u tri mjeseca”, piše Evening Standard.

Sezona iz noćne more

Novinar Richard Perry podsjeća da su očekivanja od Lovrena bila vrlo velika zbog odπtete od 25 milijuna eura, no “prva sezona na Anfieldu pretvorila se u podbačaj”. U nastavku teksta čudi se kriterijima CIES-a koji je Lovrena pretpostavio igračima kao što su John Terry, Vincent Kompany i Gary Cahill te zaključuje da je cijelo istraživanje puno raznih anomalija.

Još jedan portal koji nogometaše na temelju statističkih podataka lopte ocjenjuje iz utakmice u utakmicu, Whoscored.com, djeluje možda i najrealnije. Lovren je s prosječnom ocjenom 7.00 zauzeo 134. mjesto od ukupno 543 igrača u Premier ligi.

Linker
08. srpanj 2024 07:53