VRIJEDNO SLAVLJE

Bilić: Ova pobjeda vrijedi više od tri boda; Pavljučenko: Zasluženo sam bio na klupi!

Vedran Ćorluka je odigrao žustro, žestoko, poput Igora Štimca nekada, zaradio je i javnu opomenu u sudačkoj nadoknadi 'zbog šerifovanja'
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 03. rujan 2012. 20:45

Nogometaši Lokomotiva su preokretom u drugom poluvremenu pobijedili u drugom uzastopnom gradskom derbiju, drugi ruski predstavnik u Ligi prvaka Spartak svladan je sa 2-1. prva je to pobjeda ‘željeznodorožnika’ nad ‘crveno-bijelima’ nakon četiri uzastopna poraza uz gol-razliku 0-9...

Iako se pred očima ruskog izbornika Fabija Capella dobrom igrom u drugih 45 minuta istaknuo Roman Pavljučenko, glavna priča je desno krilo Aleksander Samedov, koji je u posljednje dvije utakmice skupio četiri asistencije, ukupno sedam u isto toliko kola.

- Nabacuje kao Beckham, Samedov je ruski Beckham, uspoređuju novopečenog reprezentativca sa zapadnjačkom nogometnom ikonom ruski mediji, a o tome je na konferenciji za novinare nakon utakmice sa Spartakom upitan i trener Lokomotiva:

- Samedov je igrao s jakim karakterom, ne predaje se čak i kada drugi to čine. Neću ga uspoređivati s Beckhamom jer Samedova to ne zanima. Ja sam apsolutno zadovoljan njegovim igrama u svih sedam kola, no nije Samedov dovoljan da bismo pobjeđivali - izvukao se Slaven Bilić iz sugerstivnog pitanja o ovoljetnom sedam milijuna eura vrijednom pojačanju, povratniku iz moskovskog Dinama.

Lokomotiv stanku zbog reprezentacije dočekuje na petom mjestu sa 13 bodova, može žaliti za prethodnim domaćim porazom od Dinama, kao i za propuštenim 11-ercem u sedmoj minuti sudačke nadoknade za pobjedu nad Alanijom (2-2).

No, vratila je Fortuna dugove Biliću, valjda prvi put ove sezone suparnik je promašio više prigoda od ‘željezničara’, koji su gotovo sve svoje realizirali. Kao i protiv Dinama u prošlom kolu, kad su izgubili 2-3, dva prekida Samedova, ovaj put na glave N’Doyea i Pavljučenka, za preokret od 0-1 do 2-1 i peto mjesto na ljestvici ruskog prvenstva nakon sedam kola, tri manje od vodećeg dvojca Zenita i Tereka, s kojima se momčad hrvatskog stožera sastaje u 9. i 10. kolu. Prije toga slijedi domaćinstvo također jakom Rubinu...

- Želim se zahvaliti navijačima na čudesnoj podršci. Puno im hvala. Potom i igračima na reakciji u drugom poluvremenu - naglasio je Bilić i obrazložio:

- Za nas je ova pobjedu vrijedna više od tri boda, jer bili smo u teškoj psihološkoj situaciji, izgubili samopouzdanje, a pobjedom u derbiju protiv sudionika Lige prvaka smo ga vratili. Mogu ja koliko hoću tvrditi da su moji igrači najbolji, ali povjerenje u svoju vrijednost dolazi samo kroz ovakve pobjede - naglasio je Bilić, kojem bi se za dva tjedna u kadar trebali vratiti prvi vratar, Brazilac Guilherme i još važnije, ljevonogi vezist Dmitrij Torbinski.

- Još od priprema u Sloveniji bio sam ugodno iznenađen kvalitetom momčadi, dobro smo započeli sezonu, no nakon poraza u Krasnodaru igrači su počeli gubiti vjeru u sebe. Stoga smo ja i moj stožer puno radili na psihološkoj pripremi i zato mi je ova pobjeda vrednija od bilo koje druge. Dosad smo gubili bodove zbog svojih pogrešaka, a sada smo napravili preokret iskoristivši suparnikove - priznao je uskoro 44. godišnji Splićanin.

Dakako da su ruski novinari odmah pitali za svog ljubimca Pavljučenka:

- Klupom ga nismo željeli degradirati, nego motivirati, dati mu novi poticaj. I izvukli smo iz njega maksimum, nije samo zabio pobjednički gol, nego po mome sudu odigrao fenomenalno, kazao je Bilić, pohvalivši još i iskusnog stopera Djuricu i mladog vezista Grigorjeva, koji su opravdali uvođenje u momčad umjesto Burlaka i Maicona. Nije spominjao Ćorluku, no zato ćemo ga mi: odigrao je Čarli žustro, žestoko, poput Igora Štimca nekada, zaradio je i javnu opomenu u sudačkoj nadoknadi “zbog šerifovanja”, kao da je htio demantirati ruske medije koji su ga počeli prozivati iako je Rus Burlak dosad više griješio od njega, kao i Ozdojev i Glušakov. Siguran je bio i Dario Krešić na vratima, namjerno je dobio žuti karton zadržavajući igru u završnici, a imao je i sreću da su dva zicera gostiju prohujala pokraj njegovih vratnica.

Lokomotiv je jedina momčad u ovom kolu ruskog ‘čempionata’ koja je pobijedila kao domaćin:

- Uvijek ističem da je ruska liga jako natjecanje, u kojem nema jednostavnih suparnika čak i za vrhunske klubove. Trebali biste biti ponosni na svoju ligu. Možda su neuspjesi domaćina reuzltat pritiska poslodavaca da se pod svaku cijenu pobijedi, no moje je mišljenje, kao što sam već rekao, da je ‘čempionšip’ liga iznenađenja.

Pavljučenko: Bilić pravilno postupio

Roman Pavljučenko je pobjedu prokomentirao kao “veliki korak za Loko, jer je Spartak jedna od najjačih momčadi u Rusiji”, a glede Bilićeve odluke da počne s klupe rekao:

- Mislim da je Bilić bio u pravu što me stavio na klupu nakon utakmice s Dinamom. To me potreslo, ali bio sam ljut na sebe i želio dokazati svoju vrijednost. Bilić je sve dobro napravio - pohvalio je svoga trenera dosad uglavnom melankolični plavokosi centarfor.

Linker
22. rujan 2024 11:27