BEŠIKTAŠ - LIVERPOOL 1:0

BEŠIKTAŠU DRAMA! Dejan Lovren promašio penal i odveo Bilića u osminu finala

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 26. veljača 2015. 19:09

Promašaj jedanaesterca Dejana Lovrena odveo je nogometaše Besiktasa i njegov hrvatski stožer na čelu sa Slavenom Bilićem u osminu finala Europske lige!

U dramatičnom okršaju na Olimpijskom stadionu u Istanbulu sreća ovaj put nije bila naklonjena Liverpoolu kao u finalu Lige prvaka 2005. Domaćini su pogotkom Bilićeva jokera s klupe Tolgaya Arslana u 72. minuti izjednačili ishod s Anfielda (1-0), a kako nakon produžetaka nije bilo promjene rezultata odlučio je psihološki triler 11-eraca: svih pet Besiktasovih izvođača je pogodilo mrežu, a posljednji izvođač za ‘redse’, hrvatski reprezentativni stoper Dejan Lovren, pucao je preko grede za veliko slavlje gotovo 60.000 Turaka i tugu 4.000 Engleza. Mogli su domaći navijači slaviti već prije produžetaka, ali je volej Dembe Baa u drugoj minuti sudačke nadoknade sa pet metara zatresao - gredu!

Engleski mediji su ovo nadmetanje najavili kao “prijemni ispit Slavena Bilića za Premiership” i ako je tako, 46-godišnji Splićanin ga je položio; pod njegovim vodstvom izbačen je peterostruki europski i 18-erostruki engleski prvak za kojeg bivpi hrvatski izbornik navija od malih nogu.

Momčad Brendana Rodgersa, bez Coutinha, Hendersona, Sakha i Johnsona, prijetila je samo u prvih 45 minuta, kad je dvije velike prigode, Sterlinga i Sturridgea, obranio pričuvni vratar domaćig Çenk Gönen. U drugih 45 minuta terenom koji nije u bogzna kakvom stanju letjeli su samo ‘crni orlovi’, koje je odlično pripremio Miljenko Rak i kojima je nedostajalo više od pola obrane. U prvom i početku drugog dijela prijetili su ‘crno-bijeli’ samo izdaleka, Mignolet je bivao na visini zadatka, no u nastavku se Besiktas trgnuo, Bilić je promijenio mjesta Töreu i Sahanu, zbližio linije i skratio teren, a u 60. minuti povukao pokazalo se dobitni potez, umjesto indisponiranog Sose uveo svježeg vezista Arslana, bivšeg Badeljeva suigrača iz HSV-a.

I baš je ‘Arslan lavljeg srca’ pogodio sa 17 metara u rašlje, ljevicom, nakon, čini se, slučajnog dodavanja Dembe Baa, koji se želio osloboditi stopera, ali je ostavio loptu na udarac natrčavajućem suigraču, kojem Lovren nije stigao u blok. Mijenjao je potom i Rodgers, uvevši Manquilla umjesto Ibea i Lallanu umjesto nemoćnog Balotellija, no nije više Liverpool došao u prigodu, domaćini njegovim brzim igračima nisu dali prostora.

Çenk Gönen je pobijedio u bacanju novčića pa je Besiktas prvi raspucavao s bijele točke, Bilić je uz klupu triler gledao zagrljen s pomoćnicima Nikolom Jurčevićem i Edinom Terzićem. Precizni su do posljednje, pete serije, bili redom Demba Ba, Gökhan Töre, Veli Kavlak, Atiba Hutchingson i Tolgay Arslan za domaće, a Lambert, Lallana, Turčin Can i Allen za goste. Iz samo njemu znanog razloga Rodgers je za petog izvođača odrerio Dejana Lovrena, vjerojatno je očekivao obrnutu situaciju, da Hrvat puca za pobjedu protiv svojih bivših trenera, no ispalo je najgore za Liverpool i našeg stopera, lopta je preletjela vrata...



Beşiktaş vs Liverpool (5-4) Penalty Shootout 26... by rubin7190

BEŠIKTAŠ - LIVEPOOL 1:0 (5:4)

ISTANBUL Olimpijski stadion Atatürk. Gledatelja 65.000. Sudac: Damir Skomina (Slovenija).

STRIJELAC: 1:0 - Arslan (72).

JEDANAESTERCI: 1:0 - Demba Ba, 1:1 - Lambert, 2:1 - Töre, 2:2 - Lallana, 3:2 - Kavlak, 3:3 - Can, 4:3 - Hutchinson, 4:4 - Allen, 5:4 - Arslan, Lovren - promašaj.

BEŠIKTAŠ (4-2-3-1): Gönen - Kurtulus, Uysal, Franco, Opare - Hutchinson, Kavlak - Töre, Sosa (od 61. Arslan), Sahan (od 105. Frei) - Demba Ba. TRENER: Slaven Bilić.

LIVERPOOL (3-4-1-2): Mignolet - Toure, Škrtel, Lovren - Ibe (od 76. Manquillo), Can, Allen, Moreno - Sterling - Sturridge (od 105. Lambert), Balotelli (od 82. Lallana). MENADŽER: Brendan Rodgers.

Prva utakmica: Liverpool - Bešiktaš 1:0

BEŠIKTAŠ - LIVEPOOL 1:0 (5:4)

JEDANAESTERCI

BEŠIKTAŠ: O, O, O, O, O

LIVERPOOL: O, O, O, O, X

------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE

116. minuta - Demba Ba je pucao iz vrlo teške situacije, ali lopta je otišla iznad grede

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

100. minuta - Dobra prilika za Bešiktaš! Demba Ba je pucao s desetak metara iskosa, ali Mignolet brani

93. minuta - KRAJ REGULARNOG DIJELA UTAKMICE, IGRAT ĆE SE PRODUŽECI

91. minuta - Nakon udarca iz kuta i puno odbijanja u šesnaestercu, Demba Ba je zapucao s pet metara i pogodio gredu

GOOL 72. minuta - Demba Ba je petom odigrao za Arslana koji s ruba šesnaesterca pogađa gornji desni kut za vodstvo Bešiktaša

63. minuta - Töre je prošao po lijevoj strani, pucao s dvadesetak metara, ali lopta je otišla iznad grede

53. minuta - Kao i Kurtulus u prethodnom slučaju i Sosa je okušao udarac s dvadesetak metara, ali Mignolet je još jednom na mjestu

51. minuta - Kurtulus je zapucao s dvadesetak metara, ali to je bio lagan posao za Mignoleta

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

41. minuta - Sosa je odlično uposlio Sahana koji puca s ruba šesnaesterca, ali Mignolet zaustavlja njegov pokušaj

36. minuta - Moreno je pucao s desetak metara s lijeve strane, ali Gönen je još jednom na mjestu

33. minuta - Sturridge je ispremiješao obranu Bešiktaša, pucao s desetak metara iskosa, ali Gönen još jednom brani

29. minuta - Allen je izveo udarac iz kuta, a najviši u skoku bio je Škrtel čiji udarac glavom odlazi iznad grede

20. minuta - Moreno je prošao po lijevoj strani, pokušao ubaciti u sredinu, ali lopta se potom odbila do Sterlinga koji je opalio s dvadesetak metara, ali Gönen brani

10. minuta - Nogometa nema previše nakon uvodnih nekoliko minuta, ali grubih startova ima kao u priči, a nakon jednog takvog Mario Balotelli je zaradio žutio karton

1. minuta - Utakmica je počela!

Linker
23. rujan 2024 03:33