Marijan Kustić na utakmici Hajduk - Osijek

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
KUSTIĆ ZA SN

‘Bišćan će dobiti novi ugovor, Pletikosa se snašao sjajno, a evo što mislim o kazni Hajduku!‘

Prvi čovjek HR nogometa o HNL-u, kazni Hajduku, prozivkama iz Splita i Zagreba, Vatrenima...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. siječanj 2022. 07:05

Punih pet mjeseci Marijan Kustić već je na čelu Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, unazad barem dvije godine vukao je s pozicije izvršnog direktora Saveza brojne ključne poteze. Kustić je bio taj koji je reprezentaciju vratio na Poljud, te otvorio nogometnim djelatnicima iz Dalmacije brojna mjesta u HNS-ovim komisijama. Kustić iz dana u dan traži način da hrvatska nogometna obitelj sjedi za istim stolom, te bez figa u džepu pokuša riješiti sve probleme koji ih tište ili one koji su ih godinama razdvajali.

Izazovno i dinamično

Kustić rijetko istupa u javnosti, daleko je skloniji poteze vući u tišini, ali svjestan je kako postoje trenuci u kojima kao prvi čovjek hrvatskog nogometa mora poslati čvrste poruke. Početak godine u kojoj nas čeka Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali i vrući nastavak HNL sezone, idealan su trenutak za to.

image

Kustić na Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza

RONALD GORSIC/CROPIX

Gospodine Kustić, vaša prva godina u ulozi predsjednika završena je na fantastičan način. Vatreni su izborili SP, što je bila kruna svega dobroga što se dogodilo...

- Godina je bila vrlo izazovna i iznimno dinamična. Cijeli naš tim svakodnevno je radio na razvoju domaćeg nogometa u svim aspektima. Sada, kad rezimiramo sve postignuto u protekloj godini, mogu reći da sam izrazito zadovoljan s postignutim. Osigurali smo direktan plasman na SP u Kataru, što je potvrdilo najvišu razinu kvalitete hrvatske nogometne reprezentacije. Mislim da ne shvaćamo koliko je to velik uspjeh, a to najbolje pokazuju imena nogometnih velesila koje još nisu, a neke i neće uspjeti plasirati se na finalni turnir. Za takav uspjeh, kao i one koje smo postizali na prošlim europskim i svjetskim smotrama, zaslužni su prije svega igrači i izbornik, no kredit zaslužuju svi ljudi iz naše velike nogometne obitelji koja broji 1.400 klubova.

Pletikosa se sjajno snašao

Izbornik Zlatko Dalić zasluženo je nagrađen novim ugovorom?

- Nastavak suradnje s izbornikom Dalićem nije bio upitan. Savez je jasno istaknuo, a to i osobno mogu reći, da Dalić ima našu maksimalnu podršku. Uz sve ove rezultatske uspjehe izbornik je proveo tranziciju među generacijama, zbog čega danas imamo mladu i potentnu reprezentaciju, koja je zalog za sigurnu budućnost i dobre rezultate u godinama pred nama. I to je potrebno jasno istaknuti, te pripisati zasluge izborniku i njegovom stožeru. Nametnuli su se igrači iz domaće lige, što je pokazatelj da je i HNL na visokoj razini i to me posebno raduje.

image

Zlatko Dalić

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Nije samo seniorska reprezentacija bila uspješna, iza nas su odlični rezultati i mnogih drugih selekcija?

- To je samo potvrda kako je HNS kvalitetno posložen sustav, te je to rezultat predanog rada na svim razinama i u svim selekcijama. Naši današnji A reprezentativci produkt su mlađih selekcija, a to je najbolji pokazatelj puta kojim moramo ići. Želim iskoristiti i ovu priliku kako bih izrazio zadovoljstvo i pohvalio izbornika U-21 reprezentacije Igora Bišćana i njegov tim, ali i sve izbornike mlađih selekcija. Oni su, da se slikovito izrazim, u rudniku i kopaju, te stvaraju zlatne grumene koji se na kraju finaliziraju u konačni proizvod u A reprezentaciji. Napomenut ću da sam obavio razgovor s Bišćanom o produljenju ugovora jer je svojim radom to zaslužio. I čim se vrati s odmora to ćemo i učiniti. Raduje me što smo u rad naših selekcija uključili niz proslavljenih bivših reprezentativaca, poput Ćorluke i Mandžukića u stožeru A reprezentacije. Ovdje bih posebno istaknuo Stipu Pletikosu, koji se sjajno snašao na mjestu tehničkog direktora A i U-21 reprezentacije, te je u ovih pola godine odradio odličan posao. Važno nam je imati u sustavu takve profesionalce, ljude s puno vrijednog iskustva, koji znaju što znači kult reprezentacije. Ženske i futsalske reprezentacije također rastu, što mi je posebno drago. Naša je zadaća da osiguramo sustav koji će omogućiti rad na najvišoj razini, a postignuti rezultati govore da idemo u dobrom smjeru.

image

Igor Bišćan

RONALD GORSIC/CROPIX

Neovisni suci

Jeste li pred izbornika Dalića postavili kakve imperative za Katar?

- Sam plasman na Svjetsko prvenstvo je veliki uspjeh. To ne znači da želimo na tome stati. Svaku utakmicu želimo pobijediti i ostvariti najbolji mogući plasman, no imperativa - osim da se da svoj maksimum i da pristup bude pravi - nema. HNS i ja vjerujemo u našeg izbornika i igrače, te se nadam da će nas opet obradovati sa svojim igrama i rezultatima na prvenstvu.

Kako gledate na Ligu nacija, što u njoj rezultatski očekujete?

- Uspjeli smo zadržati status u Ligi A, a istovremeno iskoristiti te utakmice za pomlađivanje reprezentacije, što je dobro i važno. Radi se o natjecanju u kojem ćemo imati priliku igrati s velikim nogometnim silama, utakmice će biti sigurno zanimljive i navijačima. Liga nacija je ozbiljno natjecanje i tako na njega u HNS-u gledamo. Svaka utakmica naše selekcije je važna, utječe na koeficijent A reprezentacije, koji nam je vrlo bitan. U tom smislu očekujemo da i u Ligi nacija pokažemo visoku kvalitetu i polučimo dobar rezultat, a glavni cilj je ostati u Ligi A, gdje Hrvatska kvalitetom pripada.

'Na Poljudu je atmosfera bila sjajna, ali postoje pravila koja svi skupa moramo poštivati'

Imamo i dosta ljutnje u Splitu nakon što je zatvoren Poljud. Vi ste bili na utakmici Hajduk - Osijek, te ste bili oduševljeni sa svime. Stojite li i dalje kod te izjave?

- Stojim iza izjave o fantastičnoj atmosferi i igri na terenu. Naravno da me veseli pun stadion, ali moramo shvatiti da neke pojave, koje su djelo pojedinaca, a ne svih navijača na stadionima, nisu prihvatljive ni dopuštene. To su prije svega pirotehničke naprave i vrijeđanje po bilo kojoj osnovi. Ta pravila vrijede u cijeloj Europi. Ta pravila nas čekaju i u Europi i svijetu. To su globalna pravila. Ne možemo niti smijemo biti iznimka ukoliko želimo pripadati tom svijetu. Ono što sam rekao za sudačku organizaciju vrijedi i za disciplinskog suca ili Disciplinsku komisiju. Ne želim utjecati na njihov rad i odluke. Svi imaju svoju autonomiju u radu, ali moraju snositi i odgovornost. Nije predsjednikovo, a ni članova Izvršnog odbora da se miješaju u njihov rad. Bitno je imati pravila i po pravilima postupati. I ta pravila moraju biti za sve jednaka. Ono na čemu trebamo težiti je sustavna edukacija kompletne nogometne javnosti o tim pravilima, pa i kroz javna obrazloženja takvih odluka. Na tome ću inzistirati.

Hoće li HNS preispitati pravilnike i vidjeti jesu li oni takvi doista najbolji za HNL?

- HNS nije izdvojena jedinka, dio smo europske i svjetske nogometne obitelji. Pravila su jednaka za sve i svugdje. I tu HNS ne treba po ičemu biti drugačiji od drugih zemalja i pravila koja imaju UEFA i FIFA. Pravila su jasna, a očekujemo da je onda takva i njihova primjena. Ujednačenost kazni za sve klubove je ono na čemu jasno inzistiramo. Ukoliko je potrebno negdje uskladiti pravilnik ili nešto promijeniti, to ćemo i učiniti.

Na toj smo utakmici vidjeli i vašu sliku među transparentima. Kako ste to doživjeli?

- Ne bih htio uopće to komentirati. Bio sam igrač i to pripisujem navijačkom folkloru.

Prozivaju vas neki da odmažete Hajduku, da ne želite njegov uspjeh? U Zagrebu vas, pak, prozivaju da sve radite samo za Hajduk. Tko je u pravu?

- Ni jedni ni drugi. Svoj posao prije kao izvršni direktor, a i sada kao predsjednik HNS-a, radim u najboljoj mogućoj vjeri, spreman na iskren i otvoren razgovor sa svima na dobrobit hrvatskog nogometa. I nadam se da to većina prepoznaje. Predsjednik HNS-a nije i ne smije biti klupski obojen. Moj zadatak je raditi na razvoju domaćeg nogometa, jačanju sustava i kvalitete rada u svim područjima koje su pod ingerencijom Saveza. Za mene su svi klubovi isti i imaju jednak tretman.

U ovoj ste godini postavili i hibridne terene na Poljudu, u Šibeniku, pripremate ih i u Gorici. Tereni su donijeli veliki iskorak u ligi, doista su se isplatili?

- Do sada je većina klubova Prve lige dobila nove hibridne terene i to je projekt koji je HNS pokrenuo s jasnim ciljem. Da smo dobro postupili pokazuje i kvaliteta naše lige koja se značajno podignula. Ovim projektom osigurali smo da naši klubovi imaju travnjake koji su standard i u najjačim europskim ligama. HNS sustavno ulaže u razvoj domaćeg nogometa i to ćemo nastaviti raditi u budućnosti. Ovaj je projekt bio i jedno od mojih prvih zaduženja u vrijeme obnašanja funkcije izvršnog direktora, zbog čega sam posebno ponosan na postignute rezultate. Moram istaknuti i našu suradnicu, sada voditeljicu infrastrukture Andreu Dokuš, koja nastavlja raditi na tom projektu.

Što je HNL-u donijela promjena u Sudačkoj komisiji? Je li suđenje bolje s Brunom Marićem na čelu sudaca? Jeste li zadovoljni s promjenama koje je napravio?

- Sudačkih pogrešaka je bilo i, na žalost, bit će ih vjerojatno i ubuduće. Svatko tko prati najveće europske lige svjedok je da i tamo ima puno većih sudačkih pogrešaka nego što je to slučaj kod nas. Kako je naše prvenstvo postalo izjednačeno, svaka se pogreška posebno apostrofira i izaziva povećane tenzije. Uvođenje VAR-a je zasigurno pomoglo u pravednosti donošenja sudačkih odluka. Naravno, radi se ipak o novoj tehnologiji, te je potrebno i dalje raditi na usavršavanju, posebno u koordinaciji između VAR sobe i sudaca na terenu. Nemojmo zaboraviti da je Bruno Marić upravo bio osoba koja je vodila i vodi taj projekt. Ono što me posebno raduje jest otvorenost i komunikacija sudačke organizacije prema nogometnoj javnosti. To je jedna novina u komunikaciji sudačke organizacije, te je pozdravljam. Koliko je bitno educirati suce, smatram bitnim educirati i nogometnu javnost, odnosno navijače, jer čestim promjenama nogometnih pravila i sama javnost zna biti zbunjena.

Je li Bruno Marić dobio sve ovlasti po pitanju sudaca i suđenja?

- Sudačka komisija i njihov rad su apsolutno neovisni. U njihov rad se ne upliće nitko iz izvršnih tijela HNS-a. Njihovu neovisnost treba još dodatno snažiti. Mi u HNS-u želimo biti logistička potpora i ništa više. Profesionalizam i stručnost jedini su parametar i mjerilo uspjeha, pri čemu, naravno, očekujemo i razvijanje novih kvalitetnih sudaca, te suđenje sa što manje pogrešaka.

Iskren i otvoren partner

Imamo jako neizvjesno prvenstvo, veseli li vas to?

- Veseli mene, a vjerujem i sve ljude koji prate domaći nogomet. Jaka i neizvjesna liga povećava interes za Prvu HNL i općenito nogometom. I nadam se da će u godinama pred nama biti još kvalitetnije i neizvjesnije. Na nama u HNS-u je da pomognemo u jačanju sustava, a na klubovima je njihov dio posla. Ovim putem bih i čestitao vodstvima klubova na njihovom poslu i jačanju igračkog kadra, stabilnosti poslovanja i stvaranju svih drugih preduvjeta za jačanje kvalitete natjecanja, a poglavito u ovim teškim trenucima pandemije. HNS je tu da bude iskren i otvoren partner spreman na suradnju koja će rezultirati boljitkom domaćeg nogometa. Veseli što se broj klubova koji su u borbi za prvo mjesto povećao. Dinamu, Osijeku i Rijeci ove godine pridružio se i Hajduk. Nadam se da će se voditi mrtva utrka za prvaka do kraja prvenstva i da ćemo svi uživati u sjajnim nogometnim predstavama. Jaka liga privlači kvalitetne igrače, publiku, sponzore i nudi priliku za stvaranje igrača koji će imati svoje mjesto u A reprezentaciji. Ostaje mi jedino da poželim ostalim klubovima da uz Dinamo, koji ima sjajnu konstantu u Europi, naprave u Europi taj iskorak i dobrim rezultatima donesu dovoljno bodova Hrvatskoj ligi kako bi napredovala na UEFA-inoj ljestvici i tako imamo što veći broj klubova u europskim natjecanjima.

'Jedinstvena 3. HNL bit će iznimno atraktivno natjecanje'

Na ljeto ćemo imati jedinstvenu Treću HNL? Je li sve spremno za tu ligu?

- Treća HNL će biti iznimno atraktivna liga. I za razliku od sada, kada imamo pet regionalnih liga, ona će biti jedinstvena liga. Ona je pod ingerencijom Saveza. Potrudit ćemo se da joj naglasimo ulogu u nogometnom svijetu. Njena uloga će biti i u razvoju mladih igrača jer smo svjesni da mladi i neafirmirani igrači teško dolaze do prilike u seniorskim sastavima prve i druge lige. Moramo razvijati sustav koji će stvarati buduće hrvatske nogometne zvijezde i ovo je jedan od takvih poteza. Uz to, stvaranjem jedinstvene Treće lige želja nam je ojačati kvalitetu i konkurenciju u drugom stupnju natjecanja.

S obzirom da imamo malo mladih igrača i u Prvoj i u Drugoj ligi, hoćete li u Trećoj poduzeti konkretne korake da se otvori prostor za mlade igrače? Recimo, da četiri mlada igrača moraju i početi i završiti utakmicu?

- Važno je stvoriti klimu oko klubova da prepoznaju takav pristup kao ispravan. Nametanje pravila koja nemaju stvarni efekt nema smisla. Zajedno s ligom i klubovima na svim razinama natjecanja HNS će raditi kako bi se stvorili preduvjeti za najbolji mogući razvoj hrvatskog nogometa u budućnosti. Detalje uvjeta za nastupanje u trećem stupnju predložit će Stručna komisija, a konačnu odluku će, kao i za sve ostalo, donijeti Izvršni odbor.

'Udruga prvoligaša? Spreman sam ponovno okupiti sve klubove, a njihovo je da onda zajedno odluče što žele'

Znate da su klubovi u teškoj financijskoj situaciji i to već godinama. Kako im pomoći? Je li vraćanje Udruge možda korak koji bi mogao pomoći HNL-u?

- HNS sustavno pomaže u razvoju svih klubova i radit ćemo na tome koliko god možemo. Pomažemo izgradnjom travnjaka, jačamo marketinški potencijal natjecanja. Pred nama je puno posla, ali samo zajedno možemo ići naprijed. Udruga je uvijek jedna od opcija, jedna od ideja koja bi mogla imati pozitivne efekte, ali o tome odlučuju klubovi. Sjetit ćete se da sam na inicijativu Hajduka prije nekoliko godina nastojao okupiti klubove oko te inicijative, ali tada klubovi nisu bili za to. Tu odluku ne može, niti treba donijeti Savez svojom direktivom. To treba biti volja klubova. Ali, spreman sam opet pokušati okupiti klubove za isti stol ako za to postoji interes većine klubova.

Vjerujete li da bi Hajduk i Dinamo mogli stati zajedno u nekim stvarima jer valjda su svjesni da imaju pregršt zajedničkih interesa?

- Hajduk i Dinamo su naša dva najveća i najtrofejnija kluba, koji imaju svoj status i u europskim okvirima. Ta dva kluba okupljaju i najveći broj navijača. Razumljivo bi bilo da oni budu predvodnici pozitivnih inicijativa vezanih za razvoj nogometa u državi, pri čemu nemojmo zanemariti Osijek, Rijeku i ostale klubove jer je važno da svi imaju ravnopravan status.

Linker
30. travanj 2024 22:04