NOVA EPIZODA U TURSKOJ

Bilić sletio u Istanbul: 'Sretan sam što sam ovdje, jedva čekam započeti s treninzima'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. lipanj 2013. 17:41

Jedva čekam da krenemo u ovu avanturu - bile su prve riječi Slavena Bilića nakon što je nešto prije 14 sati sletio u Istanbul.

Bivšeg su hrvatskog izbornika u zračnoj luci dočekali klupski dužnosnici i brojni novinari, a on je oko vrata stavio klupski šal te najavio da želi pridonijeti izgradnji “najvećeg Besiktasa”.

- Stigao sam u veliki klub i veliku zemlju. Mislio sam da ću se nakon posla u Rusiji malo odmoriti, ali odmah se sa svojim timom bacam na posao. Potrudit ćemo se da od početka krenemo u stvaranje velikog projekta. Imamo mnogo toga za ponuditi - obećao je Bilić.

Bilić kao Prosinečki

Poslijepodne je na službenom predstavljanju primijetio da između turskog i hrvatskog nogometa postoje mnoge sličnosti.

- U Hrvatskoj sam se naviknuo na gorljive navijače i znam da će ovdje biti naša pokretačka sila. Ne trebam vam ni reći da Besiktas ima fanove u Hrvatskoj, Italiji, Engleskoj... Borit ćemo se za njih. Osjećam veliku energiju. Nije nikakva tajna da me uvijek privlačio otočki nogomet, no u međuvremenu je moje srce zavoljelo Tursku i ovaj narod - i eto me kod vas.

Dodao je da preuzima odgovornost za lošu sezonu u Moskvi i priznao da će mu pomoći savjeti Prosinečkog.

- On i Marijan Mrmić (bivši vratar Besiktasa, nap. p.) dali su mi dosta informacija. Hoće li biti transfera hrvatskih igrača? Vidjet ćemo, ali moj je prioritet fokusiranje na jaki juniorski pogon. Da, ja sam trener prve momčadi, no želim imati bazen mladih igrača po uzoru na Manchester United - otkrio je Bilić.

“Poslije ruskih frustracija, Bilić je stigao na drugi planet, gdje će njegova sklonost napadačkoj igri puno bolje proći. Ako želite znati kako će izgledati Besiktas, dovoljno je da pogledate što je Prosinečki učinio s Kayserisporom.”

Bitka za Maloču

Ovako je novog trenera “crno-bijelih” predstavio Okay Karacan, kolumnist visokotiražnog dnevnika Zaman koji predviđa da će Bilić trećeplasiranom klubu Lige udahnuti dopadljivi stil igre i stvoriti “mali model hrvatske reprezentacije”. Prema nagađanjima turskih novinara, Bilićeva prva kadrovska intervencija trebala bi se ticati napada. Najveći kandidat za otpusnicu je Hugo Almeida, koji je većinu prošle sezone bio ozlijeđen. Uspije li Portugalca prodati za željenih 7 milijuna eura, uprava će se baciti na pregovore oko dolaska Emmanuela Adebayora.

Mnogo bombastičniji transfer najavio je predsjednik Orman. Prije tri je tjedna obećao da će učiniti sve kako bi u Europu vratio Ronaldinha, iako je igračev agent rekao da se radi o “ludim pričama”...

- Ronaldinho želi doći. Ako pronađemo još sponzora, transfer je izgledan - objašnjava Orman.

Preostala moguća pojačanja su Carlton Cole i Mario Maloča. S West Hamovim je napadačem Bilić već razgovarao , dok je za Hajdukova kapetana Besiktas spreman dati dva milijuna eura. No, Splićani traže tri i pol milijuna, a prihvatili bi tri...

Linker
21. rujan 2024 21:52